Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil arrangerte nasjonal legevaktkonferanse om beredskap

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 14.04.2015 18:52:40
Fem kvinner i hvite bukser og hvite overdeler med snøkledt fjell i bakgrunnen

​Anne-Siri Øwre, Oda Røgholt, Ann Karin Røgholt, Caroline E. Grambo og Marie-Louise G. Linstad er fem av de ansatte på legesenteret i Trysil som brukte mye fritid på å lage  nasjonal legevaktkonferanse.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Rundt 300 deltok på den nasjonale legevaktkonferansen i Trysil 10.-12. september 2015.

​De ansatte på legevakta i Trysil brukte mange timer av fritida si for å lage ei kjempespennende konferanse med gode forelesere der beredskap var gjennomgangstema.

- Dette kan bli tidenes legevaktkonferanse, strålte primus motor avdelingsleder Ann-Karin Røgholt før konferansen tok til.

Utfordringer

Legevakta i Trysil er liten, men de ansatte der er svært kompetente og gjør en kjempejobb. De har like mye trafikk som legevakta i en middels stor by.

- Vi har lang avstand til sykehus og må ofte vurdere, observere og starte behandlinga av pasientene. Vi gjennomlyser, gipser, tar blodprøver og analyserer. Vi ferdigbehandler faktisk 75 % av skadene her på legevakta, og det er spesielt, sier Røgholt.

Beredskap

Da handler det om å være forberedt - tenke beredskap, beredskap, beredskap. Det gjør de i Trysil. Og mange andre steder selvsagt. Men beredskap har aldri vært tema på legevaktkonferanse før. Da Norsk legevaktforum spurte om Trysil ville være medarrangør på årets legevaktkonferanse, var ikke Røgholt i tvil om hva som måtte bli hovedtema. 

Målgrupper

Selv om det heter legevaktkonferanse, var målgruppa for konferansen videre enn som så.

- Alle som jobber med beredskap, uansett i hvilken etat eller rolle, ville ha utbytte av hele eller deler av konferansen - enten det er i offentlig eller privat virksomhet. Alle blålysetater - ambulanse, brann og redning, akuttmottak og AMK - er selvsagte. Men også for eksempel alle i kommunal kriseledelse og andre som blir involvert i kriser, sier Ann-Karin Røgholt.

Variert

Norske vinnerskaller, en journalists hverdag, erfaringer fra Åsta-ulykka og Lærdal-brannen, stressmestring og turistkommuners utfordringer i helsetjenesten var blant de mange foredragene på konferansen.

Turistkommunens utfordringer

Trysils kommuneoverlege Jonas Carsten Jeppesen åpnet konferansen med å fortelle om hvordan helsetjenesten her tar høyde for og planlegger drift og beredskap for den store pasientpågangen.

Norske vinnerskaller

Psykolog Arne Jøstad Riise tok for seg prestasjonskultur under stort stress. Kan ei legevakt sammenliknes med toppidrett? Hvordan prestere når det gjelder?

Traumemekanismer og kinetikk

Kinetikk er læren om krefter som påvirker. Hva forventer vi av skadeomfang ut fra det vi får meldt om en situasjon? Torben Wisborg fra Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi snakket om forventning til skadescenario ved ulike skader og ulykker.

Media og sosiale medier

Journalist Kristoffer Egeberg i Dagbladet fortalte om hvordan en journalist jobber i felten. Alle vet at kriser selger, men hva er journalistens rolle og motiv?
Svein Aarseth i rådet for legeetikk fulgte opp med å snakke om mediehåndtering og taushetsplikt.

Åsta-ulykka

Brannsjefen i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen Nils-Erik Haagenrud snakket om brannskadested og fokus på personell og sikkerhet med erfaringer fra Åsta-ulykka.

Skadestedsledelse og samvirke

Jan Erik Nilsen fra Nakos tok for seg legevaktas rolle på skadestedet og samarbeid med andre nødetater. Hvordan er informasjonen inn mot legevakt og akuttmottak?

Debriefing

Renate Bugge fra Senter for krisepsykologi snakket om debriefing etter en krisesituasjon, både blant personell og berørte.

Lærdal

Gjør vi rett, kan vi redde liv var tittelen på kommunelege Frode Myklebust foredrag om erfaringene fra brannen i Lærdal, om etterarbeidet og hvordan samfunnet takler tida etter ei krise.

Akutt-tema

I tillegg var det parallellseksjoner med aktuelle tema, akuttberedskap og hvordan man gjør ei bra risiko- og sårbarhetsanalyse. Og nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin la fram ferske forskningsresultat.

Kultur og aktiviteter

Konferansen var på Radisson Blu Resort Trysil. Og der ble det ikke bare fag, men også underholdning og aktiviteter.

- Vi viste våre gjester god Trysil-kultur og tilbød aktiviteter som en sykkeltur i fjellet, trening med Anita Moen Bonden og bygdertur med mye god informasjon underveis, sier Ann-Karin Røgholt.

Mer informasjon om programmet finner du til høyre.

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 25.05.2018 08:35:20