Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kongens nei er tema på Skjæraasendagene

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 19.06.2016 16:00:02
Jon Storfjord, Ole Martin Norderhaug, Anne Norderhaug Sætre og Erik Sletten ved kong Haakons byste

​Jon Storfjord som er statist i Kongens nei og Ole Martin Norderhaug, kultursjef Anne Norderhaug Sætre og ordfører Erik Sletten i komiteen for Skjæraasenprisen er skikkelig stolte av programmet på Skjæraasendagene 14.-18. september.

Foto: Grete Myrvold Rydje

​Kongens nei i 1940 er tema for Skjæraasendagene midt i september.

​- Med musikk, litteratur og kunst skal vi trekke trådene mellom Kongens nei og andre verdenskrig og Einar Skjæraasens diktning, sier kultursjef Anne Norderhaug Sætre. - Dette blir de beste Skjæraasendagene i historien, sier Ole Martin Norderhaug.

Høydepunkter

Publikum kan vente seg mange store øyeblikk, men de absolutte høydepunktene blir nok førpremieren på Erik Poppes spillefilm Kongens nei lørdag 17. september kl 12 og utdelinga av Skjæraasenprisen til forfatter Alf R. Jacobsen senere på kvelden. Han har skrevet boka som filmen bygger på.

- Men det er ingen filmatisering av boka. Manuset er skrevet spesielt for filmen, understreker ordfører Erik Sletten.

Kunstutstilling

Tradisjonen tro åpner Skjæraasendagene med kunstutstillinga signert elevene på kunstlinja på Trysil videregående skole. Det skjer på Cafe Rialto onsdag 14. september kl 17. Det blir blant annet store bannere med motiv fra Kongens nei og en blanding av norske sivilister og kjente bilder av Kongen og flukten. Og så blir det flott musikk fra et knippe lokale ungdommer.

Eventyrstund

Torsdag 15. september kl 17.30 blir det eventyrstund med kveldsmat i Fladhagenlåven. Kirsti Sæter leser fra Torill Koves Min bestemor strøk kongens skjorter. Bestemor får i oppdrag å stryke kong Haakons skjorter. Men så blir det krig, og kongen må flykte. Under krigen gjør bestemor det hun kan for å ødelegge fiendens uniformer med strykejernet sitt. Billettene koster 100 kroner.

Mona Levin

Fredag 16. september kl 19 inviterer vi til forfatterkveld med Mona Levin på biblioteket. Hennes familie fikk virkelig kjenne krigen på kroppen. I fjor kom boka Mors historie - en familiesaga. I november 1942 flykter Solveig Levin med sin tre år gamle datter Mona til Sverige. De  har mistet alt i Norge: Eiendom, innbo og borgerrettigheter. Far og jøde Robert Levin har gått i dekning. Solveig vet ikke om hun noensinne kommer til å se sin mann igjen. Men historien begynner lenge før.

Førpremiere

Lørdag 17. september kl 12 ruller vi ut den røde løperen for førpremieren på Kongens nei. Den er årsaken til at vi i år flytter Skjæraasendagene fra oktober til september. Opp løperen kommer blant andre regissør Erik Poppe og skuespiller Anders Baasmo Christiansen som spiller kronprins Olav. Kultursjefen vil invitere flere spesielt, men rundt 300 billetter blir lagt ut for salg til kinopublikummet 22. august. De koster 100 kroner for voksne og 70 kroner for barn, honnør og de med kulturkort.

Festforestilling

På festforestillinga lørdag 17. september kl 19 deler ordfører Erik Sletten ut Skjæraasenprisen til forfatter Alf R. Jacobsen. Ole Martin Norderhaug skal trekke trådene mellom Jacobsens og Einar Skjæraasens forfatterskap. Og så kommer Grete Storbæk Eriksen hjem fra Trondheim for å slippe sin tredje cd - Lengsel og love og det som varre er. Billettene koster 200 kroner for voksne, 150 kroner for honnør og 100 kroner for alle under 18 år.

Einars oldebarn

Skjæraasendagene 2016 avsluttes med konsert med Einar Skjæraasens oldebarn Henrik Sand Dagfinrud. Henrik har i flere år jobbet med viser av oldefaren. Han kommer sammen med de dyktige musikerne i Ensemble Blå til Nordre Trysil kirke søndag 18. september kl 17 for å gi oss et utvalg av Skjæraasens dikt i arrangement for sang og klavertrio. Billettene koster 150 kroner.

Klikker du på lenkene i artikkelen, kan du lese mer om de forskjellige arrangementene.

Sist oppdatert: 19.09.2016 00:54:32