Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Hyggelig kulturprisvinnerfest

Seks voksne rundt et bord - fem i korpsuniform

​Deler av musikkforeninga sammen med Karl Erik Anestedt hygget seg med kaffe og kake.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

​I de glade toners ånd ble det en flott festkveld da kulturprisvinneren Lørdalen Musikkforening ble feiret i kulturhuset Hagelund.

​- Dere er en verdig vinner og bygger kulturbygda Trysil, sa en høytidsstemt kultursjef Anne Norderhaug Sætre da hun åpnet festkvelden med dette diktet:

Velkommen og gratulere, kjære Lørdalen Musikkforening med venner!
Vel møtt fra bygder og fra grender
I de glade toners ånd
har ljørdøler knyttet vennskapsbånd
Gjennom 130 år!
Sommer, vinter, høst og vår
dro de sammen på den rike ferden
I tonenes forunderlige verden
Man møter sorg - man møter glede:
tonene er støtt til stede.
130 år gir mange minner
noen så gyldne at de skinner
Best vi husker vel det glade øyeblikk,
da Lørdalen Musikkforening kommunens kulturpris fikk.
Utdeling av prisen i kommunestyret fikk vi overvære
I kveld feirer vi prisvinnerne med heder og ære.
En flott festforestilling byr vi på i kveld.
Gled dere til musikkinnslag og alvor og sprell.

Kulturprisvinneren

Lørdalen Musikkforening har holdt på i 130 år, og denne marskvelden var det duket for stor kulturprisfest for å gjøre ære på vinneren av kulturprisen 2015. Vinneren selv startet hele festen med å spille Alt under himmelens fäste, en svensk folkevise arrangert av Karl Erik Anestedt og Tema fra Moldau, av B. Smetana arrangert av Haakon Esplo.

Musikalsk dalføre

- Dette er en pris for hele ljøradalføret, et dalføre der sang- og musikktradisjonene står sterkt og har gjort det lenge, sa en tydelig stolt Jan Lans som tidligere har dirigert musikkforeninga.

Bæk-kara

Lans fortalte at det var fire brødre, Bæk-kara som startet musikkforeninga langt til skogs i 1885. - Det er mulig at disse Bæk-kara startet så tidlig som i 1882 også, men uansett så er dalførets musikkforening en av landets ti eldste som fremdeles holder det gående, sa den tidligere dirigenten.

Mengder med kjærlighetsbrev

Lans fortalte at han startet å spille i musikkforeninga allerede som 12-åring. - Jeg husker godt turene til Älvdalen på Barnas dag. På den tida var det alltid varmt i juni, og vi gikk og vi gikk - seks kilometer, og da rakk vi å spelle hele 26 marsjer, sa Lans til et lattermildt publikum. Lans avslørte også at han fikk masse kjærlighetsbrev etter disse turene. Han synes dog det var litt stusselig at mengden brev avtok ettersom han ble eldre og mer klar for dans og nye bekjentskaper.

Stor notegave

Lans avsluttet sin tale til kveldens kulturprisvinner med å overrekke Bæk-karas første notebøker til musikkforeninga. En stor kulturskatt og en flott gave.

Munter korsang

Skåret Arbeiderkor med dirigent Jan Lans, serverte to muntre sanger. Den første med omskrevet tekst, av Vidar Storbæk, om kulturprisvinneren. Sang nummer to var en lett og fin vals.

Galopp i rett tempo

Kvintetten med Tove Haugen, Marit Pedersen Busk, John Ludvig Skarpmo, Knut Løken og Odd Magnus Østerhaug var for anledningen satt sammen for å spille Galopp av Erik O. Bæk, arrangert av Jan Lans. - Vi var litt usikre på hvor fort vi skulle spelle, for hva er egentlig fort i Ljørdalen, sa Østerhaug med glimt i øyet. Etter gratulasjonshilsen fra Trysil Musikklag fikk vi så høre fin hornmusikk i det rette galopptempoet.

