Bjella får Skjæraasenprisen

En ydmyk, overrasket, takknemlig og veldig glad Stein Torleif Bjella får Skjæraasenprisen 2022.

Amund Sand Semmingsen, Anne Sætre, Bjørn Erik Støa, Erik Sletten og Stein Torleif Bjella på skjerm - Klikk for stort bilde

Begrunnelsen

Ordfører Erik Sletten leste opp begrunnelsen til Stein Torleif Bjella i et videomøte 25. februar. Den lyder:

Stein Torleif Bjella er en av Norges mest hyllede tekstforfattere og en svært dyktig musiker, visesanger, lyriker og forfatter. Han omtales som en rotekte rimsmed og er kjent for sine ærlige, selvransakende og melankolske tekster. Han kommer fra den lille bygda Ål, som har mange likhetstrekk med skogbygda Trysil.

Vi mer enn aner et slektskap mellom Einar Skjæraasen og Stein Torleif Bjella når de beskriver det enkle, men kompliserte livet. Poesien deres rører og berører. Begge er ettertenksomme kunstnere som maler bilder med ord. De forteller historier som får oss til å reflektere over hva som egentlig er viktig her i livet. Begge skriver på dialekta si, Bjella på halling og Skjæraasen på trysling. Det føles jordnært og hjemmekjært.

Bjellas melankolske og betraktende viser har oppnådd nasjonalskatt-status, på linje Skjæraasens diktning. Komiteen for Skjæraasenprisen mener at Stein Torleif Bjella utvilsomt er en formidler som favner Einar Skjæraasens ånd i sitt arbeid.

Stein Torleif Bjella er en verdig vinner av Skjæraasenprisen 2022.

For ei ære

Prisvinneren slo hendene sammen da ordføreren hadde lest ferdig.

- Tusen hjertelig takk for fine ord - og for ei ære å bli nevnt i samme åndedrag som Einar Skjæraasen. Det er veldig inspirerende for meg og ei stor glede. Takk for denne veldig, veldig store oppmuntringa. Det gjør godt å få anerkjennelse. Hjertelig takk! sa Stein Torleif Bjella.

Prisoverrekkelsen

Kultursjef Anne Sætre inviterte ham så klart til festforestillinga på Skjæraasendagene lørdag 8. oktober kl. 19 der han får prisen.

- Det gleder jeg meg veldig til. Herved lover jeg å forsøke meg på en tolkning av et Skjæraasen-dikt, sa han og ytret ønske om å bli tatt med på en biltur for å få se litt mer av Trysil. Ordføreren meldte seg øyeblikkelig som sjåfør.

Velkommen på Lund

- Da er du velkommen innom på Lund, Skjæraasens feriested. Derfra kommer du også til å se over til garden som Halldis Moren Vesaas vokste opp på, sa Skjæraasenfamiliens representant i priskomiteen Amund Sand Semmingsen. Han gratulerte Stein Torleif Bjella fra familien med disse orda:

- Vi synes du er en veldig, veldig verdig prisvinner. Du føyer deg inn i rekka av Skjæraasenprisvinnere med glans. Det er ærefullt at ditt navn knyttes til Einar Skjæraasens. Vi synes du er en av nåtidas norske diktere som virkelig lever opp til statuttene til Skjæraasenprisen.

Støas forbilde

Leder i hovedutvalg for oppvekst og kultur Bjørn Erik Støa sitter også i priskomiteen. Han gratulerte og hilste Bjella slik:

- Jeg er hobbymusiker og skriver musikk sjøl. Du er et forbilde for meg. Jeg har fulgt deg siden plate en, og du er stadig på spilleren hjemme. Det blir veldig stas å få treffe deg.

Kjenner hovedverkene

Stein Torleif Bjella har lenge kjent til Einar Skjæraasens mest berømte dikt som Danse mi vise, gråte min sang, Vandringsvise og Du ska itte trø i graset.

- Jeg ble tidlig oppmerksom på ham. Fordi Olav Vesaas skrev Vera i livet om mor si Halldis, forsto jeg mer av Trysil og ikke minst Einar Skjæraasen som hun stadig løftet fram. Nå får jeg lære enda mer om ham. Jeg får dvele litt ved ham, og det kommer jeg til å få mye igjen for, sa prisvinneren.

Billettsalget har startet

Kultursjefen regner med at veldig mange ivrer etter å sikre seg billett til møtet med Stein Torleif Bjella. Billettene koster 350 kroner for voksne, 300 for honnør og 100 for barn og unge under 16 år. Du kan kjøpe dem på eBillett eller på servicetorget i rådhuset mandag, onsdag og fredag kl. 9-15, tlf. 62 45 77 00, servicetorg@trysil.kommune.no. Salg av forfriskninger og snacks fra kl. 18.

Kjøp billett til festforestillinga på ebillett.no

Les mer om Skjæraasenprisen

Stein Torleif Bjella - Klikk for stort bildeStein Torleif Bjella. Lars K. Lande    

Til toppen