Reglement for kommunestyre, formannskap og hovedutvalg i Trysil kommune

  1. 1 Møter, innkalling, forfall og saksdokumenter
    1. 1.1 Møteprinsippet
    2. 1.2 Møtetidspunkt
    3. 1.3 Innkalling
    4. 1.4 Forfall
    5. 1.5 Saksforberedelse og saksdokumenter
    6. 1.6 Åpne eller lukkede møter
    7. 1.7 Presse, lyd og bildeopptak
    8. 1.8 Administrasjonens møterett og møteplikt
    9. 1.9 Møterett for ansattes representanter i folkevalgte organer
    10. 1.10 Inhabilitet og fritak
  2. 2 Åpning av møte og ordning av debatten
    1. 2.1 Navneopprop
    2. 2.2 Ordning av forhandlingene
    3. 2.3 Taletid og ordensregler
  3. 3 Forslag til vedtak, stemmemåter og protokoller
    1. 3.1 Forslag
    2. 3.2 Forberedelse til avstemming
    3. 3.3 Stemmeplikt
    4. 3.4 Stemmemåter
    5. 3.5 Protokolltilførsler
    6. 3.6 Sekretariat og protokoller over forhandlingene
  4. 4 Spørsmål og orienteringer
    1. 4.1 Generelle regler
    2. 4.2 Spørsmål
    3. 4.3 Orienteringer
  5. 5 Andre bestemmelser
    1. 5.1 Orden i møtesalen og tilstøtende rom
    2. 5.2 Godtgjørelse til folkevalgte
  6. 6 Særskilt reglement for saksbehandlingen i kommunestyret
    1. 6.1 Sammensetning og oppgaver
      1. 6.1.1 Øverste folkevalgte organ
      2. 6.1.2 Antall representanter
      3. 6.1.3 Mål og oppgaver
    2. 6.2 Valg
      1. 6.2.1 Valgmyndighet og valgregler
      2. 6.2.2 Valg til verv
      3. 6.2.3 Funksjonstid
    3. 6.3 Taleregler
    4. 6.4 Spørsmål og interpellasjoner
      1. 6.4.1 Spørsmål
      2. 6.4.2 Interpellasjoner
    5. 6.5 Andre bestemmelser
      1. 6.5.1 Innbyggerforslag
      2. 6.5.2 Folkets spørretime
      3. 6.5.3 Krav om utvidet innsyn
      4. 6.5.4 Behandling av hastesaker
      5. 6.5.5 Tilsyn og kontroll
  7. 7 Særskilt reglement for saksbehandlingen i formannskapet
    1. 7.1 Sammensetning
    2. 7.2 Oppgaver
    3. 7.3 Saker der formannskapet har avgjørelsesmyndighet
    4. 7.4 Innstillingsrett og -plikt
    5. 7.5 Krav om utvidet innsyn
  8. 8 Særskilt reglement for saksbehandlingen i hovedutvalg
    1. 8.1 Sammensetning
    2. 8.2 Oppgaver
    3. 8.3 Saker der utvalget har avgjørelsesmyndighet
    4. 8.4 Saker der utvalget har forslags- og uttalerett
    5. 8.5 Saksordfører
    6. 8.6 Krav om utvidet innsyn

6 Særskilt reglement for saksbehandlingen i kommunestyret

6.1 Sammensetning og oppgaver

Kommunestyret er Trysil kommunes øverste organ. Kommunestyret treffer vedtak på vegne av kommunen så langt ikke annet følger av lov eller delegeringsreglement/vedtak, kommuneloven § 5-3.

6.1.1 Øverste folkevalgte organ

Kommunestyret er Trysil kommunes øverste organ. Kommunestyret treffer vedtak på vegne av kommunen så langt ikke annet følger av lov eller delegeringsreglement/vedtak, kommuneloven § 5-3.

6.1.2 Antall representanter

Kommunestyret i Trysil består av 25 representanter. En eventuell endring av medlemstallet vedtas av kommunestyret selv senest 31. desember i nest siste år av valgperioden med virkning fra neste valgperiode, kommuneloven § 5-5 fjerde ledd.

6.1.3 Mål og oppgaver

Kommunestyret skal sørge for at Trysil kommune i tråd med kommuneloven § 1-1: 

  • legger til rette for et sterkt og representativt lokaldemokrati der innbyggerne deltar aktivt .
  • yter tjenester og utvikler samfunnet til det beste for innbyggerne.
  • utøver offentlig myndighet. 
  • er effektiv tillitsskapende og bærekraftig.
     

6.2 Valg

6.2.1 Valgmyndighet og valgregler

Når valgoppgjøret er avsluttet, skal tjenestegjørende ordfører innkalle til konstituerende møte i det nye kommunestyret med minst 14 dagers varsel. Møtet skal avholdes innen utgangen av oktober. Det er vedtaksført når minst 2/3 av medlemmene er til stede, kommuneloven § 7-1 første ledd.

