Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trippel glede på kulturprisutdelinga 2016

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 22.12.2016 14:05:00
Roar Vingelsgaard, Erik Poppe, Jon Storfjord med kulturprisdiplom

​Tre glade og verdige vinnere har fått Trysil kommunes kulturpris 2016. Fra venstre Roar Vingelsgaard, Erik Poppe og Jon Storfjord.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Å bli satt så stor pris på at en får Trysil kommunes kulturpris, er sterkt. Det kjente årets tre kulturprisvinnere langt inni hjerterota 20. desember. 

​For da var de invitert til kommunestyresalen - lokalhistorikerne Roar Vingelsgaard og Jon Storfjord og filmskaper Erik Poppe - for å motta det synlige beviset på at de er blitt denne æren til del. Årets kulturpris ble tradisjonen tro høytidelig overrakt av ordføreren i kommunestyrets julemøte.

Førpremieren

Kulturprisvinnerne ble ønsket velkommen med en liten filmsnutt fra festivitasen rundt førpremieren på Kongens nei i Trysil 17. september i år som Poppe beskrev som en fantastisk vakker forestilling, overveldende!

Historikk

Ordføreren innledet med å si at kulturprisen er Trysil kommunes viktigste pris. Den har tradisjoner tilbake fra 1957.

- Det er et bredt spekter av kulturaktiviteter på prisvinnerlista. Det er en stor styrke og speiler Trysil - lokalsamfunnet som vil inkludere og favne vidt, sa han. 

Historie skapes

- Årets prisvinnere har på forskjellig vis gitt oss historieformidling – på film, i bok og muntlig i Kongeparken. Det er historie fra vår nære fortid. Historien om et nei fra en konge på flukt og inn i sikkerhet her i Trysil, er sterk. Det handler om krig, kongehus og sterke og svake personligheter. Her skapes historie, og en hel verden følger med, sa ordføreren før han leste opp begrunnelsen for pristildelinga.

Begrunnelsen

Begrunnelsen som står på diplomene som kulturprisvinnerne fikk, lyder slik:

Hovedutvalg for oppvekst og kultur i Trysil tildeler Trysils kulturpris for 2016 til Erik Poppe, Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard. Sammen og på hver sin måte har de tre løftet fram Kongens nei - en særdeles avgjørende og viktig hendelse i Norges krigshistorie.

Kongens nei og alt som hendte i de tidlige aprildagene i 1940, vil for alltid stå som noe av det viktigste som skjedde i Norge under 2. verdenskrig. Oppholdet i Nybergsund og Trysil spilte en avgjørende rolle for at konge og regjering slapp unna tyskerne. Kongens nei ble styrende for den norske motstanden i disse krigsårene.

Erik Poppes film har skildret disse aprildagene på en forbilledlig måte. Den bringer den delen av krigshistorien mye nærmere oss og kommende generasjoner. Vi må ikke glemme, og filmen Kongens nei vil gjøre det lettere å huske og forstå for alle som ikke opplevde 2. verdenskrig.

Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard har med sin tolkning og formidling gjort det som skjedde i aprildagene 1940, konkret og forståelig for mange. De har blant annet hatt tallrike omvisninger i Nybergsund med både skolebarn og voksne og bidratt til at de lokale arrangementene rundt filmen Kongens nei ble en fin og lærerik opplevelse for folk. På facebooksiden Krigen i Trysil har de lagt ut mye viktig informasjon om krigsårene i Trysil.

Viktig å bli sett

Roar Vingelsgaard takket varmt for prisen og sa at det er viktig å bli sett.

- Det føler jeg sterkt på i dag. Takk skal dere ha, sa han og fortalte en liten historie fra sin statistinnsats i Kongens nei. Det ble så livaktig og ekte at en rent glemte at det bare var film. I en scene der de flyktet fra bomberegnet, og Roar løp til han kjente blodsmaken i munnen, hadde han plutselig kong Haakon rett ved siden av seg. I et lite øyeblikk der tenkte han faktisk på om han skulle redde kongen eller seg selv. Men han var ikke i 1940, så han overlot kongen til seg sjøl og løp videre.

