Omvisning i bryggeriet. Torgal Sætre, Pontus Åkesson, Ingvar Olsen og Turid Backe-Viken.
Anja Holmøy Aamold, Trysil kommune
Ordfører Turid Backe-Viken og næringssjef Anja Holmøy Aamold dro på bedriftsbesøk til Trysil Hotell AS, Parken Bistro & Bar AS og Trysil Bryggeri AS torsdag 18. november. Alle tre holder til hos gårdeier Torgalnup AS i Storvegen 24.
«Målet med bedriftsbesøkene vi gjør i Trysil kommune er å løfte fram mangfoldet av næringsdrivende i kommunen, og samtidig få innblikk i hvilke utfordringer og muligheter bedriftene ser. Slik kan vi videreutvikle næringslivet i Trysil og legge til rette for mer av det vi allerede er gode på», forteller næringssjefen.
I Storvegen 24 møtte de representanter fra alle fire selskapene rundt samme bord. Praten gikk lett. Torgalnup AS har nettopp fullført renoveringen av hotellets 19 rom i andre etasje og gjort dem mer familievennlige. De nye rommene er svært fine, og viser at det er både vilje og evne til å skape mer aktivitet i Innbygda. Aktivitet skaper aktivitet – og noen må gå foran.
Torgalnup AS ble etablert i 2016 og jobber nå for å skape mer lys og liv i sentrum. I 2023 bygde de om bryggeri- og barområdet. Bryggeriet fikk bedre produksjonslinje og kunne øke kapasiteten med 40 %, samtidig som de slapp kjøring til Nybergsund. Barområdet ble også ombygd slik at gjestene får en bedre velkomst, og ansatte har bedre oversikt over gjester og skjenkeområde. I 2025 er barområdet gjort enda mer intimt og hyggelig med gamle skigarder og mindre sittegrupper.
Torgal Sætre trekker fram de dyktige driverne som leietakere, og har stor tro på utviklingen framover. Selskapet har ikke som mål å ta utbytte, men ønsker å reinvestere alt i videre drift. De siste tre årene er det brukt rundt ti millioner kroner på renovering og ombygging. Dersom alt går som planlagt, starter de snart renovering av rommene i første etasje. Da vil alle hotellets 31 rom være oppgraderte, og hotellet framstå som enda mer attraktivt.
Trysil Hotell AS
På et av de nyoppussede hotellrommene. F.v.: Simon Lindvall, Martin Presell, Anja Holmøy Aamold, Ingvar Olsen og Pontus Åkesson
Trysil kommune
Trysil Hotell har gledet seg til å ta i bruk de nye rommene. Nå har de rundt 100 senger totalt, i tillegg til at de formidler utleie av elleve dobbeltrom på Villa Sole. Nytt for sesongen 2025/2026 er en avtale med TUI om å leie ut ti rom gjennom hele sesongen – en spennende mulighet. Scandinavian Mountains Airport i Sälen anslår at 35 000–40 000 flere gjester vil komme til regionen framover. Omtrent 20 % av disse kan forventes å komme til Trysil. Da gjelder det å være klare.
Beliggenheten til Husfliden Trysil i samme bygg som hotellet var viktig for at TUI ønsket samarbeid. Den gir en eksotisk opplevelse for turister og styrker identiteten i området, sammen med øvrige tilbud i Løkjavegen og Storvegen. Løkjavegen har utviklet seg til å bli en sentral møteplass i Innbygda.
Driverne i Storvegen 24 mener at tydeligere kommunikasjon og markedsføring av sentrum vil kunne skape enda mer besøk fra både hytteeiere og turister. De merker allerede økende trafikk fra hytteeiere. Den største utfordringen er transport – gjester drar ikke til sentrum hvis de er usikre på om de kommer seg tilbake. Det jobbes aktivt med bedre løsninger for transport på kveldstid. Driverne ønsker også flere fastboende i sentrum, slik at kundegrunnlaget blir større.
Utover bra belegg i vintersesongen er mai en god måned for Trysil Hotell, siden mye er stengt i Trysilfjellet. Driften har gått bra det siste året, og marginene er bedre – det gir motivasjon.
Parken Bistro & Bar AS
Parken Bistro & Bar har også godt besøk av både lokale og turister. Bedriften har sju årsverk, og driverne gir seg ikke før de kan holde lunsjservering på en forsvarlig måte. Uteserveringen på paviljongen utenfor bygget er svært populær i godt vær – kanskje kommer det et overbygg etter hvert?
Trysil bryggeri AS
Øl tappes, merkes og pakkes. Jonas Broman Vestli, bryggerisjef Ingvar Olsen og bryggerimester Jo Inge Hemstad.
Anja Holmøy Aamold, Trysil kommune
Trysil bryggeri ble etablert i 2015 og har økt produksjonen fra rundt 5 000 liter øl i 2016 til ca. 65 000 liter i 2025. Bedriften har 2,4 årsverk, en omsetning på rundt 6,5 millioner kroner og leverer nå positive tall. Bryggeriet satser på lokalmarkedet, men opplever også vekst utenfor Trysil. De samarbeider godt med Små Vesen AS fra Valdres, og har vært en arena for både språktrening for ukrainere og arbeidstrening i samarbeid med Tepas AS og Nav. Slike tiltak er gull verdt for å få flere ut i arbeid – veldig bra jobbet!
Bryggeriets utsalg er åpent torsdag, fredag og lørdag. Da fungerer det også som hentepunkt for Engemoen bakeri, som produserer bryggeriets egen meskesnacks. Stadig flere hytteeiere finner vegen til det koselige utsalget, hvor man også kan fylle på ølkaggen. Bryggeriet selger øl i flotte trekasser laget av Jobbsentralen i Nybergsund.
Gutta på Trysil bryggeri har også spennende planer framover, så det er bare å følge med! Og visste du forresten at mesken fra bryggeriet blir brukt som dyrefôr i Ljørdalen?
Bildeglimt