Ordfører Turid Backe-Viken og produksjonsleder Knut Norstrøm i blande- og pakkelokalet.
Anja Holmøy Aamold, Trysil kommune
Der var hun på bedriftsbesøk sammen med ordfører Turid Backe-Viken og landbrukssjef Marianne Olsen.
En inspirerende dag i Nybergsund
- Ordføreren og jeg tilbrakte en hel dag i Nybergsund, og første stopp var Tine Meieriet Trysil, sier Anja.
Der ble de tatt godt imot av produksjonsleder Knut Norstrøm og vedlikeholdsansvarlig Erland Fallet som ga dem en grundig innføring i meieriet i Sundet.
Tre typer pultost
All pultost fra Tine blir produsert i Nybergsund. Osten fins i tre varianter:
- Tine Pultost Løiten (smørbar)
- Tine Pultost Hedmark
- Tine Pultost Lillehammer
Produksjonen er for tida stabil. Det går med 70 tonn mjølk årlig. Pultosten fra Trysil har høstet mange utmerkelser. Aller gjevest er bronsen i World Cheese Awards 2019! Visste du forresten at pultost inneholder mindre fett og mer protein enn populære cottage cheese?
Smakfulle opplevelser
- Vi fikk servert de tre pultostvariantene i potetlefser og på salte kjeks med tyttebærsyltetøy. Det smakte skikkelig godt! sier Anja og legger til:
Dessverre markedsfører ikke Tine produktene fra spesialanleggene, så pultosten er ikke synlig nok; verken på Pultost- og akevittdagene i Løten eller i butikkene i Trysil. Det bør det kunne gjøres noe med! Kanskje pultost skulle vært obligatorisk å servere ved arrangementer i Kongeparken og ellers i Trysil?
Meieriets historie
Fra oppstarten i 1938 produserte meieriet i Nybergsund smør. I 1955 ble lokalene utvidet, og pultostproduksjonen startet. Det har også blitt laget brunost (1958–1989) og konsummelk (1967–1997) der.
I 1989 ble både pultost- og skjørostproduksjonen ble flyttet fra Løten til Trysil. Meieriet produserte ternet ost i marinade fra 2010 til 2012, men det produktet ble tatt ut av sortimentet. I 2016 ble det også slutt på skjørostproduksjonen i Trysil.
I dag regnes meieriet som et mindre spesialanlegg sammen med meieriene på Dovre og Haukeli, i Setesdal og Vik. Meieriet har sju ansatte. I tillegg bruker de lokale sjåførene anlegget som sin naturlige base.
Ledig kapasitet
I dag yster de pultost én gang i uka, men meieriet har kapasitet til mer, så de jobber med å se på andre produkter.
- Kanskje en variant uten karve kan bli den nye Trysilosten? undrer Anja.
Produksjonsleder Knut Norstrøm ønsker også bedre muligheter for eksport til Sverige. Samtidig jobber meieriet hardt med å holde kostnadene nede, så han er spent på framtidas vann- og avløpsgebyrer siden de bruker store mengder vann til renhold.
Omvisninga
- På den interessante omvisninga fikk vi se hele prosessen fra 21 000 liter skummet melk ble pumpet inn og produksjonen startet til den ferdige osten var klar, sier Anja.
Prosessen starter med pasteurisering i 8 000-liters tanker. I ystekarene tilsettes dansk syre for å skille osten fra mysen som blir fôr til griser. Osten står i gjæringsbu i 4–5 døgn, før den går videre til modningslageret. Varianten Hedmark modnes i minimum tre uker, og lageret rommer opptil 12 tonn ost.
I pakkeavdelingen var Liv Tannåneset og Robert Bergstad i full gang med å få den smørbare pultosten Løiten i bokser. Vi fikk smake nydelig, fersk pultost rett fra bokslokket – mmmm!
Omvisningen endte på laboratoriet der Eli Merete Karlsmoen sørger for at all ost er testet for blant annet entro, mugg, E.coli og listeria før den forlater meieriet. Det sikrer at meieriet aldri trenger å trekke tilbake ost fra markedet.
Bildeglimt fra omvisninga