Ny heder til meieriet i Nybergsund

Nå har alle pultosttypene fra meieriet i Nybergsund merket Spesialitet - Unik smak. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ordfører og meieriansatte jubler - Klikk for stort bildeOrdfører Erik Sletten jublet med de ansatte over Spesialitetsmerket til Tine Pultost Hedmark og Tine Pultost Lillehammer. Nina Sundquist
Det er Stiftelsen Norsk Mat som tildeler dette høythengende merket. 1. juni var de i Nybergsund for å dele ut merket Spesialitet - Unik smak til Tine Pultost Hedemark og Tine Pultost Lillehammer. Tidligere har Tine Pultost Løiten fått merket.

Gratulerer!

Ordfører Erik Sletten deltok på overrekkelsen. Han gratulerer på vegne av kommunen og slår fast:

- Kvalitetsprodukter kommer ikke av seg selv. Der er vi avhengige av å ha dyktige ansatte. Meieriet i Trysil har gjennom historien vært kjent for de beste og prisvinnende produkter - for eksempel brunosten de produserte tidligere. 

Garanti

Når mat og drikke som får dette merket, er det garantert at den er:

  • basert på de beste norske råvarer.
  • laget etter særegne, gjerne lokale oppskrifter.
  • laget av dyktige mathåndverkere.
  • vurdert og godkjent av en uavhengig fagjury med høy matfaglig kompetanse.

Tradisjonsrike

Meierisjef Ellen Tanum opplyser at Tine Pultost Hedemark er en typisk tørr pultost fra bygdene rundt Mjøsa, mens Tine Pultost Lillehammer er en tørr, mildere pultost fra Lillehammer-distriktet. Begge pultostene har trolig vært produsert helt siden siste halvdel av 1800-tallet.

Urost

Pultosten har dype tradisjonsrøtter og en ny giv! skriver Oda Christesen, seniorrådgiver i Stiftelsen Norsk Mat. Hun fortsetter:

Pultost er en gammel norsk tradisjon med røtter i innlandet. Om pultost «bare» er pultost? Her er det både forskjeller og kvaliteter! Visst nok går håndverket helt tilbake til vikingtid, så her snakkes det om en urost. 

Fra dansk?

Navnets opprinnelse er usikker, men sannsynligvis kan navnet tilbakeføres til det danske ordet «pult» som betyr klump. Det sies også at navnet kan komme av det latinske ordet «pulta», som betyr grøt. Og selve prosessen med å lage pultost tar både tid og krever nøyaktighet. 

Luftig og tørr

Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark er begge en luftig og tørr type pultost smakssatt med karve og salt.  Pultost Lillehammer produseres etter oppskriften fra tidligere Lillehammer Meieri, mens oppskriften på Pultost Hedemark stammer trolig tilbake fra siste halvdel av 1800-tallet og gjenspeiler setertradisjonene på Hedemarken.

Produksjonen

Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark lages etter håndverksmessige metoder i mange steg på Tine Meieriet Trysil i Nybergsund. Skummet melk syrnes med melkesyrebakterier og varmebehandles for å skille ostestoff og myse.  
Ostemassen fordeles i åpne kar hvor gjærkultur tilsettes, deretter gjæres osten før den overføres til lukkede beholdere for videre modning.  Ferdig modnet ostemasse tilsetter karve, salt og vann. 

I særklasse

Pultost Lillehammer og Pultost Hedemark er tradisjonsrike, norske håndverksprodukt, og norsk ost i særklasse! Direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Norsk Mat har også bare lovord om pultosten;

- En tradisjonsost som har mange tilhengere, også blant kjente kokker. Og det er ikke rart, så smaksrik og spesiell som pultosten er, sier hun.

Til toppen