Bedriftsbesøk i Ljøradalføret

Ordfører, varaordfører og næringssjef har vært på et begivenhetsrikt bedriftsbesøk i Ljøradalføret. Det ble 14 timer med fine opplevelser.

Ordfører og næringssjef ved Bart Claeys på skuter - Klikk for stort bildeSkutertur hører med når en er på bedriftsbesøk i Ljøradalføret. Her er ordfører Turid Backe-Viken og næringssjef Anja Holmøy Aamold sammen med vert Bart Claeys på Villa Fregn. Jonas Sjøgren

Her er næringssjefens oppsummering av den flotte dagen:

En tidlig mandag morgen satte ordfører, varaordfører og næringssjef kursen mot Trysils østligste trakter – vi skulle tilbringe en hel dag i Ljøradalføret med mange spennende møter på agendaen. For min del, fortsatt fersk i rolla som næringssjef, må jeg si at jeg virkelig gledet meg til å bli bedre kjent med næringslivet og grendelivet der øst i Trysil.

Villa Fregn

Dagen startet med bedriftsbesøk og nydelig frokost på Villa Fregn i Skåret, eller Skøra, som det heter på trysilsk :-).Det er intet annet enn imponerende både det løftet Per Guttorm Skaaret har gitt den gamle skolebygningen, og det konseptet Bart Claeys, Ellen og barna Ilena og Vidar har skapt i dalføret med boutiquehotellet Villa Fregn. Og det bare i løpet av to år!

Hotell og hytter

Familien drev et skandinavisk spesialselskap i flere år før de flyttet til Norge. Og de har bodd og jobbet flere steder i Norge før de havnet i Skåret. Med seg på flyttelasset hadde de mye erfaring, masse energi og kreativitet. I dag har hotellet 11 senger, en restaurant med plass til 30 personer samt fire hytter som øker kapasiteten ytterligere. I tillegg har de godt samarbeid med lokale hytteeiere om å få leie når det trengs. 

Nye rom

Stedet har stort fokus på velvære. Flertallet av overnattingsgjestene kommer fra landene i Mellom-Europa. På gardsplassen bygger de nå seks nye hotellrom samt lager til turutstyr. De nye rommene er leid ut fra mai, så da må bygget være ferdig. Hele hotellet er allerede så og si fullbooket fra juni og ut september! Mange ønsker seg til dalføret for å høre ingenting og nyte den fine naturen. Av videre planer nevner vi hyttefelt vest for hotellet og utvidelse av restauranten. 

Lokale råvarer

Maten på hotellet er blanding av norsk og europeisk matkultur med stort innslag av lokale råvarer og produkter samt økologisk dyrket mat. De bruker elgkjøtt og ørret som er henholdsvis skutt og fisket i lokalområdet, geitost fra Bryn Gardsmeieri i Flendalen og drikke fra Trysil Bryggeri. Bjørnekjøtt står også på menyen, men den er svensk - selv om det nå sies at det er mer bjørn enn elg i Ljøradalføret. Ambisjonen til Ellen og Bart er å bruke minst en lokal råvare i hver eneste rett de serverer. 

Matsvinn og transport

På Villa Fregn tar de opp alle frokostbestillingene kvelden før. Slik reduserer de matsvinnet til et minimum.  

Vi fikk også høre om den aller største utfordringen de har; transport og varelevering. Det har foreløpig ikke vært mulig å få til varelevering til hotellet. Derfor må vertskapet kjøre til Innbygda for å handle alt av matvarer selv. Det er både tidkrevende og dyrt.

Skryt til tryslingene

Bart skryter for øvrig av at både lokalbefolkningen og tryslinger ellers har vært flinke til å bruke Villa Fregn. Julebordsesongen ble en kjempesuksess! Nyttårsaften hadde hotellet 37 gjester og arrangerte det som kanskje var et av Skårets aller første fakkeltog :-).

Godt samarbeid

Avgjørende for suksessen har vært godt samarbeid med naboer og folket ellers i Ljørdalen, lokale leverandører, Fregn turlag, Destinasjon Trysil, Innovasjon Norge, Fulufjellet nasjonalpark, Norway - Powered by Nature og Trysil kommune. I tillegg samarbeider Villa Fregn med aktører på svensk side slik at de nå, og enda mer i framtida, kan markedsføre «En nasjonalpark – to land».

