Tepas feiret 50 år

Rundt 300 møtte opp i Mosanden næringspark for å markere Tepas sine første 50 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Publikum på åpen dag - Klikk for stort bildeMange møtte opp på den åpne kvelden som markerte Tepas sitt 50-årsjubileum. Stine Akre, Trysil kommune Tepas arrangerte åpen kveld i Vestsidevegen 50 og 51 torsdag 23. september og fristet lokalbefolkningen med:

  • Omvisning i Trysil Vask og Rens og Tepas Industrier, to topp moderne og spennende industribedrifter. Begge var i full drift denne kvelden.
  • Den offisielle åpninga av det nye produksjonsanlegget til Tepas.
  • Gratis grillmat, drikke, kaffe og kaker.
  • Flotte trekningspremier.
  • En egenprodusert gave til alle som kom.

Direktørens tale

Administrerende direktør Kjetil Svingen melder om en vellykket kveld der han selv holdt denne talen:

Først av alt så utrolig artig at så mange har tatt turen til oss på Tepas til åpen kveld og offisiell åpning av vårt nye produksjonsanlegg i Tepas Industrier.

Historisk begivenhet

Tepaskonsernet som ble etablert tilbake i januar 1971, har en lang og stolt historie og feirer som sikkert mange har fått med seg, hele 50 år i år. Oppigjennom historien har det skjedd mye spennende, men det vi skal gjøre i dag - nemlig en offisiell åpning av Nye Tepas Industrier - er en historisk stor begivenhet i Tepas sin historie. Ja faktisk en av de aller største begivenhetene i konsernets historie - en virkelig stor dag!

Dress og slips

Ja, så stor er denne begivenheten at jeg i dag for virkelig å kjenne på den stolte og flotte følelsen, har tatt på meg findressen og slips - og det kan jeg si: Det er veldig sjelden jeg går på jobb i dress, men i dag føles det faktisk helt riktig, for i dag er det julekveld og 17. mai-feiring på forskudd i Tepas.

50 millioner kroner

Det er også slik at det å investere cirka 50 millioner i et helt nytt, topp moderne anlegg som vi har gjort her – nei det skjer ikke hver dag, ikke hvert år og heller ikke hvert tiår i Tepas. Vi satset også stort i 2016 da vi bygde nytt vaskeri , men dette er foreløpig tidenes største investering i Tepaskonsernet.

Starten

På en slik dag synes jeg det kan være nyttig og interessant å fortelle litt om historien til Tepas Industrier og vegen fram til det flotte anlegget vi i dag skal offisielt åpne.  

Tepas (Trysil og Engerdal Produkt) som da var navnet, ble stiftet og etablert helt tilbake i 1971 av 19 lag og foreninger fra Trysil og Engerdal.

Formålet

Formålet var å drive produksjon, omsetning og annen virksomhet, som kunne øke mulighetene for sysselsetting av yrkesvalghemmede og mindre arbeidsføre, fortrinnsvis fra Trysil og Engerdal kommuner. Altså gi et tilbud til de som sto utenfor arbeidslivet.

Eksosanlegg

Man brukte omkring ett år på å finne ut hva man skulle jobbe med, og etter en overtagelse av produksjonen av Tri Flow eksosanlegg startet så smått produksjonen. De første produktene, nemlig eksosanlegg, ble faktisk levert fra anlegget her i den nordre delen av dette bygget på slutten av 1972.

Drevsjø-anlegget

I 1978 så etableres det avdeling av selskapet på Drevsjø hvor man bygger et nytt og flott produksjonsanlegg. På Drevsjø produseres tilhengerfester og personvarmere, men som følge av utfordrende økonomi selges virksomheten i 2002.

Reddet fra konkurs

I 1986 etter flere vanskelige og krevende år står Tepas i fare for å gå konkurs og styret fraskriver seg ansvaret for videre drift. En redningsaksjon iverksettes og ved hjelp av et betydelig tilskudd fra Arbeidsdirektoratet  og noe innskudd egenkapital reddes selskapet fra konkurs.

Truckhytter

I 1995 startet man opp med produksjon av truckhytter som blir arvtaker av produksjonen av eksosanlegg som etter hvert avvikles. Produksjon av truckhytter for flere kjente og store merker blir etter hvert hovedinntektskilden på Tepas Industrier.

Ny omstilling

Utover på 2000-tallet så går etterspørselen etter truckhytter ned som følge av at produksjonen for flere kjente merker flyttes til utlandet. Produksjonen av truckhytter avvikles derfor i 2005, og Tepas Industrier må på nytt inn i omstilling.

Moderne industriproduksjon

Etter en grundig vurdering velger man å satse på det bedriften er kjent for i dag, nemlig som underleverandør på tynnplater (stål og aluminium) fra ide til moderne industriproduksjon.  

Som en følge av den nye satsingen, investerer bedriften betydelig i årene 2009 og 2010, omkring 15 millioner kroner i nye og store produksjonsmaskiner, blant annet automatisert knekkesenter og ny kombilaser. . 

Sporveien og Forsvaret

Etter å ha fått et lite fotfeste innen det offentlige markedet, styrker man satsingen på dette segmentet i 2011 og er så heldig å vinne flere store anbud med Sporveien og Forsvaret som de aller største avtalene.

