Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Bli med på vandring blant hus som ikke lenger er

Marit Nerhagen Kari Odden og Anne Norderhaug Sætre utenfor Gammelskula i Trysil sentrum

​Marit Nerhagen, Kari Odden og kultursjef Anne Norderhaug Sætre inviterer til en vandring blant hus som ikke lenger fins, på kulturminnedagen 2015.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Kari Odden har gravd fram historiene, og Marit Nerhagen skal fortelle dem. Bli med på vandring i Trysil sentrum på kulturminnedagen 12. september.

​Vandringa er et samarbeid mellom Trysil kommune og Trysil Engerdal museum og har fått det talende navnet Nabolag - en historisk vandring på Bygda. Mye er borte, men historien består.

Bygninger som ikke lenger er

Det som er borte, men som Odden og Nerhagen på denne måte sørger for at historien til består, er sju ærverdige bygninger som ikke lenger fins. De sju er Ørns Minde, Størks, Kaffistova, Hagelund, Landgraff-butikken, Ladegården og Tingvang.

Bilder

Marit Nerhagen har med seg bilder av alle bygningene slik at de som opplevde dem, kan mimre, og de som aldri har sett dem, får et inntrykk av hvordan de så ut.

Krigen først og sist

Vandringa, som er gratis å være med på, starter på Prestgardsjordet ved biblioteket lørdag 12. september kl 12. Der får vandrerne høre historien om tyskerbrakkene i tekst og bilder. Så går turen rundt til stedene de sju revne bygningene sto.

Harildstad

Vandringa avsluttes med avduking av en plakett på Harildstad til minne om at kong Haakon og regjeringsmedlemmene møttes der etter bombinga i Nybergsund 11. april 1940. Lensmann Harald Johansen og kona Hilma bodde der da - med fengsel i underetasjen.

Kafe og utstilling

Som avrunding på arrangementet inviteres alle til Gammelskula der det er kafe i anledningen, og der arrangørene har laget en liten utstilling av Torleiv Sverdrups tegninger av bygninger som var med i Innbygda-heftet som ble utgitt i 1986. Der blir det også mulig å kjøpe heftet som Kari Odden har laget om husene som blir presentert på vandringa.

Kulturminnedagen

Det er Kulturvernforbundet som tar initiativ til og velger tema for Kulturminnedagen i Norge. I år valgte de temaet Nabolag - Mennesker, kulturminner og historie. Kulturminnedagen i Norge er en del av De europeiske kulturminnedagene.

Sist oppdatert: 13.09.2015 00:51:35