Ordførerskifte i Trysil

Turid Backe-Viken, Ap overtar ordførerklubba i Trysil 17. oktober. Og Bjarte Wigdel, H blir vår nye varaordfører.

Turid Backe-Viken, Ap blir Trysils første kvinnelige ordfører og Bjarte Wigdel, H starter sin politiske karriere som varaordfører. Eva Holmseth

Også Frp er en del av det valgtekniske samarbeidet som fører til skiftet i den politiske toppledelsen i Trysil. De får en plass og tredje vara i formannskapet samt nestlederen og første vara i hovedutvalg for drift og forvaltning. H får i tillegg til varaordføreren to plasser og utvalgslederen i hovedutvalget og to plasser i formannskapet. Det betyr at Ap får to plasser i formannskapet og to i hovedutvalget.

Valgteknisk med forpliktelser

De tre partiene har inngått et valgteknisk samarbeid, men har også forpliktet seg til å ikke øke eiendomsskatten eller innføre boplikt med tilbakevirkende kraft i kommende kommunestyreperiode. I tillegg er de hverandres foretrukne samarbeidspartnere i budsjett og økonomiplan og for eksempel sentrumsplanen, opplyste Frp-leder Jonas Ås på pressekonferansen på kvelden 14. september.

Valgte hverandre

Alle tre partiene har også hatt samtaler med Sp.

- Men vi fant raskt ut at dette var vegen vi ville gå, sa Bjarte Wigdel.

- Dette valgtekniske samarbeidet var ingen selvfølge for Frp, men dette er den beste avtalen for oss, sa Jonas Ås.

- Valgresultatet viste at flertallet ville ha et skifte. Det har vi tatt ansvar for. Og vi ønsket oss tilbake i posisjon etter åtte år i opposisjon. Vi tre partiene har samme syn i en del overordnede saker, men kan selvsagt gå hver vår veg i enkeltsaker. Og vi kommer til å jobbe for et godt samarbeid med de andre partiene i kommunestyret, sa Turid Backe-Viken.

Sikrer framtida

Alle understreket at de tre partiene er forskjellige. De kommer ikke til å stemme likt i alle saker.

- Men i kommunestyret denne perioden og i valgkampen ikke minst har vi vist en felles forståelse for hvordan vi må sikre framtidige inntekter for å sikre innbyggerne våre gode tjenestetilbud. Næringsutvikling og befolkningsutvikling står sentralt. Dette samarbeidet er det beste for Trysils framtid, sa hun.

En stor dag

- Dette er en stor dag for Trysil Høyre. Vi hadde et klart mål om å komme i posisjon, og vi ønsket et skifte. Vi har hatt en god forhandlingsprosess der vi har skapt en trygghet for og tillit til at dette skal vi få til sammen, sa Bjarte som stilte som ordførerkandidat, men som er fornøyd med å bli varaordfører.

På tide

Og så er det på høy tid med en kvinnelig ordfører, mente Turid og kikket seg rundt i kommunestyresalen der det henger rekke på rekke med portretter av staute menn; Trysils tidligere ordførere. 

- Det gjør seg med ei kvinne på den veggen - om en god del år, sa hun.

Bjarte Wigdel, Turid Backe-Viken og Jonas Ås - Klikk for stort bildeDette fornøyde trekløveret kunne presentere det valgtekniske samarbeidet som sikrer Ap ordføreren, H varaordføreren og Frp plass i formannskapet og nestlederen i hovedutvalg for drift og forvaltning; Bjarte Wigdel, Turid Backe-Viken og Jonas Ås, Eva Holmseth
Til toppen