Mattilsynet innfører tiltak for å unngå fugleinfluensa

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 28.11.2016 08:11:34
Høne med kyllinger

​Folk i Hedmark og ni andre fylket som har høns eller annen tamfugl, må holde de fysisk atskilt fra villfugl som et tiltak for å unngå smitte av fugleinfluensa. Den er ennå ikke oppdaget i Norge.

​Har du høns eller andre tamfugler, må du sørge for at de ikke kommer i kontakt med ville fugler, har Mattilsynet vedtatt.

Årsaken er funn av ​influensavirus A(H5N8) i fjørfe i Sverige og Finland. 25. november høynet Mattilsynet og Veterinærinstituttet risikoen for smitte til fugler i Norge fra svært lav til lav .

Ti fylker

Avdeling for influensa hos Folkehelseinstituttet skriver:

Mattilsynet har 25. november 2016 vedtatt å definere risikoområder som beskrevet i «Forskrift om midlertidige forebyggende tiltak for å hindre smitte av høypatogen aviær influensa fra ville fugler til fjørfe og andre fugler holdt i fangenskap». Områdene som omfattes er følgende fylker: Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Vestfold, Østfold, Buskerud, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland. Listen kan bli utvidet hvis situasjonen endrer seg.

Influensavirus

Dette er på bakgrunn av nye funn av influensavirus A(H5N8) i fjørfe i Sverige og Finland. Vedtaket innebærer at fjørfe/tamfugl fysisk skal holdes adskilt fra villfugl. Tiltaket er forebyggende for å unngå mulig smitte til fjørfepopulasjonen fra villfugl. I tillegg pålegger forskriften fjørfeholdere å varsle Mattilsynet ved hendelser som kan indikere smitte av fugleinfluensa, og alle fjørfehold i området skal registreres hos Mattilsynet.

Ikke i Norge

Mattilsynet og Veterinærinstituttet overvåker situasjonen i dyrepopulasjonen i Norge nøye. Det er i dag ikke meldt om mistenkte utbrudd av A(H5N8) i norsk fjørfe eller villfugl. Det er heller ikke meldt om tilfeller av smitte til mennesker. Ved en eventuelt påvisning av fugleinfluensavirus i norsk fugl vil kommuneoverlegen og helsetjenesten bli involvert i oppfølging av personer som har vært eksponert.

Mer info på lenkene til høyre.

Sist oppdatert: 10.06.2017 00:51:32