Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

En verdig festforestilling

Av: Ramona Nordnes | Publisert: 18.09.2016 14:58:24
Alf R. Jacobsen og Erik Sletten

​Ordfører Erik Sletten overrekker Skjæraasenprisen til Alf. R. Jacobsen.

Foto: Ramona Nordnes, Trysil kommune

Rammen rundt Skjæraasenprisen som ble overrekt Alf R. Jacobsen ble den beste med taler, dikt og en nær og personlig konsert med Grete Storbæk Eriksen og eminente musikere.

Kultursjef Anne Norderhaug Sætre ønsket varmt velkommen til festforestillingen Det lufter lørda'n og leste diktet Kontraster. Temaet i diktet er krig akkurat som i Kongens nei, som er temaet under Skjæraasendagene.

Før-releasekonsert

I november slipper Grete Storbæk Eriksen sitt tredje album med tittelen Lengsel og love og det som varre er. Og fra plata fikk vi høre flere nære og gode låter som Som dæ og Kysse deg i nakken. Det ble en nær, personlig og vakker konsert.

Egne tekster

- Dette har jeg gledet meg veldig til, sa Grete da hun kom på scenen. Hun fortalte varmt og fint om familien sin, gode barndomsminner og også hvordan musikkinteressen hennes vokste seg stor. Og at det har vært en prosess å tørre og komme igang med å skrive egne tekster.

Grete Storbæk Eriksen
Grete Storbæk Eriksen på festforestillingen Det lufter lørda'n.

Lengsel ble til musikk

Grete fortalte om en stor hjemlengsel da hun flyttet til Trondheim. - Je husker vi satt ved kjøkkenbordet med tente stearinlys og leste dikt av Einar Skjæraasen og Halldis Moren Vesaas. Vi satt og leste og je gren, sa Grete.

Inspiratorer

Grete skriver og synger på Trysildialekt, lekende lett med glimrende jazz-elementer. Halldis og Einar er uten tvil hennes store inspiratorer. På konserten fikk vi også høre Skjæraasens Juninatt, i en herlig jazzete versjon og Fred.

Skjæraasen og krigen

- Det kjempes om menneskeverdet. Skjæraasens diktning handler mer om humanitet enn romantikk. Einar Skjæraasen så og forsto, tidligere enn mange, det som skulle komme; en kunstner som lytter på andre bølgelengder og frekvenser enn de fleste av oss, sa kveldens taler Ole Martin Norderhaug.

Alf R. Jacobsen

- Årets prisvinner har de siste åra brukt mye av sin tid på å dokumentere resultatet av en ideologi som setter humanitet, demokrati og menneskeverd til side. I bok etter bok får vi ikke bare innsyn i slag og troppeforflytninger. Vi møter enkeltmennesker, får kjenne på deres tanker, følelser - enten de befinner seg på den ene eller den andre siden. Fra utallige arkiver og kilder rulles brutaliteten og hensynsløsheten opp og gir oss nærbilder av hva menneskene kan gjøre med og mot hverandre hvis vi ikke kjemper imot slike holdninger, sa kveldens taler Norderhaug.

Diktlesning

Grete leste diktene Sott og Krig av Einar Skjæraasen. Det var sterkt å høre den fine diktlesningen og talen til Norderhaug som han avsluttet slik:

- Det er vanskelig å si hva Einar Skjæraasen ville sagt i dag om han hadde levd, men én ting er jeg helt sikker på: han ville brydd seg!
Slik dagens prisvinner også gjør, ved å fortelle historia på nytt, med bakgrunn i nye kilder og nyåpnede arkiver – for å mane oss til motstand mot en forvitring av menneskets verd. Det står om humanitet!

Grete Storbæk Eriksen og Ole Martin Norderhaug
Grete Storbæk Eriksen og Ole Martin Norderhaug.

Overrekkelsen

Det var ordfører Erik Sletten som stod for overrekkelsen av Skjæraasenprisen til forfatteren og journalisten Alf R. Jacobsen, forfatteren bak den dokumentariske historieboka Kongens nei. - Boka er vanskelig å legge bort, for den er skrevet med en sjelden intensitet. Leseren rives med i krigen, og Alf bringer hendelsene hematt til oss. Forfatteren gir oss et unikt syn på det som skjedde og hvorfor, sa ordføreren.

Takk fra prisvinneren

- Jeg er rørt og vil herved takke så mye for Skjæraasenprisen, sa Alf R. Jacobsen. Han er fra Hammerfest og finner likheter mellom hans eget hjemsted og Trysil. - Vi bor ikke i utkantene. Det er store linjer som binder oss sammen, sa Jacobsen.

De viktige valgene

Forfatteren fortalte at dagen i Trysil hadde blitt en stor dag full av sterke opplevelser med både film, musikk og diktning. - Som i filmen, er det å ta valg noe vi møter i alle livets situasjoner. Filmen har et større bakteppe, akkurat som man ser flere steder i verden i dag - ikke minst i vårt gamle Europa: Det onde, det totalitære. Skal man bøye seg eller kjempe sjøl om man kan tape. Det er viktig å kjempe for vårt folkestyre - det er det beste vi har!, sa en engasjert og kunnskapsrik prisvinner.

- Tusen takk for prisen, entusiasmen, varmen og sjenerøsiteten, sa en fornøyd Alf R. Jacobsen.

Mer musikk

Grete Storbæk Eriksen med de utrolig dyktige musikerne, Jo Ranheim på gitar, Kjetil Sandnes på bassgitar og Stian Lundberg på trommer og perkusjon, avsluttet denne hyggelige festforestillingen med Ledestjerne av Einar Skjæraasen og To roser av Halldis Moren Vesaas.

Jo Ranheim, Grete Storbæk Eriksen, Kjetil Sandnes og Stian Lundberg

Jo Ranheim, Grete Storbæk Eriksen, Kjetil Sandnes og Stian Lundberg leverte en alle tiders konsert!

Grete Storbæk Eriksen, musikere, Anne Norderhaug Sætre og Malin Jonsson
Kultursjef Anne Norderhaug Sætre takket alle for en trivelig festforestilling!

Til høyre kan du lese talen til Ole Martin Norderhaug.

 

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 19.09.2016 17:18:05