I skogen midt i Nybergsund sentrum ligger Kongeparken der kong Haakon og kong Olav gjemte seg under tyskernes bombing 11. april 1940. Vebjørn Sand har malt Kongens flukt og portrett av de tre tryslingene som døde under bombinga av Elverum.
Roar Vingelsgaard
Til dette skogholtet, som senere fikk navnet Kongeparken, flyktet kong Haakon fra de tyske bombeflyene 11. april 1940. Sammen med kronprins Olav, deler av den norske regjeringen og folk fra Nybergsund søkte han ly i denne skogen.
Kongens nei
Kongeparken er en viktig formidler av Trysils krigshistorie som er knyttet til de dramatiske hendelsene og bombinga av Nybergsund under 2. verdenskrig - en hendelse av nasjonal størrelse og viktighet. Én konge og ett folk kjempet sammen for frihet og demokrati – de stod sammen mot okkupantene. Kongens nei har for alltid blitt en viktig del av Norges og Trysils historie.
Bauta og byster
Tryslinger reiste en minnebauta i skogholtet i 1946. Kongeparken var blitt til - og ble åpnet av selveste Kong Haakon 16. juni 1946. I 1990 avduket kong Olav bysten av sin far kong Haakon. Og i 1996 avduket kong Harald bysten av sin far kong Olav. I 2015 ble parken utvidet med informasjonstavler på norsk, engelsk og tysk.
Bysten av kong Haakon VII.
Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
Bautaen i Kongeparken.
Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
Bysten av kong Olav.
Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
Kongens flukt
I 2023 ble Vebjørn Sands Kongens flukt og portretter av de tre tryslingene som falt under bombinga av Elverum; Trygve Nysted, Gunnar Myrvold og Eilif Karlsmoen, avduket med kunstneren, hans nærmeste familie og et stort publikum til stede. Vebjørn Sand satte ord på det som det dypest sett handler om:
- Å minnes det vi aldri må glemme. Verdiene som ble tatt fra oss over natta. Et vitnesbyrd om det totalitæres brutale ansikt. Menneskesynet vårt - at alle er født frie med likt iboende menneskeverd og like menneskerettigheter - ble krenket på det verste her i skogen. Som Ragnar Ulstein sa det; Frihet er ingen tidsbegrenset sak. Den skal leve alltid. Om 100 år. Om 1 000 år.
Lydkongler
På 80-årsmarkeringa for fred i Norge 8. mai 2025 ble tre lydkongler på kunstnerisk utformede stolper avduket. Trykker du på knappen, får du disse historiene:
- Den første kongla henger ved gangstien og formidler historien om Norge 9.-10. april 1940 med krigsutbruddet og Kongens nei.
- Den andre kongla ved maleriet av Kong Haakon på flykt og formidler historien om 11. april 1940 da Nybergsund ble bombet.
- Den tredje kongla henger henger ved bautaen og spiller av kongens tale fra 1946 da Kong Haakon innviet parken.
Kunstner Vebjørn Sand hadde idéen til lyddusjene og utformingen av dem. De ble produsert på Tepas Industrier i Trysil.