Stein for stein

Kvalitet, bærekraft og vekst er visjonen Bart og Ellen jobber etter, og de legger stein for stein. De ønsker å gjøre Villa Fregn og Skåret til et levende sted mange kan ha glede av. Gjennom sitt belgiske firma, BOLD – Beyond Outdoor Leadership Development og i samarbeid med lokale aktivitetsbedrifter arrangerer de en lang, lang rekke med ulike opplevelser både gjennom vinteren og i barmarksesongen. Målet er å tilby autentiske naturopplevelser i kombinasjon med god mat og lokal kultur. Bærekraft står sentralt i driften. Bart og Ellen ønsker å bidra til ei grønn framtid og stå som et eksempel for andre.

Ljøradalen Snøscooterklubb

Etter god og fyldig informasjon om Villa Fregn hadde Mikael Bjørvang fra Ljøradalen Snøscooterklubb gjort klart til en guidet skutertur til Fjellhøa øst for Skåret. Det ble en knallfin tur der vi fikk sett og prøvd deler av snøskuterleden i Ljørdalen. Vel tilbake på hotellet fikk vi servert velsmakende bjørnewraps og informasjon fra snøscooterklubben ved leder Bart Claeys, Jan-Erik Nordnes, Mikael Bjørvang og Anne Grethe Bjørvang. 

Snøskuterkjøring

Klubben har om lag 140 medlemmer. De jobber mye dugnad for å legge forholdene godt til rette. Det har vært jobbet med leden i mange runder. Arbeidet har nå resultert i en godt regulert led der kjøringa er rolig og med lite skader. To personer bor på Villa Fregn og har det daglige oppsynet med leden. Snøskuterkjøring i regulerte former gir flere muligheten til å komme seg ut i og oppleve den vakre naturen. 

Nye planer

Klubben jobber nå med en avstikkerled fra Åsvang og ned til sentrum. Av langsiktige planer nevner vi ønsket om tilkobling til Støten og Tangådalen. Det ville gjort leden til ei rundløype, og slik sett gjort den mer levedyktig i et lenger perspektiv. Utfordringen er at en slik utbygging vil kreve kostbart planarbeid og en trygg forsering av elva Ljøra. For klubben er det også et ønske laaangt fram i der å kunne knytte leden i Ljørdalen og Flendalen sammen med leden i Engerdal, men vegen dit er trolig lang og litt kronglete - den som lever får se :-).

Som Villa Fregn jobber også snøscooterklubben for balanse mellom natur, mennesker og utvikling.

Fulufjellet AS og JE Nordnes Transport AS

Etter en smakfull lunsj gikk ferden videre til butikken Kulør Fulufjellet i Ljørdalen sentrum. Butikken drives av JE Nordnes Transport AS med Cindy Foss-Floden i spissen. I tillegg til å være byggevarehandel med malingsavdeling og interiørbutikk, huser Kulør også kontorlokaler for firmaene. Målgruppa er både hytteeiere og fastboende. JE Nordnes Transport AS har fem helårsansatte og en sesongstilling og driver i tillegg til butikken, pukkverk, masseuttak, gravearbeider og brøyting. 

Kjelkebakken

Videre gikk vår ferd opp til Fulufjellet alpinsenter for test av kjelkebakken. Undertegnede var meget skeptisk, men ble positivt overrasket – det var veldig gøy! Jan-Erik Nordnes var guide og sørget for at varaordfører Bjarte Wigdel fikk konkurranse om å komme først i mål. Heisen ble trygt styrt av Christoffer Nordnes. 

Nye leiligheter

I bakken fikk vi omvisning i det som skal bli et nytt område med flere leilighetsbygg med til sammen 152 fritidsleiligheter. Det er nå totalt rundt 200 hytter i Fulufjellet. Videre fortalte Jan-Erik at hytteeierne nå leier ut hyttene sine i større grad enn før. Med utbyggingen som nå er planlagt, vil det samlet gi bedre grunnlag for drift i anlegget og for tilleggsnæringene. De bygger også et helt nytt renseanlegg for å dekke behovet i området med leilighetsbyggene, nytt hytteområde og mer til.

