Ljørdalen får flomvern

NVE har bevilget inntil 2 millioner kroner til flomsikringstiltak i Ljøra. Målet er at det skal være ferdig før vårflommen 2024.

To personer ute på oversvømt område med bygninger rundt - Klikk for stort bildeFlomtiltaket i Ljørdalen skal hindre oversvømmelser som denne i et boligområde i 2016. Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Da kommer det som ljørdølene har etterlyst i mange år; et flomløp øst for gangbrua ved Litlfossen bru. NVE tar 80 % av kostnadene, kommunen står for resten. Tiltaket er kostnadsberegnet til 2,5 millioner kroner inkludert planlegging og gjennomføring. 

Flomløpet

Flomtiltaket er ikke ferdig prosjektert, men det er skissert slik:

Det foreslåtte flomløpet er cirka 30 meter bredt og omlag 220 meter langt. Steinsatt overflate i flomløpet vil ligge 50 cm lavere enn dagens terreng for å kunne forebygge flom tilstrekkelig oppstrøms gangbrua, men samtidig unngå at det går vann i dette løpet hvert år/hver flom. 

Flomskader

- Flom i Ljøra førte til bygningsmessige skader i 1995, 2016 og 2017. Det berørte blant annet sju våningshus med garasjer og uthus. Samlede utbetalinger på grunn av forsikringsskade på bygninger i disse årene var 5 922 800 kroner, skriver NVE. 

Høy nytteverdi

Trysil kommune søkte om tilskudd fra NVE 30. juni i fjor. Svaret kom 8. juni i år. NVE har vurdert Trysils søknad opp mot andre søknader de fikk i 2022 og funnet grunn til å prioritere denne ut fra vurdering av nytte/kost og risikoen (faregrad og konsekvens). NVE mener tiltaket har høy nytteverdi i forhold til kostnadene.

Vegen videre

- Det første som må på plass nå, er et konsulentfirma som kan lage anbudsgrunnlaget, sier beredskapskoordinator Hans Martin Aas. Han kontakter konsulentfirmaer som kommunen har rammeavtale med om dette. Når dette er valgt, blir det en anbudskonkurranse for valg av entreprenør.

- Jeg håper virkelig arbeidene starter i høst og at alt er på plass før nyttår. Går det ikke så glatt, må målet være å ha det klart før vårflommen 2024, sier Hans Martin.

Kontakt oss

Hans Martin Aas
Beredskapskoordinator
Kommunedirektøren
E-post
Telefon 99 04 25 24
Til toppen