Trysil kommunes frivilligstrategi

1 Innledning

Det sies at nordmenn er verdensmestere i frivillighet. På landsbasis er det ca. 100 000 frivillige organisasjoner. Litt lystig sagt kan man si at det finnes en organisasjon for hver kroppsdel. Bak disse tallene ligger det en enorm ressurs sett både ut i fra et samfunnsperspektiv og på et personlig nivå.

I Trysil er vi heldige å ha en frivillig sektor som gjenspeiler mange områder. De frivillige lag og foreninger i Trysil er av uvurderlig verdi. Trysil har vært, er og vil i framtiden være helt avhengig av en livskraftig frivillig sektor.

Mange offentlige oppgaver har i dag utspring i en frivillig organisasjon. På mange områder har frivilligheten vært en pådriver for velferdsstaten vår. Frivilligheten har sett behov og utviklet tilbud for å bøte på det. På lang sikt har noen av disse oppgavene blitt så store at det offentlige har overtatt. Det gjelder særlig innen helse, men også innen miljøvern og andre fagområder. I skjæringspunktet mellom offentlige og frivillige oppgaver, er det et viktig prinsipp at frivilligheten aldri skal overta pålagte oppgaver. Frivilligheten skal alltid være et supplement.

Denne frivilligstrategien omhandler hele frivillig sektor, det vil si frivillige organisasjoner, lag, foreninger og andre som utfører frivillig arbeid. Den skal supplere de tiltakene kommunen allerede har overfor lokale lag og foreninger (jamfør Kulturplan for Trysil kommune 2014-2024), og bidra til at kommunen i større grad kan samarbeide om å bistå frivillig sektor. Hovedfokuset i strategien er rettet mot organisasjoner, lag og foreninger, men innhold og tiltak utelukker ikke dermed øvrig frivillig virksomhet.

1.1 Formål med strategien

Strategien skal erstatte Trysil kommunes frivilligstrategi fra 2019. Trysil kommune ønsker med denne frivilligstrategien å ta sin rolle som koordinator, støttespiller og samarbeidspartner på alvor og tilrettelegge for at frivilligheten i Trysil kan vokse og utvikle seg. Frivilligstrategien skal belyse de utfordringer frivilligheten i Trysil står overfor og komme med tiltak som kan imøtekomme disse behovene. Strategien skal bidra til å forsterke og systematisere samhandlingen mellom kommunen og frivillige sektor og stimulere til økt samspill og samarbeid mellom kommunen og foreningene, og mellom foreningene.

Planperioden er fra 2023 til 2027.

Eldre og ung mann i samtale på plen - Klikk for stort bilde Røde Kors

1.2 Begrepsforklaringer

Definisjon av frivillighet

Det er brukt flere definisjoner av frivillige og frivillige organisasjoner, lag og foreninger i Norge. I denne frivilligstrategien benytter vi samme definisjon og betydning som Frivillighet Norge:

Frivillig virksomhet er:
En virksomhet der det vesentligste er basert på frivillige gaver/innsamlede midler og/eller frivillig tidsbruk, og som har et ikke-kommersielt formål.

Frivillig organisasjon, lag og forening er:
En sammenslutning av personer eller virksomheter som driver virksomhet på ikke-fortjenestebasert og ikke-offentlig basis (frivillighetsregisterloven § 3 og § 4). En frivillig organisasjon baserer en vesentlig del av driften på medlemskontingenter, gaver, innsamlede midler og/eller frivillig arbeidsinnsats. En frivillig organisasjon kan være en forening, lag, stiftelse, ideelt aksjeselskap, forbund, nettverk eller en paraplyorganisasjon.

Frivillig sektor er:
En fellesbetegnelse for frivillige organisasjoner og øvrig frivillig aktivitet.

Til toppen