6.2.2 Valg til verv

I det konstituerende møtet skal kommunestyret velge formannskap, ordfører, varaordfører og kontrollutvalg for den nye valgperioden. På samme møte bør kommunestyret også velge hovedutvalg, samt valgnemnd som legger fram forslag på kandidater til andre styrer, råd og nemnder, samt lederne i disse der ledervalget ikke skal skje i vedkommende, styre, råd eller nemnd, kommuneloven § 7-1 tredje ledd.

6.2.3 Funksjonstid

Kommunestyre, formannskap og kontrollutvalg trer i funksjon fra det konstituerende møtet. Ordfører, varaordfører og andre folkevalgte organ trer i funksjon fra det tidspunkt de er valgt, kommuneloven § 7-1 fjerde ledd. Det nyvalgte kommunestyret treffer selv vedtak om neste års budsjett før årsskiftet, kommuneloven § 14-3.

6.3 Taleregler

Rekkefølgen på hovedinnlegg i budsjettdebatter følger størrelsen på partiet, i andre saker i den rekkefølgen de ber om ordet. Ber flere om ordet samtidig, avgjør møtelederen rekkefølgen. Talerne skal rette sine innlegg til ordfører, ikke til kommunestyret. Når det gjelder saker som kommer fra et utvalg som har oppnevnt saksordfører, presenterer denne innstillingen og redegjør for saken i kommunestyret.

Dersom ordføreren vil ta del i ordskiftet med innlegg, skal hen overlate ledelsen av kommunestyremøtet til varaordfører. Når ordføreren deltar i debatten, gjelder vanlige regler for taletid.

Både før ordskiftet i en sak er påbegynt, og under ordskiftet kan kommunestyret med 2/3 flertall vedta at taletiden skal avgrenses til et bestemt antall minutter for hvert innlegg.

Når kommunestyret synes at en sak er drøftet ferdig foreslår ordfører å avslutte ordskiftet. Uenighet om dette avgjøres med 2/3 flertall.
 

6.4 Spørsmål og interpellasjoner

6.4.1 Spørsmål

Spørsmål skal rettes til ordføreren, men kan besvares av ordfører, kommunedirektør eller hovedutvalgsleder. Hvis de ikke kan svare direkte i møtet, besvares spørsmålet på neste møte. Andre enn spørsmålsstiller og svarer kan ikke delta i ordskiftet.

6.4.2 Interpellasjoner

Formålet bak interpellasjoner er å løfte fram saker som ellers ikke kommer til behandling i kommunestyret. Interpellasjonen kan bare omhandle én sak og gjelde forhold som naturlig hører til kommunestyrets virkeområde. Den skal ikke inneholde begrunnelse og kommentarer utover det som er nødvendig for å klargjøre den. Interpellanten er ansvarlig for at interpellasjonens form og innhold er innenfor gjeldende lov.

Interpellasjoner skal leveres skriftlig til møtelederen via postmottak@trysil.kommune.no eller Trysil kommune, postboks 200, 2421 Trysil senest 14 dager før kommunestyremøtet og skal være på maks en A4-side.

Interpellasjonene føres opp på sakslista med eget saksnummer og legges ved møteinnkallinga i sin helhet. De blir behandlet etter de ordinære sakene i møtet og blir protokollert. Møtelederen avgjør om hen selv vil svare på interpellasjonen, eller om hen vil overlate det til kommunedirektøren.

Når interpellasjonen blir behandlet, kan interpellanten og den som svarer, få ordet to ganger. Taletiden ved behandlingen av interpellasjoner er maks 10 minutter for interpellantens og møteleders eller kommunedirektørens første innlegg. Øvrige representanter kan gis inntil 3 minutters taletid én gang.

Dersom det under behandlingen av interpellasjonen blir satt fram forslag til vedtak, avgjør kommunestyret med alminnelig flertall om det skal tas opp til realitetsbehandling. Kommunestyret kan da fatte realitetsvedtak, hvis ikke møtelederen eller 1/3 av medlemmene motsetter seg det. Under en realitetsbehandling gjelder vanlige regler om taletid.
 

6.5 Andre bestemmelser

6.5.1 Innbyggerforslag

Innbyggerne i kommunen kan fremme forslag som gjelder kommunens virksomhet. Kommunestyret plikter selv å ta stilling til forslaget hvis minst to prosent av innbyggerne står bak det, kommuneloven § 12-1.

Kommunestyret skal selv ta stilling til forslaget senest seks måneder etter at det er fremmet. Denne tidsfristen gjelder ikke hvis forslaget blir henvist til behandling i en pågående plansak etter plan- og bygningsloven, kommuneloven § 12-1 andre ledd.
 