Ljøratunet storhytte

Trygt nede fra kjelkebakken var Ljøratunet storhytte neste stopp. Jan-Erik Nordnes har pusset opp hele bygget til moderne standard med 18 sengeplasser. Hytta egner seg godt til selskaper og ellers til overnatting for treningsgrupper. 

Fulufjellet AS

På storhytta fikk vi videre innblikk i bedriften Fulufjellet AS som driver tomteområde og hyttebygging, alpinanlegget og kjelkebakken, diskgolf, sykkelstier, camping og kafébygget i alpinbakken der drifta for tida er utleid, Ljørdalen skole med treningssenter og leiligheter, Ljøratunet storhytte, utleiehytter og aktiviteter som guidet skutertur, kanoutleie og andre guidede turer. I tillegg bidrar Fulufjellet AS til scooterklubben med slodding av leden gjennom vinteren. Det er litt av et omfang, og vi ble veldig imponerte over alt de har fått til og ikke minst planene de har videre. Bedriften har 12 helårsansatte og 4-5 sesongarbeidere. 

Utfordringer

Utfordringene er, som for de fleste utbyggere, pålagte krav til utredninger og planer som må utføres før detaljplaner kan vedtas og byggetillatelse gis. Og selv om lover og forskrifter selvsagt må følges, er Jan-Erik alltid utålmodig etter å komme i gang. Ja, kanskje ekstra utålmodig nå da det er viktig med sysselsetting i en hardt presset byggebransje.  Av andre utfordringer må vi ta med mangel på kollektivtrafikk i Ljørdalen. Et tysk par kom til Innbygda og mente å ta buss videre til Ljørdalen. Den gikk ikke før onsdag… Så her er det mer å ta tak i for SITE-prosjektet, SITE Mobility. Ellers trekker både Villa Fregn og Fulufjellet fram de positive utsiktene med økende antall turister som kommer med fly til Scandinavian Mountains Airport.

Kulturstiftelsen Kanalen

Etter en kort benstrekk og med god fyr i peisen møtte vi leder Bjørn Teppen og styremedlem Karolina Holmberg-Støa i Kulturstiftelsen Kanalen. De ga oss en fin orientering om historien til tømmerspillet fra 1600-tallet og fram til i dag. På det meste var 60 mann i arbeid ved kanalen. Da fløtinga opphørte, forfalt anlegget. Men på 1990-tallet ble det startet et engasjement rundt kanalen og spellet ble restaurert. I 1997 ble det arrangert kanaldager ved Støa, og helt mot slutten på 1990-tallet stilte Sven Pettersen spørsmålet om hvordan anlegget skulle brukes videre. 

Kanalen - et spell om Støa kanal

Ideen om å lage et spell ble lansert. I 2001 var første forestilling en realitet, skrevet av Trond Magnum og musikk komponert av Jan Lans. Etter det har spellet vært framført annethvert år, med unntak av koronaåret 2020. Over 100 personer er i sving når stykket framføres. Samarbeidet mellom Østby sangkor, Støa grendelag, Ljøradalen grendeutvalg, Østby grendeutvalg, Anno Trysil Engerdal museum og Trysil kommune er godt.  I 2023 ble tribuneanlegget oppgradert og bedre planert. Videre fortalte Bjørn om mye turaktivitet i området.

Stiftelsen

I 2006 ble Kulturstiftelsen Kanalen etablert og med det ble det mer stabil struktur og drift. I dag eier Trysil kommune tømmerspellet og koiene, stiftelsen eier matsalgs- og lydbuene og grunnen festes bort av Statskog. Mye vedlikeholdsarbeid er utført, men kommunen må sette opp nytt tak ved Nordre spell. Musikerbua trenger også nytt tak. Og lagerbygg til oppbevaring av tribunesetene må på plass. Eierne søker om kulturmidler og midler fra stiftelser. 

