Tiltaksstrategi og retningslinjer for SMIL-midler 2024-2027

3 Beskrivelse av hovedordningene og de aktuelle tiltakene

3.1 Kulturlandskapstiltak

Mål

Ta vare på og utvikle kommunens kulturlandskap og det biologiske mangfoldet i kulturlandskapet.
Det kan gis tilskudd til gjennomføring av tiltak som ivaretar natur- og kulturminneverdier i jordbrukets kulturlandskap. Tiltakene må ikke komme i konflikt med viktige naturverdier og kulturminner.
Tilskudd kan f.eks. gis for å ta vare på og utvikle jordbrukets kulturlandskap, ta vare på variasjonen i jordbrukets verdifulle kulturlandskap, ta vare på og skjøtte biologisk verdifulle arealer i jordbruket, bedre status for truede arter i jordbruket, øke bruk og vern av jordbrukets genetiske ressurser, bedre tilstanden til kulturminner og kulturmiljøer i jordbruket og bedre allmennhetens tilgang til jordbrukslandskapet.

Kulturlandskapet

Det kan gis tilskudd til tiltak som hindrer gjengroing av gammel kulturmark og restarealer rundt kulturmarka (kulturlandskapet).

Vi ønsker å støtte tiltak som hindrer gjengroing, både i form av inngjerding og innsett av husdyr, pussing av areal som ligger ute av drift, samt annen skjøtsel. 

Aktuelle tiltak kan være: 

  • Inngjerding av gammel kulturmark/innmarksbeiter der det tilrettelegges for beitedyr. Mindre inntilliggende utmarksarealer/restarealer kan medtas der det ligger naturlig til for en god helhetsløsning
  • Rydding og pussing av delvis gjengrodde jordbruksarealer og tilgrensende arealer
  • Restaurering/istandsetting av setermiljøer
Ballblomster på eng - Klikk for stort bildeGammel kulturmark under gjengroing Monica Kilde, Trysil kommune

Biologisk mangfold

Det kan gis tilskudd til tiltak som ivaretar biologisk mangfold og gammel kulturmark. 

Aktuelle tiltak kan være:

  • Etablering, restaurering, utbedring og skjøtsel av områder med landskapselementer som bidrar til å utvikle og ivareta leveområder og spredningsveier for planter og dyr
  • Istandsetting og skjøtsel av gammel kulturmark gjennom beiting, brenning, slått, styving
  • Etablere og vedlikeholde kantarealer, som ligger utenfor jordbruksarealer for pollinerende insekter. 
  • Bekjempelse av svartelista arter, som for eksempel kjempespringfrø og hønsehirse 
  • Åpning av lukkede grøfter 

Tiltak for å fremme biologisk mangfold i skog og utmark omfattes bare dersom den aktuelle lokaliteten er gammel kulturmark (f.eks. utslåtter, seterområder).

Kulturminner og kulturmiljøer

Det kan gis tilskudd til kulturminner og kulturmiljøer, inkludert verneverdige bygninger, gjennom skjøtsel, vedlikehold og istandsetting etter kulturminnefaglige retningslinjer. 

Kulturminner er alle spor etter menneskelig aktivitet, og kan f.eks. være hustufter, boplasser, gravhauger, offersteder, gamle veifar, steingjerder, rydningsrøyser, klopper, tre- og steinbruer, fegater og alle slags bygninger på gårdstun i inn- og utmark i tilknytning til jordbrukslandskap. 

I kulturmiljøer inngår kulturminner i en større helhet, som f.eks et gårdstun, et seteranlegg, en samling gravhauger.

Aktuelle tiltak kan være: 

  • Vedlikehold, istandsetting, bevaring og planlagt bruk av kulturminner og kulturmiljøer
  • Ivaretakelse av seterhus og setermiljø 
  • Restaurering av verneverdige bygninger (utvendig)
  • Skjøtsel av vegetasjon på og omkring kulturminner og kulturmiljøer
  • Sikring, istandsetting og tilrettelegging av automatisk fredede kulturminner (Regional kulturminnemyndighet må involveres.)
Restaurert, gammel seterstue - Klikk for stort bildeSeterstue restaurert med SMIL-midler Monica Kilde, Trysil kommune

Friluftsliv og tilgjengelighet

Det kan gis tilskudd til tiltak som tilrettelegger for større tilgjengelighet og opplevelser i landskapet, og som holder verdifulle arealer åpne. Tilskudd kan gis for å bedre allmennhetens tilgang til jordbrukslandskapet og øke muligheten for rekreasjon og friluftsliv i jordbrukets kulturlandskap. 

