Planstrategi 2023-2027
Innledning
Trysil kommune står nå ovenfor en revisjon av planstrategien. Kommunedirektørens ledergruppe har jobbet fram denne strategien. I forkant av denne er det utarbeidet et Utfordringsdokument som kunnskapsgrunnlag for denne strategien. I mars 2023 hadde kommunestyret en workshop hvor de ble utfordret på områder de ønsket ekstra fokus på i årene framover. Her ble følgende områder uthevet: boligutvikling, helårs arbeidsplasser, næringsutvikling, oppvekst, utenforskap, demografi-utfordringer og folketall, rekruttere og beholde, kollektivtilbud og transport og å forvalte ressurser bærekraftig.
Planstrategi og plansystemet
Planstrategien er første ledd i kommunens langsiktige planlegging. I planstrategien skal det avklares hvilke planbehov kommunen har, og hvilke planoppgaver som skal prioriteres for å møte de aktuelle utfordringene man har og forventer å møte de neste årene. I planstrategien gjøres også en vurdering av behovet for revisjon av kommuneplanen.
Trysil kommune ønsker å legge opp til et hierarkisk målsystem hvor kommuneplanen definerer de overordnede målene for utviklingen, og at disse er førende for alle andre planer. Ved å ha et integrert plansystem hvor den enkelte plan er forankret i overordnet plan og føringer i denne, har man et godt utgangspunkt for å drive en helhetlig samfunnsutvikling som ivaretar ulike oppgaver og interesser. Kommuneplanen består av en samfunnsdel og en arealdel. Økonomiplanen utgjør handlingsdelen av kommuneplanens samfunnsdel, og viser hva som skal prioriteres de neste fire årene.
Figuren under viser hvilke planer som inngår i det kommunale plan- og styringssystemet, og hvordan koblingen mellom de ulike planene er:
Sentrale føringer
I 2015 vedtok FNs medlemsland 17 mål for bærekraftig utvikling fram mot 2030. Disse målene er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. Skal verden lykkes, må alle ta sitt ansvar – også Trysil. Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge framtidige generasjoners muligheter til å dekke sine. Regjeringen legger hvert fjerde år fram nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging for å fremme en bærekraftig utvikling i hele landet. Fylkeskommunene og kommunene skal følge opp de nasjonale forventningene i planstrategier og planer. Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2023-2027 synliggjør 72 forventninger innen følgende hovedtemaer:
- Samordning og samarbeid i planleggingen
- Trygge og inkluderende lokalsamfunn
- Velferd og bærekraftig verdiskaping
- Klima, natur og miljø for framtida
- Samfunnssikkerhet og beredskap
Andre sentrale nasjonale føringer:
Det finnes flere regionale planer og strategier som kommunen må legge til grunn for sitt planarbeid:
- Regional plan for det inkluderende Innlandet
- Regional plan for klima, energi og miljø
- Regional plan for samfunnstryggleik
- Villreinplaner
- Planer for samfunns- og næringsutvikling
- Vannforvaltningsplaner
- Samferdselsplaner
- Planer for kulturminner og naturforvaltning
Innlandet fylkeskommune er i gang med å revidere den regionale planstrategien for Innlandet, kalt Innlandsstrategien 2024-2028. Visjonen, “eventyrlige muligheter”, er videreført fra forrige regionale planstrategi til forslag til ny. Det samme er de fire innsatsområdene, innbyggere, inkludering, innovasjon og infrastruktur, samt de langsiktige utviklingsmålene om at Innlandet skal ha en ledende posisjon innen teknologi, industri, landbruk og reiseliv gjennom:
- Bærekraftig ressursforvaltning som gir utvikling og nye arbeidsplasser
- Levende lokalsamfunn med bærekraftige byer, tettsteder og bygder
- At aktører i fylket vårt får større nasjonal betydning og synlighet
I høringsutkastet til Innlandsstrategien er det ikke foreslått å utarbeide noen nye planer for den kommende perioden. Det er derimot signalisert et behov for én ny strategi: samferdselsstrategi. Denne skal være på et overordnet nivå og være grunnlag for samspill med staten i arbeidet med Nasjonal transportplan.
Kommuneplanens samfunnsdel 2023-2034 ble vedtatt av Trysil kommunestyre 14.2.2023. Den har følgende hovedmål:
- Stabilisere folketallet og på sikt øke befolkningen med særlig fokus på å få unge mennesker og familier til å flytte til/flytte tilbake til kommunen
- Legge til rette for et mangfoldig næringsliv med forutsigbare rammevilkår for vekst og utvikling
- Bidra til at Trysil kan beholde og utvikle sin posisjon som en attraktiv, mer helårlig og bærekraftig reiselivsdestinasjon gjennom mål og strategier i Reiselivsstrategi for Trysil 2020-2030
- Forvalte arealer, verdier og ressurser i et bærekraftig og langsiktig perspektiv som bidrar til miljømessig, sosial og økonomisk utvikling for framtidas generasjoner
- Samarbeide med innbyggerne, lag og foreninger for å styrke levekår og boforhold i hele kommunen
Kommuneplanen
Kommunestyret skal i hver ny valgperiode ta stilling til om kommuneplanen skal revideres. Kommuneplanens samfunnsdel 2023-2034 ble vedtatt av Trysil kommunestyre 14.2.2023. Siden den er såpass fersk foreslås det ingen revidering av denne i denne valgperioden. Samfunnsplanen har 5 hovedmål, 3 innsatsområder, 14 mål og 113 strategier. Planen har noe uklart målhierarki ved at de fem hovedmålene ikke henger sammen med innsatsområdene og deres underliggende mål og strategier. Eksisterende samfunnsplan beholdes som overordnet styringsdokument, men for at nåværende kommunestyre skal få sette sitt preg på samfunnsplanen og for at planen skal spisses og konkretiseres utformes det en kortversjon av planen (som en folder) hvor utvalgte mål prioriteres i kommende fireårsperiode. Administrasjonen utformer denne på bakgrunn av styringssignaler, og den vedtas politisk i løpet av første år i valgperioden. I tillegg gir politikerne styringssignaler gjennom å velge ut konkrete satsningsområder for kommende år i forbindelse med budsjettbehandlingens årlige strategisamling. Så er det administrasjonen (fagområdene) som velger egnede strategier og tiltak for å sette fokus på disse satsningsområdene og nå målene satt av politikerne.
Arealplanen skal revideres i perioden. Arbeidet er påstartet i 2024 og vil vare gjennom hele planperioden.