Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Lengderekord på Skjæraasendagene 2015

Nærbilde av Malin Jonsson, Kari Lise Hagen, Anne Norderhaug Sætre, Beathe Helen Sande og Kari Odden i sirkel

​Kulturavdelingens blide arrangørkvintett; Malin Jonsson, Kari Lise Hagen, Beathe Helen Sande, Kari Odden og Anne Norderhaug Sætre er, og har grunn til å være, stolte av Skjæraasendagene 2015.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

I år varer Skjæraasendagene lenger enn noen gang. Allerede tirsdag 20. oktober starter de. Og de er ikke over før søndag 25. oktober.

Heldigvis! For ikke bare er Skjæraasendagene flere enn vanlig i år. Programmet er også veldig variert. De fem kvinnene som står bak, har hatt som mål at Skjæraasendagene skal ha noe for alle. Og slik har det blitt. Natur og friluftsliv er den røde tråden i år, friluftslivets år som det er.

Samuel Massie

Eventyreren, og nå også forfatteren, og sist kjent fra Skal vi danse?, Samuel Massie er først ute. Tirsdag 20. oktober er han på ungdomsskolen for å inspirere 10.-klassingene til å skrive om friluftsliv og natur og kanskje få artikkelen sin publisert hos fjorårets vinner av Skjæraasenprisen, harvest.no.

Berserk

Kl 18 samme kveld er Samuel Massie i biblioteket der alle er velkomne til å høre ham fortelle om sitt liv fra skoletaper til eventyrer, forfatter og inspirator. Du får garantert høre om den skjebnesvangre turen med Berserk, hans forhold til Jarle Andhøy og boka hans Hold fast.

Sigmund endelig

Onsdag 21. oktober skjer det ikke noe. Men torsdag 22. oktober kl 19 får vi endelig besøk av vår egen Sigmund Løvåsen på biblioteket. Kulturavdelingen har vært ute etter ham i flere år, men han har ikke klart å finne rom for Skjæraasendagene i avtaleboka si før nå. Det skal bli artig å høre ham fortelle om forfatterskapet sitt, bøkene sine og ikke minst om jobben som leder av Den norske forfatterforening.

Gi meg en venn

Torsdag 22. oktober får alle deler vi ut boka Gi meg en venn til alle 3.-klassingene våre. Det skjer i kulturhuset Hagelund på dagtid. Dit inviterer vi alle barneskoleelevene for å møte forfatter og illustratør Camilla Kuhn. Vi tipper riktig mange får lyst til å både lese mer, skrive sjøl og ikke minst tegne etter det møtet. 

Kunstutstilling

Som alltid og heldigvis får vi stille ut kunst av elever på Trysil videregående skole på Cafe Rialto. I år har de tolket Einar Skjæraasens ord i et friluftsperspektiv. Utstillinga åpner torsdag 24. oktober kl 17.

Eventyr og kveldsstund

Barnas turlag i Trysil og Engerdal er samarbeidspartner når vi forhåpentligvis fyller Fladhagenlåven med små og store fredag 23. oktober kl 17.30. For da står ei kvilstund med eventyr og kveldsmat på programmet. Eventyrene får vi av livlige Kirsti Sæter fra Røros. Husk å kle deg godt, og ta gjerne med sitteunderlag, for Fladhagenlåven er en ordentlig låve og altså ikke isolert og oppvarmet. Denne kveldsstunda koster 100 kroner per person.

Fredagsquiz

Samme kveld kl 19 håper vi Morensalen fylles av quiz-hungrige voksne som har lyst til å prøve seg på biblioteksjefens spørsmål i kategorien lett blanding, der lett ikke nødvendigvis betyr enkelt. Vi legger opp til lag med 3-4 personer. Påmelding skjer ved oppmøte. De beste premieres med bøker.

Tove Lie

Lørdag 24. oktober kl 14 er det klart for enda et forfattermøte på biblioteket, denne gang med Tove Lie, opprinnelig fra Søre Trysil. Hun var konferansier da vi feiret 100 år med stemmerett for kvinner i kulturhuset Hagelund i 2013. Til den anledningen hadde hun funnet fram flere til historiene om flere sterke Trysil-kvinner. Og hun ble så grepet av dem at hun ikke klarte å slippe temaet. Nå har hun gravd og lett enda mer og gir ut boka Grepa kvinnfolk. Fortellinger om dem som gikk før oss.

Festforestilling

I de åra vi ikke deler ut Skjæraasenprisen er kultursjefen og resten av kulturavdelingen opptatt av å vise fram artister med tilknytning til Trysil på festforestillingen Det lufter lørda'n. I år får den svenske artisten Malin Jonsson med mor fra Tørberget og adresse Trysil de siste par åra, scenen alene i 1. avdeling. Etter pausen med kakao og brødskiver med egg kan publikum nyte brødrene Tarjei og Helge Nysteds glitrende instrumentalmusikk. Det skjer i kulturhuset Hagelund lørdag 24. oktober kl 19.

Malin Jonsson

Malin Jonsson arbeider i dag som kultur- og idrettskonsulent i Trysil kommune. Men det gjorde hun ikke da kultursjef Anne Norderhaug Sætre booket henne som artist til festforestillinga. Jonsson er en etablert artist i Sverige. Hun spiller gitar, skriver egne låter på svensk og har gitt ut flere plater med det hun kaller melodiøs pop. På spørsmål om hun kommer til å gi oss noe av Skjæraasen, smiler hun bare og sier: Vi får se.

Brødrene Nysted

- Endelig får vi de profesjonelle musikerne Tarjei og Helge Nysted hjem til Skjæraasendagene. Og når de først kommer, har de med seg en komposisjon spesialskrevet for Det lufter lørda'n, inspirert av faren Trygves lysbildeserie der han kombinerte radioopptak av Einar Skjæraasen med egne naturfotografier. Tarjei spiller fiolin og Helge piano, sier kultursjefen.

Kulturskoleelever

For fem elever på kulturskolen blir denne lørdagskvelden et minne for livet. For de skal få spille sammen med Tarjei og Helge Nysted på ett av stykkene. De fem heldige er Helena Hagevik Bakke og Maia Øvergård på fele, Maiken Køien Andersen på baryton og Betina Stefanova Karadjova og Rakel Tzeng-Ohn Steensen på piano.

Kafestemning

Kulturhuset kommer til å møbleres med småbord for å skape en koselig kafestemning på festforestillinga. Billettene koster 200 kroner for voksne, 150 for honnør og 100 for barn og unge under 18 år. Billettsalget har startet på servicetorget i rådhuset, på Cafe Rialto og på billettluka.no.

Skjæraasenmesse

Tradisjonen tro avsluttes Skjæraasendagene med Skjæraasenmesse i Trysil kirke søndag.

- Den ledes av sokneprest Kristin Strand. Dikt av Einar Skjæraasen inngår som en naturlig del av gudstjenesten, sier kultursjef Anne Norderhaug Sætre. 

 

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 26.10.2015 00:53:28