Rutiner ved skolemåltidene

Hovedutvalg for oppvekst og kultur har vedtatt rutiner for skolemåltider på de kommunale skolene i Trysil.

Brødskive med  egg, tomat og agurk og frukt, bær, nøtter og ost ved siden av - Klikk for stort bildeRutinen inneholder blant annet en anbefaling om hva skolematpakka bør inneholde.

Målet er at skolene skal legge til rette for måltider som fremmer matglede, sosialt samvær, trivsel, læring, gode vaner og sunne valg.

Skolemåltidet hensikt

Derfor skal måltidet:

  1. gi elevene tid til å innta næring.
  2. være en pause i skolehverdagen.
  3. være en sosial arena med fokus på dialog og samvær.
  4. være en arena for å trene sosial kompetanse og positiv atferd.
  5. bidra til at elevene får rutiner for å spise jevnlig og slik sett får et godt forhold til mat og kropp

Gode spisevaner

Spisevaner du får som barn, har en tendens til å vare lenge. Sunne spisevaner har derfor stor betydning for helsen på kort og lang sikt. Et godt måltid gir energi som bidrar til godt humør, matglede, økt konsentrasjon og større læringsutbytte. Å ha det fint sammen under måltidet bidrar til trygghet, trivsel, inkludering og fellesskapsopplevelser, det bygger sosiale relasjoner og stimulerer språk, står det i de vedtatte rutinene. 

Sunn matpakke

Den daglige matpakka bør ifølge anbefalingene inneholde noe av dette:

  • Grovt brød eller kornprodukter
  • Sunt pålegg som ost, fisk, kylling, kalkun, skinke osv.
  • Oppskåret frukt, bær og grønnsaker
  • Salater
  • Sunne middagsrester

Til drikke anbefales melk (ekstra lett melk, skummet melk eller lettmelk) og kaldt vann.

Les hele rutinen for skolemåltidet her (PDF, 437 kB)

Til toppen