Aktuelle tiltak kan være: 

  • Etablering, utbedring, rydding og vedlikehold av stier og turveier i jordbruksområder, for eksempel historiske turstier ala gamle Trysilveg, Pilegrimsleden, gamle kløvveger, seterstier. 
    Det kan kun støttes tiltak som går via skog og utmarksområder når det er påkrevd for å oppnå gode helhetsløsninger.
  • Opprette og rehabilitere turstier for å øke allmennhetens bruk og tilgjengelighet, supplert med informasjonstavler/skilting om aktuelle kulturminner mv.
  • Tilrettelegging av stier, gjerding, gjerdeklyv, grinder. Unngå konflikt med jordbruksområder/dyr på beite
  • Fjerning av gamle ståltrådgjerder, piggtråd m.m. (kun fellestiltak)

3.2 Forurensningstiltak og klima

Mål

Sikre godt vannmiljø i jordbrukspåvirkede vannforekomster, redusere utslipp av ammoniakk fra jordbruket, redusere utslipp av klimagasser fra jordbruket, redusere helse- og miljørisikoen ved bruk av plantevernmidler i jordbruket. 

Det kan innvilges tilskudd til gjennomføring av tiltak som bidrar til å redusere forurensing, eller risiko for forurensing, fra jordbruket. Dette kan omfatte tiltak som reduserer erosjon og tap av jord, næringsstoffer og plantevernmidler. Det kan også omfatte tiltak for å redusere forurensende utslipp til luft. 

Tiltak som bidrar til å redusere forurensning kan også bidra til bedre agronomisk driftspraksis og tilpasning til klimaendringer, samt øke opptak av karbon til jord.

Avrenning til vann 

Aktuelle tiltak kan være: 

  • Utbedring og supplering av hydrotekniske anlegg for å få kontroll på overflatevann
  • Avskjæringsgrøfter (for å redusere erosjon og arealavrenning, hindre overflatevann å renne inn på dyrket mark)
  • Gjenåpning av lukka bekker
  • Erosjonssikring av elve- og bekkekanter, flomdempende tiltak m.m.
  • Etablering av fangdammer, andre økologiske rensetiltak på jordbruksareal 
  • Miljøplantinger (klimaplanting og leplanting, vegetasjonssoner)
  • Omlegging fra drift med åpen åker til mer miljøvennlig og ekstensiv planteproduksjon på spesielt erosjonsutsatte arealer
  • Tiltak, utover det som normalt kan forventes, som kan hindre avrenning fra husdyrgjødsel i utekveer, fôringsplasser, utvendige gjødsellagre, samleplasser for beitedyr, samt avrenning fra rundballer mm. (Må være tilknyttet eksisterende driftsbygning eller driftsopplegg).

Jord og jordhelse

Svekket jordkvalitet svekker matjordas produksjonsevne, øker avrenning av næringsstoffer, tap av biologisk mangfold og CO2-utslipp. Jordpakking og tap av organisk materiale har også negativ effekt på jordas dreneringsevne og gassutveksling.

  • Aktuelle tiltak kan være:
    Tiltak som reduserer videre tap, bygger opp moldinnhold og gir økt mangfold i jordbiologien

Utslipp til luft

Jordbruksproduksjon gir opphav til utslipp av klimagasser. Landbruket har forpliktet seg gjennom en intensjonsavtale om kutt i utslipp og økning i opptak på totalt 5 millioner tonn CO2-ekvivalenter innen år 2030.

Aktuelle tiltak innenfor SMIL-ordningen kan være: 

  • Dekke over eksisterende gjødsellager for å hindre avgasser, særlig av ammoniakk. Dekket skal være av varig karakter.

Plantevern 

Kjemiske plantevernmidler kan gi skadelige effekter på helse og miljø. Det kan gis støtte til tiltak som kan redusere forurensning og avrenning av plantevernmidler fra punktkilder, som f.eks. plasser for fylling av sprøytevæske og vasking av utstyr.

Aktuelle tiltak kan være:

  • Biobed (biologisk rensefilter) ved påfyllingsplasser o.l

 

Det gjøres oppmerksom på at de aktuelle tiltakene som kan støttes ikke er utfyllende, kun eksempler.

3.3 Planleggings- og tilretteleggingsprosjekter

Målet er å støtte prosjekter som leder frem til planer for konkrete tiltak for ivaretakelse av natur- og kulturminneverdiene i kulturlandskapet, samt til tiltak som bidrar til å hindre eller redusere forurensning fra jordbruket. 

Kommunen ønsker å støtte utredning av helhetlige løsninger som fremmer samarbeid og næringsutvikling. Det stilles krav om organisering av prosjektet og at det årlig utarbeides rapport om framdriften av prosjektet. 

Aktuelle tiltak: 

Alle tiltak som fører til lokalt engasjement og utvikling av større helhetlige miljøprosjekt i et avgrenset område, f.eks knyttet til et vassdrag eller ei grend.

  • Støtte til informasjonsmøter, foredragsholder, organisering og planlegging
Til toppen