Ingen tvil

- Det var ingen tvil overhodet, da hovedutvalg for oppvekst og kultur skulle utrope vinneren av kulturprisen 2015 - det måtte bli Lørdalen Musikkforening. Noe av det morsomste jeg har gjort var da jeg skulle ringe musikkforeningens leder Solveig Storbæk. Jeg tror hun ble både glad og litt sjokkert, for hun ble helt stille og jeg måtte spørre om hun var der tre ganger, fortalte utvalgsleder Øyvind Bæk.

Den beste kulturen

- Prisen er så velfortjent, og jeg håper dere fortsetter i mange år til selv om vi ser at rekruttering til korps og musikkforeninger i Norge er utfordrende for tida. Men kulturskolen tar nå grep og ser på muligheten for å lage et aspirantkorps for hele Trysil. Husk at korps og musikklag er noe av den aller beste kulturen vi har!, sa en engasjert Bæk før han gratulerte kulturprisvinneren igjen.

Overraskelse

Fra Sverige kom Karl Erik Anestedt som har drevet med korps i 50-60 år og fremdeles driver på. Han er godt kjent for ljørdøla ettersom han har arrangert mange av deres stykker. Anestedt avslørte for oss at han spesielt godt liker den norske hornmusikken. Nå mangler han bare å arrangere 29 stykker til, så er han helt på høyden med kulturprisvinneren - nemlig 130.

Satt på prøve

Anestedt overrakte sin gave til musikkforeninga, en stor eske med et potpurri av ABBA-låter. Avslutningsvis så fikk musikantene utdelt noter til en vals, som de aldri har sett før, som de ble utfordret til å spille. Valsens opphavsmann er Bjørn Støa, også et medlem i Lørdalen Musikkforening, og stykket var selvsagt arrangert av Anestedt. Som den største selvfølgelighet spilte musikkforeninga stykket aldeles flott.

Laling og Prøysen

Bygdas egen Hege Nylund lalet to stubber fra Ljørdalen, før hun fikk med seg Vidar Storbæk på trekkspill. Sammen framførte de herlige Marte og 'n Baldrian og Mari, du bedåre av Alf Prøysen.

Lederen

- Kulturprisen inspirerer, så tusen takk, sa lederen i Lørdalen Musikkforening Solveig Storbæk. Hun har vært med i musikkforeninga helt siden tidlig på 80-tallet og kunne fortelle publikum at grendas musikkforening har overlevd både svensketida, unionsoppløsningen, lokale arbeidskonflikter og to verdenskriger. Hun rettet også en stor takk til lokalbefolkningen i ljørdalføret: - Uten deres støtte gjennom alle år, hadde vi ikke klart å holde på.

Flinke brødre

- Det var ikke enkelt å få tak i instrumenter eller noter på 1800-tallet. Så de sendte eldstebroren til Elverum til fots. Han kom att med ett sett noter for blanda kor, men musikk ble det. Vi aner og forstår at dette var begavede musikere, sa hun.

Dirigenten

Bjørn Olav Tøraasen fra Heradsbygda er den fjerde dirigenten i rekken, og han kjører hele 22 mil hver gang han skal dirigere dem. - Prisen inspirerer til videre innsats. Dette er en stor kveld for oss, som også har vært veldig spennende, så tusen takk for en minnerik kveld!, sa en strålende fornøyd dirigent.

Til trampeklapp

Til slutt spilte de Valdresmarsj av Johannes Hannsen, arrangert av Karl Erik Anestedt. Og de rundt 150 frammøtte var begeistret og klappet villig med.

Takk for en god og høytidelig festkveld med musikk, sang, taler, hilsener, latter, alvor og marsipankake!

 

 Glimt fra festkvelden

Anne Norderhaug SætreJan LansSkåret ArbeiderkorKvintettenMusikanterHege Nylund og Vidar StorbækSolveig Storbæk og Anne Norderhaug SætreSolveig StorbækDeler av Lørdalen MusikkforeningLørdalen Musikkforening med dirigentBerit Helen Fossheim og Elisabeth SakrissonMarsipankake

 

 

 

 

 

 

 

 

Sist oppdatert: 12.03.2016 13:49:47