Beveget Poppe

Erik Poppe ble skikkelig beveget og rørt da han fikk beskjed om at han var tildelt Trysil kommunes kulturpris, såpass at han måtte lene seg på Kirsten, slik han har gjort de siste 21 åra.

- Jeg takker veldig for prisen, sa han. Siden svigermor hans er fra Trysil, har han vært mye her.

- Det er en fin opplevelse å føle at man ikke er som de andre turistene, men er dypt forankret i slekt, tradisjon og historie herfra, sa han.

Historisk grunn

Hans forhold til Trysil er en grunn til at han tidlig bestemte seg for å filme Kongens nei der det skjedde i april 1940.

- Jeg grugledet meg da jeg kontaktet folk her for å tenke tankene sammen. Jeg trengte hjelp, støtte og forståelse. Jeg har sjelden møtt så fantastisk respons, sa han.

Strålende innsats

- Med hånden på hjertet; det er aldri gjort en norsk film på denne måten, med slikt resultat og med slik oppslutning. Det er en sann glede å vise historien som i mange år er formidlet av dyktige lokalhistoriker, på filmlerretet. Det hadde aldri gått uten statistene som virkelig ga alt de hadde, sa han.

Mot Oscar

Kongens nei er vist for Oscar-akademiet. De applauderte. Det har visst aldri skjedd før.

- Det er en bekreftelse på at vår lille historie rører folk der ute, at folks reaksjoner er universelle.  Historien deres har fått vinger og flyr over det amerikanske kontinentet. Det er deres fortjeneste i så stor grad! Jeg må bare gjenta; jeg er dypt, dypt rørt og beveget for innsatsen og rausheten dere har vist i denne historien. Takk for hjelpa! Jeg setter pris på å få være med i dette selskapet, å få komme hjem hit og oppleve roen og godfølelsen når vi ser Trysilfjellet nærme seg - hver eneste gang, sa Erik Poppe. 26. januar får han vite om Kongens nei blir nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film. Kampen står nå mellom ni filmer. Fem blir nominert.

Til Hollywood

Jon Storfjord, som også var statist under filminnspillinga, sa at de hadde pratet om Oscar allerede da.

- Vi var litt bekymret, for dollarkursen var så høg at det ville bli dyrt å dra til USA på Oscar-utdelinga. Jeg har ikke sjekket kursen i det siste, men vi blir med! Det har vært et eventyr å være med på Kongens nei. Opplevelsen har ikke gjort vår interesse for Trysils krigshistorie noe mindre. Vi jobber videre. Tusen, tusen, hjertelig takk! sa han.

En stor dag

- Dette er en stor dag for kulturbygda Trysil. Gratulerer så mye - dere er verdige vinnere av kulturprisen, sa kultursjef Anne Norderhaug Sætre og overlot rampelyset til Inge Haugen og hans trekkspill. Med Kongens nei-slipset som han hadde fått laget seg til førpremieren i Trysil, rundt halsen spilte han Carl Jularbos Min første komposisjon og Hammarforsens brus på vanlig trekkspill og Glade jul og Trysilsangen på digitalt trekkspill så det hørtes ut som han spilte på henholdsvis panfløyte og munnspill.

 Bildeglimt fra kulturprisutdelinga

Roar Vingelsgaard Erik Poppe Jon Storfjord før prisutdelingaPrisvinnerne under ordførerens taleOrdfører Erik Sletten talerKulturprisvinnerne får diplomKulturprissjekkutdelingPrisvinnerne med diplom, blomster og sjekkerVinnerne med diplom og blomsterInge Haugen (1)Gratulasjoner (2)Gratulasjoner (3)Gratulasjoner (5)Gratulasjoner (7)

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 22.12.2016 14:10:01