Mange vurderer å investere i solenergianlegg. Da er det viktig å sette seg inn i reglene.- Noen solcelleanlegg kan være fritatt fra søknadsplikt, mens andre vil kreve byggetillatelse fra kommunen. Vi har laget en veileder der vi forsøker å gi noen eksempler på hvilke anlegg som krever søknad, og i så fall hvilken søknadstype. Dersom du etter å ha lest veilederen, likevel skulle ha spørsmål knyttet til anlegget du tenker å investere i, kan du kontakte en av oss saksbehandlere for ytterligere veiledning, sier fagleder byggesak Bjørn Helge Kristiansen.
Statsforvalteren i Innlandet og Norsk kommunalteknisk forening (NKF) har gitt ut veiledere for søknadsplikt for solcelleanlegg. Det er til slutt kommunen som vurderer søknadsplikt med hensyn til fasadeendring, kommune- og reguleringsplan og hensynet til estetikk, sjenanse for naboer og gjenboere, samt vernede, SEFRAK-registrerte og kulturminneverdige bygg.
Se Statsforvalterens artikkel Søknadsplikt for solcelleanlegg på tak?
Betingelser for at tiltaket er unntatt søknadsplikt:
- Tiltaket må være innenfor en bruksenhet/branncelle.
- Tiltaket må ikke utløse fasadeendring.
- Tiltaket må være i overenstemmelse med gjeldende bestemmelser i områdeplaner (kommuneplanens arealdel og eventuell reguleringsplan).
- Tiltaket må ha minsteavstand til nabogrense minst 4 meter, jf. pbl § 29-4, eventuelt ligge innenfor byggegrense der dette er regulert.
Merk: Alle disse punktene må være innfridd for at tiltaket ikke utløser søknadsplikt.
Også i andre tilfeller enn de tidligere nevnt, kan tiltaket være søknadspliktig. I noen tilfeller er det nødvendig at byggesaksmyndighetene utøver et faglig skjønn for å avgjøre om tiltaket vil endre fasadens karakter. Dessuten må det vurderes hensyn til naboer og gjenboere.
I følgende tilfeller vil solenergisystemet utløse søknadsplikt:
- På hytter og i hytteområder hvor det skal settes opp mer enn ett panel.
- Der solenergisystemet monteres frittstående på taket eller fasaden, det vil si ikke plant med fasaden eller takflaten.
- Der tiltaket utgjør en fasadeendring. Eksempel på fasadeendring er der det ønskes solenergianlegg på eksisterende torvtak, der solenergianlegget legges oppå eksisterende tak, dvs. at det ikke integreres, eller det endres farge på tak, eller vegger. Dersom du er usikker på om tiltaket utgjør en fasadeendring eller ikke, kan du be kommunen om en vurdering husk å oppgi adresse/bygningsnummer og vedlegge tegning/illustrasjon/bilder for fasaden før og etter. Send dette til postmottak@trysil.kommune.no.
- Der området har enhetlig karakter, det vil si grupper av hus som er utformet med et enhetlig arkitektonisk utrykk.
- Innenfor bevaringsområder med kulturhistorisk betydning.
- På vernede bygg, SEFRAK-bygg og bygninger med kulturhistorisk betydning.
Merk: Så lenge minst ett av disse punktene gjelder ditt tiltak, så er tiltaket søknadspliktig.
Jf. pbl § 20-4 bokstav e.
Søknadspliktige solenergianlegg som tiltakshaver kan være ansvarlig for selv:
- Tiltaket må være innenfor en bruksenhet/branncelle.
- En eventuell fasadeendringen må ikke endre bygningens karakter vesentlig. Dersom du er usikker på om tiltaket endrer fasadens karakter vesentlig, kan du be kommunen om en vurdering husk å oppgi adresse/bygningsnummer og vedlegge tegning/illustrasjon/bilder for fasaden før og etter, sendes til postmottak@trysil.kommune.no.
- Tiltaket kan ikke innebære en vesentlig endring eller reparasjon.
- Tiltaket må være innenfor gjeldene bestemmelser i kommuneplan og eventuell reguleringsplan.
- Tiltaket må ha minsteavstand til nabogrense minst 4 meter, jf. pbl § 29-4, eventuelt ligge innenfor byggegrense der dette er regulert.
