Takket for Trysil-hus 40 år etter jordskjelvet

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 13.12.2016 09:31:45
Roger Stefanutti, Ivo Del Negro, Anne Sophie Solheim og Erik Sletten

​Roger Stefanutti fra Trasaghis kommune, tidligere ordfører Ivo Del Negro og tolk Anne Sophie Solheim har vært i Trysil for å takke ordfører Erik Sletten og kommunen for husene de fikk etter jordskjelvet i 1976.

Foto: Knut Løken, Trysil kommune

​Kong Olav V og tryslingene har fortsatt en stor plass i hjertet til innbyggerne i Trasaghis i Italia - 40 år etter jordskjelvkatastrofen.

​Representanter fra byen Trasaghis har vært i Trysil flere ganger etter jordskjelvet som rammet Udine-provinsen så hardt i 1976. Hver gang har de kommet for å takke for hjelpen og omtanken som fulgte med de 252 Trysil-husene som ble reist i byen etter jordskjelvet. Nå har de vært her igjen.

Takknemlighet

På ett av bildene ordfører Erik Sletten tok imot, står det:

Innbyggerne i Trasaghis vil få lov til å uttrykke sin dypeste takknemlighet til deres majestet Olav V og det norske folk.

På et annet med bilde av et Trysil-hus, står det:

Til Trysil kommune med stort vennskap og takknemlighet.

Det er undertegnet av dagens ordfører som ikke var med på turen til Trysil denne gangen.

Ubeboelige

- Etter jordskjelvet var over 90 % av husene der helt eller delvis ubeboelige. I fjellandsbyene med hustrig klima måtte de komme seg innomhus til vinteren. En krisebolig fra Trysil var langt å foretrekke framfor et telt, sier ordfører Erik Sletten.

I dag er alle husene tatt ned, men noen er brukt opp igjen som hytter, kafe og treningsstudio.

Gave fra Norge

Det var regjeringen og daværende Kong Olav som bestemte at Norge skulle gi disse ferdighusene i gave til jordskjelvofrene. Mange tryslinger dro nedover for å montere dem, blant dem Per Trond Linstad som fikk et gjensyn med Trasghis' ordfører gjennom 31 år, Ivo Del Negro, da vår ordfører Erik Sletten inviterte Linstad på lunsj med italienerne.

Kort varsel

Impulsive italienere ga ikke velkomstkomiteen i Trysil mange dagers forvarsel før de kom på takkebesøk denne gangen. 9. november fikk ordfører Erik Sletten en e-post fra dem. 12. november kom de.

- Vi hivde oss rundt, fikk ordnet med blomsteroppsatser i italienske farger og med italiensk pasta og norsk elg som pynt og inviterte til kaffe og kake i kommunestyresalen. I tillegg til meg og Linstad deltok næringssjef Gro Svarstad og varaordfører Knut Løken. Knut gledet italienerne med sin tolkning av Der østved grensefjellets side før den høytidelige gaveoverrekkelsen, sier ordføreren.

Betyr mye

Fire italienere var med på takkebesøket denne gangen; tidligere ordfører Ivo Del Negro, Roger Stefanutti og Christian Cucchiaro fra kommunen og Picco Vanni fra fotballklubben Squadra. Anne Sophie Solheim var med som tolk.

- De ga uttrykk for at denne Norges-hjelpen fortsatt vekker sterke følelser i dem og at den betydde voldsomt mye den gangen for 40 år siden, sier Sletten.

Italiensk lunsj

Besøket ble avsluttet hos Trysils egen italiener Raimondo Arnone på Glunot i Løkjavegen 16.

- Møtet med italienerne var virkelig trivelig. De er kjempehyggelige folk. Og det gjør inntrykk at de aldri glemmer husgaven i 1976. De varslet at de vil komme tilbake allerede til sommeren. Da hadde det vært artig å få samle flere av tryslingene som var i Italia og monterte husene. Jeg tar gjerne imot aktuelle navn på e-post esl@trysil.kommune.no eller SMS til 90 16 71 35, sier han.

Bildeglimt fra Italiabesøket 2016

BlomsterdekorasjonErik Sletten, italiener og tolk med takkErik Sletten, tolk og italienere med gave2Erik Sletten Roger Stefanutti Anne Sophie SolheimPicco Vanni og Erik SlettenErik Sletten og Per Trond Linstadkaffe og kaker1kaffe og kaker2kaffe og kaker3kaffe og kaker4kaffe og kaker5Utenfor rådhusetPå Glunot1På Glunot2På Glunot3På Glunot4
Sist oppdatert: 13.12.2016 10:20:55