Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Leseuker gir Jordets-elevene enda større leseglede

Elevfadder leser for to fadderelever

​Elevfadderne leste høyt for fadderelevene sine under leseukene på Jordet skole.

Foto: Marianne Lund, Trysil kommune

​Nå har enda flere blitt enda mer begeistret for figurene til Thorbjørn Egner, Astrid Lindgren, Alf Prøysen og Roald Dahl. For i tre uker har de lest på harde livet på Jordet skole.

​Alle elevene har lest tidlig og sent, inni seg og høyt for andre, på bokkafe, i klasserom, under benker og bord, inntullet i gode dyner inne og godt påkledt ute. Slikt blir det leseglede av!

Skattkammer

Lærer Marianne Lund skriver:

Vi har hatt tre leseuker på Jordet skole med hatt ekstra fokus på lesing i alle klasser. Vi åpnet med samling i hallen der rektor blant annet snakket om hvilke skatter bøker er. Hun viste fram serien Mitt skattkammer og fortalte om sitt eget forhold til de bøkene da hun var barn. Barnebibliotekar Anne Karine Sørhus leste høyt, og alle sang Gi meg en A.

Forfatterne

Alle klasser hadde en forfatter eller et tema de konsentrerte seg om. Første og andre klasse hadde Thorbjørn Egner, tredje klasse Astrid Lindgren, fjerde klasse Alf Prøysen, femte klasse Roald Dahl, sjette klasse Marit Nicolaysen og sjuende klasse biografier.

Bokkafe

Fadderklassene satte også av tid til å være sammen og lese, og fjerde klasse fikk hilse på sine nye fadderunger i barnehagen. Andre klasse arrangerte bokkafe en dag, og da var alle klassene var innom og kjøpte seg vaffel og saft. Mens de spiste, satt de og leste. Pengene som kom inn, kjøpte vi bøker for som ei jente og en gutt fra hver klasse vant på avslutningen.

Leseminutter

Hvert eneste minutt de leste, ble registrert. Den klassen som i gjennomsnitt leste mest, ble kåret som vinner på avslutningen av leseukene. I år ble det sjuende klasse. De leste over 30 timer hver i gjennomsnitt. Premien er å få kose seg i Bristol-koia vår en halv skoledag. Et annet høydepunkt på avslutningen var andreklassingene som dramatiserte og sang Dyrene i Afrika.

Lesegevinster

Vi kjører lesetester i forkant av og etter leseukene. Resultatene viser at disse ukene gir elevene et løft når det gjelder lesehastighet og leseforståelse, og vi ser også at det gir økt leseglede. Så er det å håpe at ungene forsetter å lese mye, sjøl om de ikke skal notere leseminutter lenger.

 Bildeglimt fra leseukene på Jordet skole

Rektor åpner leseukeneAnne Karine leste for elevene under åpningenFadderlesingFadderlesing 2Fadderlesing 3fadderlesing 4Fadderlesing 5Fadderlesing 6Fadderlesing 7BokkafeIvrige lesere fra 7.kl2 kl sang dyrene i Afrika for oss på avslutningenDe heldige vinnerne av bøkerAvslutningen - alle samlet i hallen

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 12.02.2016 13:23:53