Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Tingstua åpnet som voksenopplæringssenter

Nye landsmenn og etniske nordmenn forsyner seg av frukt- og kakefat

Med kaker, frukt og sjokolade feiret elever og ansatte på voksenopplæringa at de har flyttet inn i nye lokaler på Tingstua.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

 

26. mars 2014 ble Tingstua i Gamlevegen 1 offisielt åpnet som senter for voksenopplæring i Trysil.

 

​Det var inspektør Marius Bryn som foretok den offisielle åpninga, men først holdt kommunalsjef for oppvekst og kultur Jo Stuan en hilsningstale.

Viktig med norsk

- Det er flott å se dere her i nye lokaler. Her håper jeg det blir bra å være. Husk at det er veldig viktig å lære norsk, så vær flinke til å gjøre lekser. Gratulerer med dagen og stå på! sa Stuan før han pakket ut gaven han hadde med seg; bananer, epler, druer, plommer, sjokolade og påskemarsipan.

Elevene

For tida går det rundt 25 elever fordelt på tre grupper på voksenopplæringa i Trysil. De kommer opprinnelig fra Eritrea, Somalia, Sudan, Russland, Afghanistan, Thailand, Tyrkia, Brasil og England.

Arbeid er nøkkelen

Inspektør Marius Bryn, som har det daglige ansvaret for voksenopplæringa, sa at de fleste elevene kommer inn under introduksjonsloven som sier at våre nye landsmenn skal ha minst 550 timer norsk og 50 timer samfunnskunnskap i løpet av to år. Han minnet om at arbeid er nøkkelen til deltakelse i samfunnet og å bli kjent med andre. Det er enklere å få jobb hvis en kan språket. Derfor er det viktig å kunne norsk godt.

Snakk norsk

Hans oppfordring til elevene var å øve, øve og øve på norsk.
- Snakk norsk med hverandre, med lærerne, i butikken og i alle sammenhenger ellers. Det er også viktig at dere deltar på ting som skjer i Trysil. Det er spennende, dere lærer noe nytt, dere får snakke norsk, og dere får innblikk i deler av lokalsamfunnet, sa han og håpet alle ville trives på Tingstua.
- Si fra hvis dere savner noe, og hvis dere vet om noe dere kan gjøre for andre, oppfordret han.

Nye tilbud

Bryn informerte om flere nye tiltak som er på trappene:

  • Grunnskoleopplæring for voksne: Det trenger de som ikke har vitnemål fra hjemlandet for å komme inn på videregående skole. Den starter til høsten.
  • Realkompetansevurdering: De som kan mye, men mangler papirer, kan ta en test for å se om de er kvalifisert for videregående skole uten grunnskoleopplæringa.
  • Matkurs: Frisklivssentralen vil tilby kurs i å lage god, sunn hverdagsmat.
  • Lunsj: På Sønsthagen, i nabobygget, jobber de for å kunne tilby lunsj til voksenopplæringas elever.
  • Walk to talk-grupper: For at elevene skal bli bedre i norsk oppfordres de til å gå turer sammen, snakke om hva de ser og opplever, ta en kopp kaffe og gjerne besøke bedrifter.
  • Treningsgrupper: Det er viktig å holde seg i form. Treningsgrupper skal tilbys på Sønsthagen i Frisklivssentralens regi.
  • Biblioteket: Voksenopplæringa vil benytte biblioteket mer i undervisningen fordi det er viktig å lese mye for å bli bedre i norsk.
  • Datakurs: Kurs er i gang på ungdomsskolen, men elevene skal bruke pc mer, for eksempel til å levere inn besvarelser.
  • Leksehjelp: Voksenopplæringa jobber for å få til leksehjelp kl 14-15 noen ganger i uka.
  • Digitale prøver i norsk og samfunnskunnskap er desentralisert. Trysil tilbyr dette fra mai/juni.

 Utviklingshemmede

Voksenopplæringa har også ansvaret for spesialpedagogikk for utviklingshemmede etter opplæringsloven. I Trysil betyr det i praksis spesialundervisning med Tove Ring og musikkterapi med Ingvald Try. Dette tilbudet gis på Sønsthagen.

Elever på voksenopplæringa sittende ved pulter

De fire kvinnene og to mennene som er ansatte på voksenopplæringa

Noen av elevene på voksenopplæringa i Trysil.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

Ansatte på voksenopplæringa, fra venstre: Lærer Violetta Strøm, lærer Rita Bagsjøberget, lærer Gudrun Eide, vaktmester Jos te Walvaart, flyktningkoordinator Trine Pedersen Løberg og inspektør Marius Bryn.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

 

 

 

 Mer informasjon

 Kontakt oss

Sist oppdatert: 07.03.2016 18:57:07