Kommer du fra et annet land og vil drive med birøkt i Norge?

Norges Birøkterlag ønsker å informere om gjeldende regelverk, men når ikke alltid ut til birøktere som ikke er medlemmer.

Solsikke med bier på - Klikk for stort bildeØnsker man å drive birøkt i Norge, er det beste og sikreste å kjøpe bier og eventuelt brukt utstyr lokalt.

Norges Birøkterlag skriver:

Flere som bosetter seg i Norge har erfaring med birøkt fra hjemlandet og ønsker å fortsette med det her. For å forebygge introduksjon og spredning av sykdom og skadegjørere som rammer honningbier er det viktig å være klar over følgende:

  • Det er ikke tillatt å ta med bier eller brukt birøktutstyr over landegrensene uten særskilt tillatelse.
  • Det finnes regler og vilkår som må være oppfylt for å kunne selge eller flytte bier og brukt birøktutstyr innen Norge.
  • Det er Mattilsynet som forvalter lovverket om honningbier. 

Les veiledningen til Mattilsynet om kravene som gjelder når du holder bier

Hvordan kan man drive birøkt i Norge? 

I Norge har vi et omfattende regelverk rundt birøkt, rundt kjøp og salg av brukt utstyr i landet, merking og registrering av bigårdsplass og behandling av bivoks for bruk i birøkt. I enkelte områder i landet er det flytterestriksjoner i vekstsesongen på grunn av den smittsomme plantesykdommen pærebrann som honningbier kan spre. Vi har også områder i Norge som ikke har varroa og som derfor har beskyttelse i lovverket mot flytting av bier og brukt birøkterutstyr. 

Ønsker man å drive birøkt i Norge, er det beste og sikreste å kjøpe bier og eventuelt brukt utstyr lokalt. Her kan en få innsikt i de lokale regler og restriksjoner og også hvordan man kan plassere bigård uten å komme for tett på andre bigårder. Det enkleste er å kontakte og/eller melde seg inn i det lokale birøkterlaget. Gjennom lokallaget får man informasjon om hvor og hvordan man kan skaffe seg honningbier og utstyr i Norge. 

Se oversikten over lokallagene  

Regler for import av honningbier 

Import av honningbier til Norge reguleres gjennom Forskrift om dyrehelse (dyrehelseforskriften) for handel innen EU/EØS og Forskrift som utfyller dyrehelseforskriften med bestemmelser om import av levende dyr, avlsmateriale og animalske produkter fra tredjestater (dyreimportforskriften) for import fra land utenfor EU/EØS. 

Regelverket skal forhindre import av sykdommer og parasitter og setter krav til at: 

  • importerende virksomhet skal være registrert som importør i Mattilsynets register.
  • eksportør skal være registrert som eksportør av vedkommende lands offentlige instans.
  • biene som importeres skal ha gjennomgått en klinisk kontroll for sykdommer/parasitter i henhold til Forskrift om dyrehelse (dyrehelseforskriften), av offentlig godkjent veterinærmyndighet som gir grunnlag for utstedelse av helsesertifikat som skal følge biene under transport.
  • importen skal registreres i TRACES som gir informasjon til Mattilsynet om hvor og når importen gjennomføres.
  • når det gjelder import fra tredjeland (utenfor EU/EØS) er det kun tillatt å importere bidronninger og det settes særlige krav til helsekontroll etter Forskriften om dyrehelse artikkel 63-68.

Risiko for biehelsen – en risiko for norsk landbruk 

Norges Birøkterlag fraråder på det sterkeste at det importeres bifolk eller dronninger fra utlandet siden det kan medføre risiko for import av sykdommer og/eller parasitter som bekjempes hardt i Norge og som ikke nødvendigvis oppdages ved en klinisk kontroll for utstedelse av helsesertifikat. Mattilsynet vil normalt gjennomføre prøveuttak og analyse ved referanselaboratoriet for biesykdommer fra driftsenheter hvor det er gjennomført import. Ved positivt prøvesvar vil Mattilsynet gjøre vedtak om full sanering som vil si avliving av bier og destruksjon av utstyr. 

Vi takker for samarbeidet og svarer på eventuelle spørsmål rundt saken, avslutter generalsekretæren i Norges Birøkterlag Katrine Røed Meberg. 

Hjemmesiden til Norges Birøkterlag