Alkoholpolitiske retningslinjer

10 Kontroll

10.1 Kontroll med salgs- og skjenkebevillinger

Alkoholloven § 1-9 pålegger kommunen å føre kontroll med salg og skjenking av alkoholholdig drikk i kommunen, og kontrollvirksomheten reguleres av bestemmelser i alkoholforskriften kapittel 9.

Kommunen skal gi nødvendig råd og veiledning til bevillingshaver, styrer og stedfortreder om hvordan omsetningen av alkohol bør skje. Kommunen har ansvar for å gjennomføre årlige orienterings- og samarbeidsmøter med bevillingshaverne og kontrollinstans.

Kontroll av salgs- og skjenkesteder skal utføres av kontrollør. Kontrollen kan foregå både åpent og anonymt. Alle nye bevillingshavere skal ha minst en åpen/veiledingskontroll.

Rapport sendes på e-post etter hver kontroll i tillegg til en kort veiledning på stedet dersom avvik oppdages. Skjenkestedene skal kontrolleres så ofte som det er behov, men hvert bevillingssted skal likevel kontrolleres minst en gang årlig. Til sammen skal kommunen utføre minst tre ganger så mange kontroller som det er salgs- og skjenkesteder i kommunen.

Trysil kommune ser strengt på bevillinger som ikke overholdes, særlig med fokus på skjenking og salg til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler, mindreårige og skjenking/salg av alkohol utenfor skjenke-/salgstid.

Dersom det avdekkes brudd på kontrollen, vil salgs- og skjenkestedet innen en uke motta kopi av tilleggsrapport med anledning til å uttale seg. Frist for tilbakemelding er to uker. 

10.2 Retningslinjer for kontrollvirksomheten

Trysil kommune er ansvarlig for å kontrollere at utøvelsen av salgs- og skjenkebevillingene er i tråd med alkoholloven og kravene som er gitt i bevillingen, jf. alkoholloven § 1-9 og forskriften kapittel 9. Hvert bevillingssted skal kontrolleres så ofte som behovet tilsier, og kontrollfrekvensen skal øvrig være i samsvar med alkoholforskriften § 9-7. 

Fra 1.1.2016 er det krav om at kontrollører skal ha nødvendig opplæring og ha bestått kunnskapsprøve for kontrollører. Kontroll av skjenkebevillinger skal gjennomføres av to kontrollører. 

Kontrollvirksomheten baseres på følgende retningslinjer:

  • Det utøves skjønn i valg av kontrolltidspunkt slik at det skal være vanskelig å avdekke mønster i kontrollørenes arbeid.
  • Kontroll holdes til de tider da det må antas å være størst trafikk på bevillingsstedet.
  • Kontrollørene bruker dobbel tid på kontrollene på de større skjenkestedene.
  • Dersom det observeres avvik under en kontroll, skal bevillingshaver få veiledning av kontrollørene når kontrollen er ferdig. 
  • Ved overtredelser skal bevillingsstedet kontrolleres på nytt forholdsvis raskt.
  • Nye bevillingshavere/drivere tilbys en åpen veiledning etter oppstart/overtakelse. 

Forhold som kontrollene særlig skal rette seg mot, er:

  • Aldersgrensebestemmelsene
  • Skjenking/ salg til personer som er åpenbart påvirket av rusmidler
  • Brudd på bistandsplikten
  • Forsvarlig drift
  • Salgs- og skjenketidsbestemmelsene 

I tillegg skal det kontrolleres at steder som har pålegg om politigodkjente ordensvakter, følger opp dette. 

Innholdet i internkontrollen kontrolleres ved egne kontroller. 

10.3 Bevillingshavers internkontroll

Bevillingshaver er ansvarlig for at virksomheten har et internkontrollsystem, jf. alkoholloven § 1-9 og forskriften kapittel 8. Internkontrollsystemet skal foreligge på papir eller digitalt og skal blant annet inneholde:

  • Oversikt over ansatte, organisasjons- og ansvarsforhold
  • Rutiner for å sikre at alkohollovgivningen og kravene i bevillingen overholdes i den daglige drift
  • Rutiner for å forebygge, avdekke og rette opp avvik