Årsmelding for Trysil folkebibliotek 2023

Trysil folkebibliotek 2023

Vi er fremdeles 2 årsverk. Marthe Lindstad jobber som bibliotekmedarbeider 40 %, Anne Karine Sørhus jobber 60 %, 40 % av disse som barne- og ungdomsbibliotekar. Tone Odden biblioteksjef 100 %. Sommeren 2023 hadde vi Vera Koller som sommervikar i fem uker.

Vi hadde 31 egne arrangement med stort og smått, over 700 har vært på arrangement i biblioteket i 2023. Liste over arrangement på biblioteket står i egne kapitler. Der er både bibliotekets egne arrangement, de vi har hatt i samarbeid med andre og de som har helt eksterne arrangører. Morensalen er en viktig arena for mange. Lag og foreninger bruker den, det avholdes møter og i tillegg er kulturskolen der fast en dag i uken.

Barne- og ungdomsbibliotekaren har vært ute i grendeskoler og barnehager. Nytt i 2023 er en innredet bokbil. Vi har fått kjøpt en VW Crafter og satt inn bokhyller. Et sett av kulturfondbøker for barn og unge settes rett i bokbilen. Det har vært til sammen 30 lesestunder, og bokpakker til barnehagebarn har blitt levert og hentet. 

I 2023 har vi hatt 160 klassebesøk i biblioteket. Noen ganger er det lesestund i tillegg til lån og levering av bøker. De fleste klassebesøkene er fra Innbygda skole, men også ungdomsskolen, grendeskolene og barnehagene kommer. 
144 deltok på sommerles i 2023. Sommerles er en nasjonal digital lesekampanje for barn i barneskolen. Målet er å få flere barn til å lese i sommerferien.

Alle kommunens førsteklassinger har fått tilbud om lånekort. Disse ble utdelt sammen med en lesestund av barne- og ungdomsbibliotekaren.

I 2022 fikk vi 50 000 kr fra Nasjonalbiblioteket til å komme ut i grendene. Vi opprettet selvbetjente bibliotek i butikkene i Ljørdalen, Plassen og Slettås. I 2023 ble dette tilbudet utvidet til butikken i Søre Osen også. Ved hjelp av disse midlene var vi på besøk til alle grender i regi av det kommunale dagsentertilbudet. Vi hadde en lesestund og informerte om biblioteket.

Meråpent bibliotek ble benyttet 1 100 ganger i 2023.

Utlån av bøker og annet materiale er fremdeles en av våre viktigste basisoppgaver. Totalt utlån av fysisk materiale var 25 665 i 2023, en liten økning fra 2022. Utlån av e-bøker og e-lydbøker skjer gjennom appen Bookbites. Her har jeg ikke fått hentet ut eksakte tall ennå.

I samarbeid med frivilligsentralen har vi lesevenner som leser ukentlig både på bo- og aktivitetssenteret og Østhagen. Høsten 2023 fikk vi rekruttert flere nye lesevenner. Også seniornettsamlingene er et samarbeid mellom biblioteket og frivilligsentralen.

Vi er i tillegg turistkontor og ser at i løpet av sommerhalvåret er det mange turister som kommer innom oss. Dette er utfordrende da hovedsesongen for sommerturister faller sammen med ferieavviklingen vår.

Ellers har de ansatte deltatt inn i arbeid som favner hele kulturavdelingen, slik som Skjæraasendagene. Vi har vært på kurs og inspirasjonsdager for å holde oss oppdatert, som Bibliotekdagene i Innlandet og presentasjon av årets bøker for barn, unge og voksne.

Biblioteksjefen sitter i innkjøpsgruppa for e-bøker i Innlandet og er med på å sikre digitalt innhold til alle lånere i fylket.

I neste kapittel har vi satt inn bibliotekets arbeid og tiltak i sammenheng med kommunens samfunnsdel og tre av de innsatsområdene knyttet til FNs bærekraftsmål som er satsning der. Dette for å vise hvordan biblioteket er relevant for kommunen når det gjelder å jobbe for de mål som er satt.
 

Til toppen