Velkommen på markering av veteran- og frigjøringsdagen 8. mai

Mann i militæruniform gjør honnør mot høy minnestein med norsk flagg

​Også i år starter vi markeringa 8. mai med tale og kransnedleggelse i Kongeparken i Nybergsund.

Foto: Kristian Trengereid, Trysil kommune

Utdeling av regjeringens minnemedalje for stor innsats under 2. verdenskrig er ett av innslagene når Trysil kommune markerer frigjørings- og veterandagen fredag 8. mai.

​Markeringa starter tradisjonen tro med et åpent arrangement i Kongeparken kl 18. Der skal tredje visepresident på Stortinget Svein Roald Hansen holde tale og legge ned krans.

Invitasjon til veteranene

Kl 19 inviterer vi alle Trysils veteraner til kaffe og snitter på Trysil-Knut hotell. Der skal Roar Vingelsgaard fortelle om tryslingenes innsats mot okkupasjonsmakten i krigsårene 1940-1945.

- Siden det er 75 år siden Norge ble angrepet, er det naturlig at mye av programmet handler om 2. verdenskrig. Men jeg vil understreke at vi på Veterandagen ønsker å vise respekt og takknemlighet også til alle de som i åra etter 1945 har vært ute i internasjonale oppdrag, sier ordfører Ole Martin Norderhaug.

Tredje visepresident

Svein Roald Hansen deltar også på veteransamlingen på hotellet. Ordføreren er svært glad for at Stortingets presidentskap har prioritert Trysil denne dagen.

- Det er et uttrykk for Trysils og Nybergsunds betydning i aprildagene i 1940. Det var i Nybergsund vedtaket om å si nei til tyskernes krav ble fattet. Dette var kanskje ett av de viktigste vedtakene i landets historie, sier han.

Regjeringens minnemedalje

Samlingen på hotellet avsluttes med at Svein Roald Hansen deler ut regjeringens minnemedalje til de som gjorde en spesiell innsats under krigen.

- Mange tryslinger deltok på forskjellige måter i motstandsarbeidet. Det er derfor med stor glede og takknemlighet vi benytter 8. mai til å overrekke regjeringens minnemedalje til noen av tryslingene som gjorde en ekstra innsats. På den måten får også vi som lever i dag uttrykke vår takk til de som til tider satte livet inn for frihet og demokrati, sier Ole Martin Norderhaug.

12 tryslinger

Fylkesmannen har bestemt at alle de 12 kandidatene som Trysil kommune foreslo, skal få regjeringens minnemedalje. De er:

​Navn​Alder​Bosted​For innsatsen
​Oddny Amundsen​94​Oslo​som kokke under kampene på Grøndalen
​Lilly Lindfoss Bengtsson​87​Lutnes​som observatør ved riksgrensa og kontakt for Milorg
​Odd Hemstad​97​Trysil​som soldat i kampene ved Mjøsa og medlem i Milorg
​Jon Jensstad​90​Sverige​med sivil motstand og deltakelse i polititroppene
​Ingeborg Kveen​94​Trysil​i saniteten under kampene på Østre Æra
​Ove Egil Liberg​90​Elverum​med sivil motstand og som medlem i Milorg
​Arvid Nyberg​86​Tørberget​som våpenkurer og grenselos
​Lars Tøraasen​94​Trysil​som soldat under kampene ved Østre Æra og medlem i Milorg
​Åge Vestli​91​Trysili arbeidsstyrkene under kampene på Grøndalen og deltakelse i polititroppene
​Lasse Øivang​90​Jordet​med sivil motstand og konfrontasjon med Hirden
​Peter Sindre Aasheim​94​Tårnåsen​som gruppeleder i Milorg
​Arild Våge​89​Spaniai polititroppene

Personlig overrekkelse

Regjeringens minnemedalje skal overrekkes personlig.

- Dersom noen av medaljørene ikke kan komme 8. mai, skal vi finne andre anledninger til å få overrakt medaljen, sier ordfører Ole Martin Norderhaug.

Påmelding

Av hensyn til bevertningen ønsker vi at veteraner som vil delta på arrangementet på Trysil-Knut hotell melder seg på til servicetorget i rådhuset, tlf 62 45 77 00 mandag-fredag kl 9-15,, eller til postmottak@trysil.kommune.no.

Sist oppdatert: 09.05.2015 00:51:46