Innledning og bakgrunn
Med disponeringsfullmakt menes myndighet til å disponere bevilgningene i årsbudsjettet.
Kommunedirektøren har disponeringsfullmakten kun innenfor det kommunestyret har bestemt.
Disponeringsfullmakten omfatter således ikke myndighet til å foreta anskaffelser og utstede utbetalingsordre utover det som følger av årsbudsjettet. Disponeringsfullmakten knytter seg kun til bruk av bevilgede midler. Eksempelvis vil salg av formuesverdier falle utenfor den lovbestemte disponeringsfullmakten.
I tilfeller der kommunestyret har gitt underordnede kollegiale (folkevalgte) organer fullmakt til å gi nærmere fordelinger og føringer for bruken av bevilgningene (fordelingsfullmakt), vil disponeringsfullmakten også være begrenset av dette.
Bestemmelsen er ikke til hinder for at kommunestyret kan gi disponeringsfullmakt til andre enn kommunedirektøren.
Regelverk
Myndigheten til å disponere bevilgningene som er ført opp i årsbudsjettet (disponeringsfullmakten) ligger som utgangspunkt til kommunedirektøren i henhold til kommuneloven § 14-5, 1. ledd, 1. punktum. Dette følger av kommunedirektørens iverksettelsesplikt i kommuneloven § 13-1, 4. ledd, 1. punktum.
Kommunestyret kan gi disponeringsfullmakt til andre enn kommunedirektøren.
Disponeringsfullmakten gir ikke myndighet til å foreta anskaffelser og utstede utbetalingsordre utover det som følger av årsbudsjettet. I tilfeller der kommunestyret har gitt underordnete kollegiale organer myndighet til å gi nærmere fordelinger og føringer for bruken av bevilgningene (fordelingsfullmakt), vil disponeringsfullmakten også være begrenset av dette.
Etter kommuneloven § 14-5, 1. ledd, 1. punktum vil en bevilgning på driftsbudsjettet bare kunne brukes til driftsformål. Men 2. punktum åpner imidlertid for at kommunestyret gir underordnet organ myndighet til å avgjøre at deler av en bevilgning i driftsbudsjettet skal overføres og benyttes til å finansiere utgifter som skal føres i investeringsregnskapet. Derfor må det organ som har disponeringsfullmakten, normalt kommunedirektøren, redusere driftsbevilgningen og øke overføringsbevilgningen til investeringsregnskapet. I tillegg må investeringsbevilgningen økes og også øke overføringsbevilgningen fra driftsregnskapet.
Etter kommuneloven § 14-5, 1. ledd, 3. punktum er budsjettet likevel ikke bindende for betalingsforpliktelser hvor det foreligger en rettslig utbetalingsplikt for kommunen eller fylkeskommunen. Slike utbetalinger kan foretas uten bevilgning i årsbudsjettet.
Myndighet til å disponere bevilgningene i årsbudsjettet
Kommunedirektøren delegeres myndighet til å disponere de bevilgede midler innenfor de rammer som kommunestyret har bestemt. Delegeringen innebærer også mulighet til å bruke driftsmidler til investeringsformål ved at driftsbevilgningen reduseres og at overføringsbevilgningen til investeringsregnskapet økes. I tillegg må investeringsbevilgningen økes og også øke overføringsbevilgningen fra driftsregnskapet.
For driftsbudsjettet gjelder følgende fullmakter:
- Kommunestyret har myndighet til å omdisponere bevilgninger mellom sektorer inntil et gitt tallfestet nivå samt fri mulighet til å omdisponere mellom enheter innenfor samme sektor.
- Hovedutvalget har myndighet til å omdisponere bevilgninger innen sitt ansvarsområde mellom enheter inntil et gitt tallfestet nivå samt fri mulighet til å omdisponere mellom ansvar innenfor sin sektor.
- Styret for kommunale foretak har myndighet til fritt å omdisponere midler mellom budsjettformål innenfor foretakets budsjettramme.
- Kommunedirektøren har myndighet til å omdisponere bevilgninger innenfor samme ansvar/enhet.
- Styret for kommunale foretak kan delegere myndighet til daglig leder til å omdisponere bevilgninger innen et budsjettformål, både på utgiftssiden og inntektssiden.
For investeringsbudsjettet gjelder følgende budsjettmyndighet:
- Hovedutvalget får fullmakt til å omdisponere mellom enhetene og/eller mellom prosjekter inntil et gitt tallfestet nivå, under forutsetning av at rammene og finansieringsplanen holdes.
- Kommunestyret får fullmakt til å justere investeringsprosjekters kostnadsoverslag og finansieringsplan inntil et gitt tallfestet nivå, jf. likevel eventuelle begrensninger i nye låneopptak.
- Kommunestyret får fullmakt til å foreta budsjettjusteringer mellom driftsbudsjettet og investeringsbudsjettet for prosjekter som er forutsatt finansiert med driftsoverføring.
- Faste utvalg får fullmakt til å omdisponere mellom virksomhetsområder og/eller prosjekter innenfor sitt ansvarsområde inntil et gitt tallfestet nivå under forutsetning av at rammene og finansieringsplanen holdes.
- Styret for kommunale foretak har myndighet til fritt å omdisponere midler mellom budsjettformål og/eller prosjekter innenfor foretakets budsjettramme og å foreta budsjettjusteringer mellom driftsbudsjettet og investeringsbudsjettet.
- For næringsdrivende kommunale foretak som følger regnskapsloven, skal inntekter fra salg av anleggsmidler (varige driftsmidler, utlån, aksjer og andeler) anvendes til kapitalformål, riktignok skal gevinst og tap ved slik avhendelse henføres til resultatbudsjettet/-regnskapet.
- Kommunedirektøren og lederen for foretaket (etter myndighet fra styret) får fullmakt til å foreta budsjettjusteringer innen ett prosjekt under forutsetning av at rammene og finansieringsplanen holdes.