Innbyggerundersøkelsen 2023

2 Metode

Undersøkelsen ble gjennomført via nettportalen Bedre kommune, som er utarbeidet av Kommunenes Sentralforbund (KS). Gjennom Bedre kommune får man tilgang til standardiserte undersøkelser for ulike formål, noe som gjør at man kan sammenligne svarene med resultater fra andre kommuner. Man kan også følge egen utvikling dersom man kjører undersøkelsen flere ganger. Trysil kommune gjennomførte samme undersøkelse i 2019.

I tillegg er det ressurseffektivt å bruke ferdige standardundersøkelser og de tilhørende verktøyene for distribusjon til respondenter og resultatrapportering.

Undersøkelsen ble gjennomført 30.11-26.12.2023. Brev med informasjon om nettsted for besvarelse av undersøkelsen, samt unik påloggingskode for hver enkelt, ble sendt til alle innbyggere over 18 år med folkeregistrert adresse i Trysil kommune. Brevet ble sendt ut kun digitalt til innbyggere med digital postkasse (Digipost/Eboks) eller Altinn. For innbyggere som hadde reservert seg mot digital kommunikasjon eller ikke hadde digital postkasse på det tidspunktet
undersøkelsen ble sendt ut, ble informasjonsbrevet sendt ut per post. 

Undersøkelsen skulle besvares digitalt i nettportalen svar.bedrekommune.no. Valg av metode (digitale besvarelser) ble gjort med bakgrunn i erfaringer fra andre kommuner og ut i fra tilgjengelige ressurser. Dersom man skulle sendt ut spørreskjemaet pr. papir ville dette bli gjort til et mindre utvalg av innbyggerne. Svarprosenten ville da trolig blitt høyere, men det totale antall svar ville sannsynligvis blitt lavere. Ved å legge opp til at undersøkelsen kunne svares på kun digitalt kunne vi sende ut til langt flere respondenter, og dermed gi alle innbyggerne over 18 år mulighet til å svare. Dette ble valgt med visshet om at svarprosenten ville bli lavere, men med håp om at totalt antall svar ville bli høyere enn om man sendte undersøkelsen kun til et utvalg. Det ble sendt ut 5 475 brev.

Å velge kun digitale svarmuligheter på undersøkelser kan gjøre at terskelen for å svare på undersøkelsen trolig blir høyere for en del av innbyggerne, da ikke alle har egen PC eller smarttelefon. Noen tiltak ble gjort for å kompensere dette til en viss grad. Innbyggere som ønsket å svare på undersøkelsen, men ikke hadde tilgang til PC eller internett, ble oppfordret til å få bistand fra familie og venner til å svare. I tillegg ble det også gitt tilbud om å få hjelp på Trysil folkebibliotek.  I tillegg var voksenopplæringen, flyktningkonsulenten og frivillighetskoordinator informert om undersøkelsen slik at de kunne bistå sine brukergrupper og oppfordre om deltakelse.

Innbyggerundersøkelsen ble annonsert på kommunens hjemmeside og i sosiale medier, med flere påminnelser. Lokalavisa Trysil–Engerdal laget også en sak om undersøkelsen. 
 

Til toppen