Aktiviteten og omsetningen øker betraktelig utover i årene som kommer, og i perioden fra 2010 og frem til 2018 dobles omsetningen og aktiviteten i selskapet og man når en omsetningen på omkring 50 millioner.

To valg

Kapasiteten i nåværende lokaler er sprengt og man står overfor et stort vebvalg knyttet til videre utvikling av selskapet. Selskapet står ovenfor to viktige valg:  Redusere volumet og aktiviteten ned til det anlegget er dimensjonert for og derigjennom si opp noen av dagens avtaler. Eller gjøre en større satsing gjennom å bygge ut med cirka 2 500 kvadratmeter samt investere i nytt og moderne utstyr.

Topp moderne

Så vel eiere som styret er ikke i tvil. De vedtar at Tepas Industrier skal gjennomføre en storstilt utbygging og investere inntil 52 millioner kroner i et nytt og topp moderne produksjonsanlegg. Investeringen er tidenes desidert største i Tepas og viser at viljen og evnen til å utvikle selskapet er stort.  

Full produksjon

I mai 2019 starter så smått rivingen av det gamle kaldtlageret som første fase i byggeprosjektet som vil skje samtidig med at det skal være full produksjon i våre eksisterende lokaler. Noen er skeptiske, men få sier det høyt; er det mulig å gjennomføre et så stort byggeprosjekt samtidig med at vi skal kunne produsere for fullt og være 100% leveringsdyktige til våre kunder?

Men i dag har vi fasiten, med dyktige ansatte i alle ledd, gode samarbeidspartnere og leverandører så var det mulig, vi har sammen realisert et helt nytt, flott og topp moderne produksjonsanlegg.

Et stort løft

Når det gjelder det nye anlegget, så har vi fått et stort løft – blant annet:

  • Totalt cirka 2 500 kvadratmeter med nye produksjonslokaler som gir langt bedre struktur, effektivitet og logistikk i vår produksjonsprosess.
  • Fullstendig oppussing av våre gamle og slitne produksjonslokaler på 1 600 kvadratmeter.
  • Helt nytt produksjonsutstyr med langt høyere kapasitet, som er  mer kostnadseffektive og ikke minst gir bedre kvalitet.
  • Vi har også benyttet muligheten til å investere i mer innovative og miljøvennlige løsninger. Vi bruker for eksempel fjernvarme fra Trysil Fjernvarme for oppvarming av vann til vårt pulverlakkanlegg.
  • Og kanskje aller viktigst for våre ansatte: Nytt ventilasjonsanlegg for bedre inneklima, langt større plass, en del nytt utstyr, maskiner og hjelpemidler, lyst og trivelig – i det hele tatt en langt bedre arbeidshverdag slik de fortjener.

Godt og tett samarbeid

Når det gjelder realiseringen av dette bygget hadde det ikke vært mulig å få til uten et svært godt og tett samarbeid med våre leverandører på prosjektet – og vi skylder de en stor takk for at dette har lykkes så godt. De har levert tjenester og produkter med meget god kvalitet og de har kanskje viktigst av alt levert det til riktig tid. Som et lite symbol på at vi er meget fornøyd med det arbeidet som er utført ønsker vi at alle leverandørene på prosjektet kommer opp for å motta en liten oppmerksomhet i form av en rose. 

De viktigste leverandørene på prosjektet har vært Hallmaker Linto, Byggeplan, Aabo Ideal, Trysil Rørleggerbedrift, Lerbak og Jota, Din Maskin, Energima,  John Galten, Anders og Frode Bygg, og egen håndverker Gjert Ola Storbæk.

Verdens beste eiere og styre

I tillegg til alle samarbeidspartnerne vi har hatt, så ønsker jeg også å rette en takk til våre eiere og styret som hadde tro på oss og som var villige til å satse så stort for å realisere et nytt produksjonsanlegg.  Jeg tror vi i Tepas er nødt om å ha verdens beste eiere og verdens beste styre!

Takk til ansatte

Og ikke minst en stor takk til alle ansatte som har stått på tidlig og sent, hverdag og helg for å lykkes med dette prosjektet. Jeg vet at det er lagt ned veldig mange timer for å få dette til.

Terningkast 6

Jeg er også stolt  av å kunne si at vi har klart å realisere dette prosjektet innenfor tidsrammen og ikke minst innenfor den budsjettrammen som var fastsatt.

Jeg liker å kaste terning for å vurdere prestasjoner og sette karakterer. Og når det gjelder dette prosjektet er det ikke så vanskelig å gi karakter – her blir det toppkarakter og terningkast 6.  

Lys framtid

Vi i Tepas er utrolig stolte av dette anlegget. Med dette på plass så er min klare vurdering at for Tepas Industrier har framtida aldri sett lysere ut enn den gjør akkurat nå!

Vi gleder oss til fortsettelsen!

Ordføreren åpnet

Vår største eier er Trysil kommune som har støttet fullt opp denne satsingen. Det føles derfor riktig at ordfører i Trysil kommune står for den offisielle åpningen. Så vær så god, Erik Sletten.

Til toppen