- Tiltaket er ikke et frittstående anlegg.
Merk: Alle disse punktene må være innfridd for at tiltaket ikke utløser søknadsplikt med ansvarlig foretak.
Jf. pbl § 20-3.
Søknadspliktige solenergianlegg med krav om ansvarlige foretak gjelder for solenergianlegg som:
- går over flere bruksenheter/brannceller.
- endrer karakteren på fasaden vesentlig.
- innebærer en vesentlig endring eller reparasjon.
- plasseres nærmere nabogrense enn 4 meter, jf. pbl § 29-4.
- er i konflikt med planbestemmelser for området.
- er frittstående anlegg. Dersom frittstående anlegg skal settes i område med formål LNFR (landbruk, natur, friluftsliv og reinsdyr), kreves søknad om dispensasjon for tiltak som ikke er for landbruksdrift.
Merk: Så lenge minst ett av disse punktene gjelder ditt tiltak så er tiltaket søknadspliktig med ansvarlig foretak.
Direktoratet for byggekvalitet skriver i Byggesaksforskriften (SAK10) § 4-1, bokstav e, nr 4:
«Solenergianlegg, som solcelle- og solfangeranlegg, er å anse som bygningsteknisk installasjon og er søknadspliktig etter pbl. § 20-1 bokstav f. Installering og endring av solenergianlegg i eksisterende byggverk innenfor en bruksenhet eller branncelle, vurderes som en enkel installasjon og er unntatt fra kravet om søknadsplikt.»
Sagt med andre ord: Slike anlegg er ikke søknadspliktige av hensyn til brann- og konstruksjonssikkerhet, men de kan være søknadspliktige på grunn av andre hensyn. Solcelleanlegg må selvsagt bygges i tråd med dagens tekniske krav slik at de ikke øker brannfaren, og eier må sjekke takets bæreevne før montering.
Du må alltid sjekke bestemmelser i eventuell reguleringsplan i sitt område og kommuneplanens arealdel før du bestiller solceller.
Det kan du gjøre via kommunens planregister.
Et eventuelt fritak fra søknadsplikt krever at anlegget ikke kommer i konflikt med bestemmelsene. Dette vil kunne gjelde krav om utseende og materialbruk. Dersom det er en konflikt, må du søke dispensasjon etter pbl § 19-2.
Tiltak i LNFR-områder som ikke er relatert til landbrukstilknyttet næringsvirksomhet må søke dispensasjon fra byggeforbud.
Dersom du ønsker å etablere et solenergisystem på boligen eller fritidsboligen din, kan du søke tilskudd til kjøp og montering fra Enova.
Det gjelder både solcelleanlegg og solfanger.
Les mer om Enovas tilskuddsordninger
Dersom solcelleanlegget ditt medfører søknadsplikt, må du sende byggesøknad til kommunen.
- I tillegg må du i de fleste tilfeller sende nabovarsel til berørte naboer, slik at de er orientert om planene dine. I noen tilfeller kan det også være behov for en dispensasjonssøknad, for eksempel dersom du skal plassere et frittliggende solenergianlegg i et LNFR-område, og anlegget ikke er direkte relatert til landbrukstilknyttet næringsvirksomhet, sier Bjørn Helge.
Dersom solcelleanlegget ditt innfrir kravene til søknad uten ansvarsrett, kan du selv sende søknaden til kommunen. Klikk for søknad og nabovarsel.
I tillegg må du legge ved:
- Tegning/skisse som viser utseendet og størrelsen på solcelleanlegget. Bruk gjerne eksisterende fasadetegninger av bygget og tegn inn anlegget der. Du kan også benytte bilder og illustrasjoner.
Dersom du ikke har tegninger av bygningen, kan du bestille det på kommunens eTorg-løsning. - Situasjonskart som viser anleggets plassering på tomta/bygningen, og som tydeliggjør hvilken eiendom det gjelder. Det kan du skrive ut fra kommunens kartportal.
Dersom solcelleanlegget ditt krever søknad fra ansvarlig foretak, må du kontakte et kvalifisert foretak som kan bistå deg med søknadsprosessen.
Dersom det er krav om dispensasjon for å oppføre solenergianlegget, kan du bruke ett av disse søknadsskjemaene:
Last ned veilederen om solcelleanlegg og søknadsplikt (PDF, 680 kB)