Søknadsplikt for solenergianlegg
Statsforvalteren i Innlandet og Norsk kommunalteknisk forening (NKF) har gitt ut veiledere for søknadsplikt for solcelleanlegg. Det er til slutt kommunen som vurderer søknadsplikt med hensyn til fasadeendring, kommune og reguleringsplan, og omsynet til estetikk, sjenanse for naboer og gjenboere samt vernede, SEFRAK-registrerte og kulturminneverdige bygg.
Se Statsforvalterens informasjon om søknadsplikt for solcelleanlegg på tak
Betingelser for at tiltaket er unntatt søknadsplikt
- Tiltaket må være innenfor en bruksenhet/branncelle.
- Tiltaket må ikke utløse fasadeendring.
- Tiltaket må være i overenstemmelse med gjeldende bestemmelser i områdeplaner (kommuneplanens arealdel og eventuell reguleringsplan).
- Tiltaket må ha minsteavstand til nabogrense minst 4 meter, jf. pbl § 29-4, eventuelt ligge innenfor byggegrense der dette er regulert.
Merk: Alle disse punktene må være innfridd for at tiltaket ikke utløser søknadsplikt.
Tilfeller hvor Trysil kommune krever søknad for å sette opp solenergianlegg
Også i andre tilfeller enn de tidligere nevnt, kan tiltaket være søknadspliktig. I noen tilfeller er det nødvendig at byggesaksmyndighetene utøver et faglig skjønn for å avgjøre om tiltaket vil endre fasadens karakter. Dessuten må det vurderes hensyn til naboer og gjenboere. I følgende tilfeller vil solenergisystemet utløse søknadsplikt:
- På hytter og i hytteområder hvor det skal settes opp mer enn ett panel.
- Der solenergisystemet monteres frittstående på taket eller fasaden, det vil si ikke plant med fasaden eller takflaten.
- Der tiltaket utgjør en fasadeendring. Eksempel på fasadeendring er der det ønskes solenergianlegg på eksisterende torvtak, der solenergianlegget legges oppå eksisterende tak, dvs. at det ikke integreres, eller det endres farge på tak, eller vegger. Dersom du er usikker på om tiltaket utgjør en fasadeendring eller ikke, kan du be kommunen om en vurdering husk å
oppgi adresse/bygningsnummer og vedlegge tegning/illustrasjon/bilder for fasaden før og etter, sendes til postmottak@trysil.kommune.no. - Der området har enhetlig karakter, det vil si grupper av hus som er utformet med et enhetlig arkitektonisk utrykk.
- Innenfor bevaringsområder med kulturhistorisk betydning.
- På vernede bygg, SEFRAK-bygg og bygninger med kulturhistorisk betydning.
Merk: Så lenge minst ett av disse punktene gjelder ditt tiltak, så er tiltaket søknadspliktig.