Nytt spell i år

I 2024 er det spellår igjen. Det betyr stor aktivitet i grenda første helga i august; fire forestillinger, 1 600 besøkende, 100 grendefolk i aktivitet og et budsjett på 800 000 kr.  Har du ikke sett Spellet om Støa kanal før, så benytt sjansen i år! Det er absolutt verdt turen. Karolina og Bjørn har god tru på fortsatt forestillinger i årene som kommer – de har god tilgang på og rekruttering av aktører :-). De har også et godt samarbeid med Kopparleden teaterlag og Anna i ødemarka, som har forestillinger motsatt år.

Ljøradalen grendeutvalg

Siste post på programmet for oss på Ljørdalen storhytte var møte med en blid gjeng fra Ljøradalen grendeutvalg; leder Lene Bergersen, Line Opseth, Pernille Lans og Trygve Opseth. De fortalte ivrig om all aktivitet i grenda der Ljørdalsdagene er årets høydepunkt. Overskuddet fra dagene samler de i en pott som lag og foreninger kan søke om midler fra til gode prosjekter. 

Lag og foreninger

Det er et stort antall lag og foreninger i dalføret; Lund samfunnshus, Ljørdalen sanitetsforening, Skåret sanitetsforening, Ljørdalen pensjonistforening, Lørdalen Sportsklubb, Ljørdalen Musikkforening, Ljørdalen løypeforening, Løra skytterlag, Fregn skytterlag og Ljøradalen Snøscooterklubb. Grendeutvalget har i tillegg et eget stilag som har merket i alt 31 stier i området i samarbeid med Fulufjellet nasjonalpark. 

På dagsorden

Av temaer som opptar grendeutvalget, er plassering av hurtigladere for elbil og utfordringen over «Hølla» der skiturgåere parkerer langs vegen i 80-sona så det kan bli vanskelig å passere for blant andre utrykningskjøretøy. En løsning kan være å brøyte parkeringen ved skytebanen, men hvordan dekke utgiftene? De ønsker seg også fast dekke på denne strekningen. 

Spørsmål til kommunen

Grendeutvalget lurte på hva som skjer videre med flomsikringstiltakene i Ljøra. De venter på å få satt i gang utbedring av badeplassen der. De spurte også om hva som skjer i saken om at skolebarna skulle sikres kortest mulig busstur til Innbygda. Det er ikke tilfelle slik kjøringa er satt opp dette skoleåret. Elevene var også lovet at det skulle være toalett på bussen. Når kommer det lys i de resterende gatelyspunktene, var et annet spørsmål grendeutvalget ønsket tilbakemelding på. Alle disse spørsmålene tar vi med tilbake til administrasjonen og forsøker å finne svaret på. Det er også utfordrende for folk som ønsker å flytte til grenda, å finne seg sted å bo, så vi utfordret grendeutvalget til å kartlegge blant huseiere om noen kan tenke seg å leie ut hus eller kanskje dele fra tomt i områder som er regulert for boligformål.  

Andre prosjekt

Videre fortalte grendeutvalget om gjerdeprosjektet med innsamling av piggtråd, innsamling av penger til hjertestartere og at de samlet inn 100 000 kroner på to dager til ny brannpumpe. Det vitner om stort engasjement i bygda! Og om ikke det var nok, så har de også en gjeng i LGU UNG som legger til rette for aktivitet for omtrent 30 unger og ungdom med blant annet gymsalaktivitet, disco og slalåm.

Ljørdalseffekter og elggryte

Møtet ble avsluttet med at vi fikk diverse ljørdalseffekter som caps og handlenett og invitasjon til Ljørdalsdagene 2024.

Mellom de gode møtene serverte Cindy Foss-Floden rykende varm og god elggryte med varme multer med vaniljeis til dessert!

Ljørdalen servicesenter

På veg hjem hadde vi et kort møte med Frank Valle på Ljørdalen servicesenter for å høre om hans planer på verkstedet litt sør for Ljørdalen sentrum.

En fullkommen dag

Vel hjemme - 14 timer etter avreise - kunne vi oppsummere en fullspekket og fullkommen dag i Ljøradalføret som har gitt oss ny og verdifull innsikt i Trysils østligste områder. Stå på ljørdøler! Vi heier på dere!

Bildeglimt fra dagen i Ljøradalføret

Til toppen