Kommunalministeren besøkte Trysil

Torsdag besøkte kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik Trysil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Ordfører Erik Slette, enhetsleder Ann-Karin Røgholt og statsråd Sigbjørn Gjelsvik foran Trysil legesenter - Klikk for stort bildeOrdfører Erik Sletten og enhetsleder Ann-Karin Røgholt tar imot statsråd Sigbjørn Gjelsvik utenfor legesenteret. Harald Nyberg, Trysil kommune

Statsråden hadde satt av en time for å møte politisk og administrativ ledelse i Trysil. Ordfører Erik Slettet benyttet anledningen til å ta opp fire temaer med statsråden:

  • Helsetjenester i reiselivskommuner
  • Rekrutteringsproblematikk
  • Husbankens finansiering
  • Fiberbredbånd

Helsetjenester

Sigbjørn Gjelsvik ble tatt imot på Trysil legesenter der han blant annet fikk høre hvordan senteret håndterer 6 600 innbyggere, deltidsinnbyggere i 6 900 fritidsboliger og tilreisende som utgjør rundt 900 000 kommersielle gjestedøgn i året. I 2022 behandlet legesenteret 1 300 skiskader og 290 sykkelskader. Dette påfører kommunen betydelige ekstrautgifter og ordfører Sletten ba om at det utredes en mulighet for å innføre en form for turistskatt, eller at kommunen gis anledning til å sende regning til den kommunen som pasientene er bosatt i.  

- Vi var godt i gang med å se på dette før pandemien inntraff, men da ble det lagt på is. Nå er tiden moden for å se på dette på ny. Jeg har også vært i Trysil og stått på ski og heldigvis har jeg ikke måttet belaste legesenteret de gangene, smilte Gjelsvik som la til at han så utfordringene og tok med seg innspillene inn det videre arbeidet.

Rekruttering

Trysil har 50 ubesatte stillinger i sektor for helse og mestring og sliter med å rekruttere nok folk til sektoren. Samtidig øker behovene med en stadig eldre befolkning som vil kreve mer pleie og omsorg i årene framover. Ordføreren etterlyste en nasjonal rekrutteringsplan som sikrer riktige utdanningsløp i forhold til framtidige kompetansebehov i kommunal sektor, samt at KS og Staten må legge til rette for etter- og videreutdanning for å få folk i jobb.

- Norge har hatt en del år hvor vi har hatt god tilgang på arbeidskraft. Nå har dette snudd. Sysselsettingen er rekordhøy og det er ikke bare i Trysil det er vanskelig å rekruttere. Det er mangel på arbeidskraft i hele landet. Skal vi løse dette tror jeg blant annet at vi i større grad må legge bedre til rette for at folk som av ulike årsaker faller utenfor, kan bruke den restarbeidsevnen de har, sa Gjelsvik.   

Husbanken

Trysil har store planer for bygging av omsorgsboliger, institusjonsplasser og ordinære utleieboliger rundt Trysil bo- og aktivitetssenter, og ordføreren påpekte viktigheten av at Husbanken som er helt avgjørende for at dette skal realiseres, blir tilført mer midler.

- Deler av husbanken ligger innenfor mitt departement, og vi samarbeider tett med helse- og omsorgsdepartementet for å legge til rette for å bygge boliger med omsorgsbehov. Potten som er avsatt til inneværende år er allerede brukt opp, og vi har stort trykk fra kommuner og andre politiske partier for å øke rammene ytterligere. Neste mulighet for å bevilge mer penger er i revidert nasjonalbudsjett til våren, og jeg kan derfor ikke love nå at det vil bli gjort, men vi er veldig klar over behovet, sa Gjelsvik. 

Fiberbredbånd

På tampen av besøket informerte ordfører Sletten om at Trysil nå har tilnærmet 100 % dekning på fiberbredbånd til alle husstander i Trysil, hovedsakelig ved bruk oppsparte midler fra kommuneskogen.

- Det er jo helt fantastisk og viktig for bosetting og næringsliv i en utkantkommune, repliserte Gjelsvik.

Statsråden avsluttet besøket med å takke for viktige og gode innspill fra Trysil, og fortsatte til Elverum på sin rundtur i Innlandet.

Til toppen