Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Møt Alf R. Jacobsen på frigjøringsdagen 8. mai

Collage av Alf R. Jacobsen og forsida på boka Kongens nei

En av Norges mest anerkjente dokumentarforfattere, ​Alf R. Jacobsen, feirer frigjørings- og veterandagen 2016 i Trysil.

​Vi markerer frigjørings- og veterandagen 8. mai med arrangementet Krig og fred i Nybergsund samfunnshus kl 16.

Det fulle navnet på arrangementet der forfatter Alf R. Jacobsen er hovedgjest, er Krig og fred - historier fra april 1940 og mai 1945.

Kongens nei

Første post på programmet er Alf R. Jacobsen som forteller fra boka si Kongens nei – 10. april 1940. Det er den regissør Erik Poppe har basert filmen Kongens nei - tre døgn i april på. Boka kom i 2011 og fikk strålende kritikker.

- Like nådeløs som Jacobsen er mot dem som ikke holdt mål, like raus er han med honnørordene til dem som sto fast ved barrikadene. Bokas heftige temperament og dramatiske oppbygging gjør Kongens nei til en lesefest, heter det.

Norgeshistorie

- Vi har vært så heldige at vi har fått Alf R. Jakobsen til å komme til Trysil denne dagen. Han er Norges mest kjente dokumentarbokforfatter. Kongens nei  har vært viktig for arbeidet med den nye storfilmen som har premiere i Trysil til høsten. Det som skjedde i Nybergsund i 1940 er ikke bare Trysilhistorie, det er Norgeshistorie. Jakobsen vil gi oss sin versjon av det som skjedde, sier Jon Storfjord.

Freden i Trysil

Våre glitrende lokalhistorikere Jon Storfjord og Roar Vingelsgaard tar så for seg maidagene i 1945 under tittelen Freden kommer til Trysil. Ikke uventet byr de ivrige historiegraverne på nytt stoff om det som skjedde i Trysil disse dagene.

Hat. Hevn. Håp.

Alf R. Jacobsen avslutter markeringa med å fortelle fra si siste bok 1945 Hat. Hevn. Håp. Den er den første i en serie han har kalt Historien om det moderne Norge 1945-2000.

- Individet forsvinner ikke i de store linjene. Snarere tvert imot, enkeltmennesket blir eksemplet som gjør historien levende. Språket er både kjapt og medrivende, kapitlene korte og med fengende titler, skriver Fredrik Wandrup i Dagbladet og gir terningkast 5. Alf R. Jacobsen kaster nytt lys over begivenhetene som har formet landet vårt. Arkiver som nå er frigitt gir nye svar og dokumentasjon på fredsåret 1945

Trysil kommune og Nybergsund grendelag står bak arrangementet. Det er gratis inngang, og vi ønsker veteraner, historieinteresserte og alle andre hjertelig velkommen! 

Sist oppdatert: 09.05.2016 00:54:16