Bjønnsstugua ligger idyllisk til på flomvollen i Trysil sentrum.
Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune
- Menyen har vært populær de årene Bjønns har vært sommeråpen, så vi fortsetter med vafler, kaker, kaffe, brus og is og kanskje litt til, sier kultur- og idrettskonsulent Malin Jonsson.
Vertene
Ti lag og foreninger meldte seg som vertskap på Bjønnsstugua i sommer. Disse fikk de åtte ukene:
- 18.-26. juni: Trysil Soroptimistklubb
- 27. juni-3. juli: Filadelfia Trysil
- 4.-10. juli: Trysil-Knut Dans og Spelmannslag
- 11.-17. juli: Fortidsminneforeningen Trysil og Engerdal
- 18.-24. juli: Nybergsund IL - Trysil
- 25.-31. juli: Trysil Fotballklubb
- 1.-7. august: Trysil Ungdom med Glede
- 8.-14. august: NFU Trysil og omegn
De to siste søkerne; Trysil Husflidslag og Trysil Handikaplag, er garantert vertskapsuker neste sommer.
Husets historie
Kultursjef Anne N. Sætre gir oss et lite innblikk i husets historie:
Garden Bjønns var et bruk av Sørhus. Gardens historie går tilbake til midten av 1600-tallet. Omkring 1750 ble Bjønns delt, og Løkja ble skilt ut som eget bruk. I 1801 ble Bjønns kalt Sørhuus Hovedgaard. I 1850-1854 ble den gjenværende Bjønns-garden oppdelt, og jorda i Innbygda ble solgt til Løkja og Søndre Bæk.
Akerhusisk stuetype
I dag er alle spor etter det gamle Bjønns borte med unntak av stugua som ligger på elvekanten og ennå bærer navnet. Den er en akershusisk stuetype; et hus i én etasje med inngang rett inn i stuerommet og en avpanelt kove. Skilleveggen er senere fjernet.
Fra 1800-tallet
Bjønnsstugua ble flyttet fra sin opprinnelige plass da flomvollen skulle bygges, og ble gjenoppført oppe på flomvollen. Konservatorene Steinar Sørensen og Jan Hoff Jørgensen fikk fjernet ei hjørnekasse for å aldersbestemme huset. Basert på laftehodenes utforming daterte de den til 1800-tallet. Utfra husets proporsjoner antas det at bygningen ble oppført etter 1850. Dette er ikke en sikker datering, men basert på erfaring fra tilsvarende bygninger.