Bedriftsbesøk hos Moelven Trysil AS

Ordfører, næringssjef, skogbrukssjef og landbruksveileder fikk et innblikk i hva Moelven Trysil AS gjør med 157 000 kubikk tømmer hvert år.

Bildet av fem mennesker som sitter rundt et møtebord med en TV i bakgrunnen. - Klikk for stort bildeMoelven Trysil har jobbet målrettet for å få flere damer inn i produksjonen og har lykkes med det. Det jobber 58 personer i bedriften og av disse er ti damer. Bedre kjønnsbalanse er bra både for arbeidsmiljøet og produksjonen. Anja Holmøy Aamold

Næringssjef Anja Holmøy Aamold oppsummerer bedriftsbesøket slik:

Ordfører Turid Backe-Viken, næringssjef Anja Holmøy Aamold, skogbrukssjef Morten Olesen Lutnæs og landbruksveileder innen skog Kristian Petershagen Østerhaug var i uke 26 på bedriftsbesøk hos Moelven Trysil AS. For tiden er bransjen er hardt presset og vi ville få et innblikk i Trysils egen Moelven-avdeling.

Ansatt i 52 år

På det 138 mål store anlegget på Slettmoen ble vi godt tatt imot av daglig leder Runar Pettersen, driftsleder med ansvar for HMS, drift og personell Stine Aas og økonomiansvarlig Marit Odden. Sistnevnte har slitt ut to gullklokker på Saga og er i ferd med å runde sitt 52. år på samme arbeidsplass. 

I historien finner vi at både eier og navn har endret seg opp gjennom åra. Saga het først Trysil Kommunale Sag & Høvleri etter at Trysil Herredsstyre kjøpte Halvor Sætres sagbruk i Nybergsund og startet bygging av bedriften der den ligger i dag. Fra 1972 til 1993 var Trysil Tre navnet, og deretter Trysil Skog fram til bedriften ble Trysil Skog AS fra 2002. I 2005 kom Trysil Kommuneskoger KF, Glommen og Trysilvassdragets Skogeierlag inn på eiersiden med 33 % før dagens eier Moelven tok over driften i 2007. Navnet ble Moelven Trysil AS. På den tiden var det nok uenigheter om at bedriften skulle selges, men sett i ettertid var det positivt at Moelven ble de nye eierne, mener daglig leder Runar Pettersen. Moelven Industrier ASA eies av Glommen Mjøsen skog SA med 66,8 % og Viken skog SA som har 32,8 % samt noen småaksjonærer. 

Flomutsatt

Moelven Trysil har vært svært flomutsatt, men etter at NVE, Trysil fjernvarme, Moelven Trysil og Trysil kommune gikk sammen og fikk på plass flomsikring, har området forskånet for flomvann. Samtidig ble det også bygget ny adkomstveg fra hovedvegen som har redusert tungtrafikken langs Slettmovegen. Det kommer godt med når det kjører ca. 20 tømmerbiler inn til sagbruket daglig. All tømmeret som lå på området under vårt besøk holder til én måneds produksjon. 

Flere damer

Moelven Trysil AS er et kombibruk som har både sag, høvleri og impregnering, og tilhører Divisjon Wood i Moelven-konsernet. Det jobber 58 personer i bedriften og av disse er ti damer. Moelven Trysil har jobbet målrettet for å få flere damer inn i produksjonen og har lykkes med det. Bedre kjønnsbalanse er bra både for arbeidsmiljøet og produksjonen. Bedriften har også stått midt i et generasjonsskifte, og har byttet ut omtrent halve arbeidsstokken. Gjennomsnittsalderen er nå på omtrent 45 år. De nyansatte er overrasket over hvor ungt arbeidsmiljø det faktisk er. Moelven Trysil henter lærlingene sine fra byggfag på videregående og de får noen måneder lenger læretid for å kunne ta fagbrev i trelastfaget. Ellers får alle som er ansatt lenger enn et år tilbud om å ta fagbrev i jobb. Per i dag har 30 ansatte fagbrev, og den dagen vi var på besøk hadde Rasmus Borrman bestått sin fagprøve - vi gratulerte selvsagt stort!

157 000 kubikk tømmer

Moelven Trysil har siden bedriften ble et AS bidratt med 234 millioner inn til eierne. Likevel må alle steiner snus for å skape lønnsom drift i det tøffe markedet som er nå. Foreløpig har Moelven Trysil klart akkurat det, men det er utfordrende med doble tømmerprisene sammenlignet med 2021 og fallende salgspriser ut. De økte tømmerprisene kommer etter at 12-15 millioner kubikk tømmer årlig blir borte fra markedet som følge av krigen mellom Russland og Ukraina, samtidig som Canada opplever skogdød og importerer mye tømmer fra Europa. Når dette skjer samtidig med at salgsprisen faller som følge av lav aktivitet i byggbransjen, blir konsekvensene store. 

I løpet av ett år går omtrent 157 000 kubikk tømmer gjennom systemet hos Moelven Trysil. Tømmeret kommer stort sett fra skogene i Trysil samt noe fra Engerdal, Åmot og Elverum.  Av dette blir bark sendt til Trysil fjernvarme, ca. 53 % blir til skurlast - hovedsaklig sidebord og intern foredling, 27 % blir til celluloseflis (papirindustri) og 15 % går til Trysil fjernvarme/sponplateproduksjon. Svinn (kryp) utgjør omtrent 3 %.

På foredlingsanlegget pakkes og selges det mest som hvitt byggetre, mens en stor del impregneres og noe behandles med utvendig grunning. Moelven Trysil kapper også ferdige lengder for Iglandgarasjen. Produkter fra Trysils tettvokste skog er av god kvalitet. Tømmeret gir høy styrke på konstruksjonsvirke og bordkledning med lang levetid. Da er det godt å vite at mye av produksjonen leveres til byggevarehandelen i Trysil. Det aller viktigste for Moelven Trysil nå, er at det kommer i gang mer nybygging og generelt mer aktivitet i byggebransjen. Det er vi sikre på at det ikke er bare Moelven som ønsker seg.

Tusen takk for god informasjon og en interessant runde på anlegget, Moelven Trysil. God sommer til dere alle!