Flott helg i Trysil kirke og prestegarden

Dobbeltfeiringa i helga ble varm, fin, innholdsrik og høytidelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Solveig Aunsmo, Veronika Johnsen, Ole Martin Norderhaug og Einar Hyllvang på kirketrappa - Klikk for stort bildeAktører på den historiske gudstjenesten i anledning Trysil kirkes 160-årsjubileum: organist Solveig Aunsmo, sokneprest Veronika Johnsen, Ole Martin Norderhaug som Axel Chr. Smith og klokker Einar Hyllvang. Anne N. Sætre, Trysil kommune Det melder en fornøyd kultursjef Anne N. Sætre.

Prestegarden

Det startet lørdag 5. juni med felespill av Kaia Storfjord Tangnæs før varaordfører Stine Akre med stor glede tok på seg det ærefulle oppdraget det var å klippe snora og erklære prestegarden for gjenåpnet. Hun kalte den et solrikt smykke i all sin okergule glans. 

Tenk for et syn den må ha vært i si storhetstid her den ligger, på toppen av prestguttua i denne svakehellinga sør for kirka, på flatene før Kvejordet, sa hun og takket alle som har bidratt til den vellykkete renoveringa.

Se hele talen hennes (PDF, 185 kB)

Flere taler

Deretter entret de talerstolen i tur; biskop Solveig Fiske, prost Ole Kristian Bonden, Hilding Sponberg og Ole Martin Norderhaug. Asgeir Holt, leder i Fortidsminneforeningen Trysil og Engerdal lokallag avduket Blått skilt - et bevis på at prestegarden er et kulturminne. Leder i Trysil menighetsråd Håvard Lepperød fortalte om Trysil kirke som er 160 år i år og sokneprest Veronika Johnsen om bruken av prestegarden i dag.

Prestegardshagen

I prestegardshagen var det både musikk og dans, kaffe og kaker før Ole Martin Norderhaug og Hilding Sponberg holdt historietime om prestegardens historie og den første soknepresten Axel Chr. Smith i Morensalen på biblioteket. Senere på kvelden holdt Margrete Nordmoen intimkonsert i finstuene i prestegarden. Den gylne sol kalte hun konserten med salmetoner fra Trysil.

Søndagen

Søndagen startet med historisk gudstjeneste i Trysil kirke. Litt senere inviterte Roar Vingelsgaard til historietimen Prestegarden i Bygda på biblioteket. På kvelden holdt trioen Fra de mollstemte skoger konsert i kirken med tonesatte dikt av blant andre Hans Børli, Ove Røsbak, Einar Skjæraasen, Halldis Moren Vesaas og Magnus Buflod.

Åpent

Både lørdag og søndag var det åpen kirke og omvisning for publikum og spøkelsesvandring i prestegarden.

Bildeglimt fra kulturhelga

Til toppen