6.5.2 Folkets spørretime

Umiddelbart etter kommunestyrets møter er satt, gjennomføres det inntil en 30 minutters offentlig spørretime i møtesalen. Ordningen gjelder ikke på møter der kommunestyret behandler budsjett/handlingsplan og heller ikke på ekstraordinære møter.

Foreligger det ingen spørsmål ved møtets begynnelse eller spørretimen ikke benyttes fullt ut, starter møtet med eventuelt program og behandling av saker i henhold til saksliste

Alle som er bosatt i kommunen, kan stille spørsmål til kommunestyret ved ordføreren. Ordføreren avgjør hvem som skal besvare spørsmålet. For å sikre at svareren kan gi et tilfredsstillende svar, bør spørsmålene som hovedregel være forelagt ordføreren skriftlig senest ti arbeidsdager før. Spørsmålene skal som hovedregel leses opp av spørsmålsstilleren i møtet.

Spørsmålene må gjelde kommunale forhold og være av allmenn interesse for kommunens innbyggere. Spørsmål som etter ordførerens oppfatning bør stilles til den kommunale administrasjonen, tas ikke opp i spørretimen, men oversendes til administrasjonen. Slike spørsmål og administrasjonens svar refereres som referatsaker i kommunestyret.

Spørsmålene skal være korte. Ordføreren kan gi anledning til replikker. Spørsmål som stilles om saker som er oppført på sakslista blir avvist, men kan besvares etter at saken er behandlet.

Spørsmål som ikke kan besvares forsvarlig umiddelbart, utsettes til neste møte.

Oppstår det tvil om forståelsen av dette reglementet, avgjør ordføreren hvordan det skal tolkes. Om 1/3 av organets medlemmer ikke er enige i ordførerens avgjørelse, kan medlemmene forlange at kommunestyret avgjør saken i neste møte med spørretime.

Spørsmål og svar i spørretimen skal protokolleres.

Spørretimen avholdes i åpent møte, dersom ikke annet følger av taushetsplikt eller andre hensyn i henhold til lovverk.
 

6.5.3 Krav om utvidet innsyn

Kommunestyret har som overordnet organ for hele den kommunale forvaltningen, rett til innsyn i alle kommunale saksdokumenter med de presiseringer som følger nedenfor, kommuneloven § 11-13.

Hvis kommunestyret ønsker å kreve innsyn i dokumenter som ikke har taushetsbelagte opplysninger, må et vedtak om å kreve innsyn treffes av minst tre medlemmer i kommunestyret, kommuneloven § 11-13 tredje ledd.

Kommunestyret kan bare få innsyn i saksdokumenter som gir kunnskap om taushetsbelagte opplysninger når det er nødvendig for behandlingen av en konkret sak, og forvaltningsloven § 13 b første ledd hjemler unntak fra taushetsplikten. Et slikt krav om innsyn må treffes med flertallet av stemmene i kommunestyret kommuneloven § 11-13 fjerde ledd.

Innsyn etter § 11-13 gjelder fra det tidspunktet saken som saksdokumentene tilhører, er sendt til behandling i kommunestyret, kommuneloven § 11-13 femte ledd. Ordføreren har på samme tidspunkt en selvstendig rett til innsyn i alle saksdokumenter.
 

6.5.4 Behandling av hastesaker

Kommunestyret kan selv gi formannskapet, et utvalg etter kommuneloven § 5-7 eller ordføreren myndighet til å treffe vedtak i saker som skulle vært avgjort av et annet organ, når det er nødvendig for å treffe et vedtak så raskt at det ikke er tid til å innkalle det organet som skulle ha avgjort saken, kommuneloven § 11-8.

Ordfører kan beslutte å behandle en sak skriftlig eller i hastefjernmøte hvis det er påkrevd å få avgjort en sak før neste møte, og det enten ikke er tid til å holde et ekstraordinært møte, eller saken ikke er så viktig at et ekstraordinært møte ansees som nødvendig, kommuneloven § 11-8 annet ledd.

Ved hastefjernmøte kan medlemmene kalles inn til møtet med kortere frist enn etter ordinære regler. Hvis 1/3 av kommunestyrets medlemmer krever det, skal saken utsettes til det kan holdes et ordinært møte, kommuneloven § 11-8 tredje ledd.
 

6.5.5 Tilsyn og kontroll

Kommunestyret har øverste tilsyn med den kommunale forvaltningen og kan forlange enhver sak lagt fram for seg til orientering eller avgjørelse, kommuneloven § 22-1.

Tre eller flere medlemmer av kommunestyret kan be om lovlighetskontroll av vedtak truffet av folkevalgt organ eller administrasjon, kommuneloven § 27-1.

Krav om lovlighetskontroll fremmes for vedtaksorganet innen 3 uker etter at vedtaket er fattet. Hvis organet opprettholder avgjørelsen, oversendes saken til Statsforvalteren, kommuneloven § 27-1.
 

Til toppen