Nybergsund er Trysils kulturgrend 2015

Mann med blomster og sjekker snakker i mikrofon foran flere andre mennesker

​På vegne av stolte sundinger mottok Vidar Linstad i Nybergsund grendeutvalg
vandretrauet, blomster og en sjekk på 5 000 kroner som skal brukes på kulturlivet
i grenda.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Nybergsund er Trysils kulturgrend 2015. De vant den uhøytidelige, varierte og flotte grendekampen i kulturhuset Hagelund 28. februar. Gratulerer!

De som gikk i kampen for Nybergsund, var musiker og låtskriver Nils-Christer Stenmyren som snart slipper to plater, Ann Julie Skarpmo som spiller eufonium profesjonelt i Forsvarets musikkorps i Nord-Norge og Ole Kristian Busk som viste fram to av animasjonsfilmene han har laget. En supergod trio!

Vestre Trysil

Vestre Trysil startet grendekampen. Stine Bogsveen (17) sang sin egen A Burgundy Vase. Vi har latt oss imponere over stemmen og musikaliteten hennes før. Likevel: Hun blir bare bedre og bedre.
Bakketoppen Blues Ensemble med ni år gamle Eivind Hubred sørget for skikkelig trøkk i salen med Cream-låta Sunshine of your love. Ingen skulle tro at niåringen bare har spilt gitar i 1,5 år.
Sju jenter i alderen 10-15 år fra Lotte Graffs Dans for alle avsluttet på elegant vis og i imponerende høye sko da de lot utstillingsdukker få liv til låta Five hours.

Innbygda

For Innbygda som vant den første grendekampen i 2013, startet blåsekvintetten Fem fine frøkner med krevende I see fire som de fem jentene fra Trysil skolekorps framførte riktig bra. Vi kan godt si oss enige med kultursjefen; dette er en kvintett for de store anledninger.
Pas de Deux het neste innslag. Eline Ås og Ane Marie Sletten spilte gitar og sang Bjørn Eidsvågs Til alle tider mens Marthe Tystad, Hanna Hemstad, Sandra Nguyen og Mari Berg Engen danset gripende og godt.
To veteraner avsluttet for Innbygda; Odd Magnus Østerhaug og Kaare Fladhagen har framført regla Myrern og Skyrern i private lag i 40 år. Nå tok de de to figurene som skal være inspirert av to karer fra Søre Osen, til scenen for første gang.

Østre Trysil

Forrige kulturgrendvinner Østre Trysil lot debutant Maria Enger åpne ballet for seg. Hun sang Me and my broken heart og Back to December. Skikkelig tøft av en 13-åring som er sjøllært og aldri har stått på en scene før.
Østres andre representant imponerte også. Vegard Gangås Bjørseth er trønder med far fra Østby. Han sang Jonas Alaskas If only as a ghost og Beatles' Blackbird - intenst og personlig.

Nordre Trysil

Nordre Trysil var først ut etter pausen. Stig Myrvang framførte Øivind Stengrundets humre-såre dikt om en mann som så tilbake på kjærlighetslivet sitt og alle damene som kom, ble vant og dro.
De 11 femteklassingene fra Jordet skole sang befriende at hos dem er det mobbefritt.
Profesjonelle Jon Torger Storsnes grep som vanlig alle med sin mektige sang - denne gang en gammel, svensk folketone der han fikk hjelp av Øivind Løken på klaver, Ingvald Try på gitar og Stian Engerbakk på trommer.
Søsteren hans Line Storsnes og minikoret hennes Scala avsluttet Nordres avdeling med flotte Ubi Caritas.

Søre Trysil

Forfatter Thorbjørn Bakken fra Søre Trysil leste en epistel fra boka si Så liten han er, sorgmuntre minner fra han var en litt uvanlig liten pjokk først på 1950-tallet.
Bente Kvile Buflod levde sine første barneår i Søre Trysil og stilte for dem i år. Hun sang sin egen Sommerfest og lutnesing Per Anders Rundfloens hyllest til Nybergsund, framhaldsskolen der og ikke minst Magne Hansens digre skolebrød.
Anna Karina Duva Granli (15) har begge foreldrene sine fra Søre. Hun har danset siden hun var fire. At hun har en del danseår på baken så vi godt da hun hivde seg ut i en spretten blanding av hip hop og afrikansk dans.

Nybergsund

Sist, men ikke minst skulle det vise seg, kom sundingene. Nils-Christer Stenmyren har spilt mye metal, men de siste årene har han skrevet mange viser. Han sang om livets prøvelser i vakre By the Way. Den unge musikeren har plateplaner både som metalrocker og viseartist.
Ann Julie Skarpmo er drivende god på sitt eufonium og tok nesten pusten fra oss i kraftprøven hun avla sammen med Katerina Piassova på klaver. Wow!
Siste innslag var to animasjonsfilmer Ole Kristian Busk har vært med på - en om en forretningsmanns strabasiøse forsøk på å komme seg på t-banen, og en om en krigsveteran som har havnet skikkelig utpå. Fy flate så bra!

Juryen

Alle grendene hadde en representant i juryen: Stein Andersen fra Vestre, Anne Karine Sørhus fra Innbygda, Odd Lokholt fra Østre, Mona Heien fra Nordre, Odd Mandfloen fra Søre og Rita Mariann Sætre fra Nybergsund. De skulle legge vekt på kreativitet, kvalitet, formidling, alder og forutsetninger. Ingen av dem vil sitte i en jury en gang til, sa Anne Karine Sørhus, for dette ble vanskelig. Men valget falt på Nybergsund, og det var så absolutt fortjent.

Vandretrau

Premien er å få grendas navn i vandretrauet, 5 000 kroner til grendas kulturliv samt all den heder og ære det følger av å være best på kultur i kulturbygda Trysil.
- Jeg lover dere en storslått kulturkveld med dyktige utøvere, sa kultursjef Johannes Nome da han innledet kvelden. Det fikk vi.
- Dette ble en kveld vi vil huske lenge, sa han da det hele var over. Det ble det!

Bildeglimt fra Grendekampen 2015

Sist oppdatert: 19.03.2015 15:24:26