Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Olje- og energiministeren åpnet Raskiftet vindkraftverk

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 14.12.2018 12:30:00
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg

​Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg sto for den offisielle åpninga av innlandets første vindkraftverk på Raskiftet i Trysil og Åmot kommuner.

Foto: Erik Sletten, Trysil kommune

​12. desember 2018 åpnet olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg Raskiftet vindkraftverk.

​Ordfører Erik Sletten deltok på markeringa. Her er talen han holdt:

Gratulerer alle sammen; Austri, Eidsiva, Gudbrandsdal Energi, Stadtwerke München, Åmot kommune, Trysil kommune, osinger. Og takk til Osen og Vestre Trysil og Østre Åmot for at verdifull natur, skog og utmark blir stilt til rådighet for produksjon av fornybar energi.

Vi trenger fornybar energi for at samfunn skal utvikles og miljø og klimamål nås. Vårt el-forbruk økes på mange områder, blant annet ved flere el-biler, og skal dette være en bærekraftig utvikling trengs strøm å være produsert på fornybare ressurser.

Trysil kommune vil gi ros til Austri for en god og åpen dialog gjennom prosessen fra de tidligste planene, gjennom anleggsperioden og fram til møllene er i drift og produksjon. Vi som kommune har opplevd stor åpenhet og profesjonalitet i anleggsfasen i vår kontakt med Austri og ikke minst OX2. Vi har i tillegg erfart at et NVE med hovedansvaret for oppfølging av konsesjonsvilkårene har ivaretatt partenes interesser på en god og grundig måte.

Trysil har ligget langt framme på fornybar energiproduksjon med vannkraftverk og Norges første biobaserte fjernvarmeanlegg. Med vindkraftparken har vi fått en ny og spennende energiproduksjon, som i årsproduksjon vil overgå våre to elvekraftverk med cirka fire ganger større årsproduksjon om alt går etter planen. Vi har utnyttet våre ressurser og vår fornybare energi i vann, skog og vind på en god måte.

Nå er møllene i drift, produksjonen i gang og inntekter på vei, vi har all grunn til å tro at produksjonsmålet nås. For samfunnet og Osen-området er alle mål nådd når vindkraftproduksjonen oppfyller og aller helst overgår forventningene til mest mulig positiv påvirkning på natur og miljø og de som bor her.

Produksjonen er i gang – ja, men i en kommune og et landskap som Trysil, et landskap som er så attraktivt at folk bor overalt, et så attraktivt reisemål at befolkningen i perioder tidobles med besøkende fra mange land – her skal vindkraft framstå som moderne og miljøtilpasset fornybar energi.

Når vi nå står ved starten av en ny form for energiproduksjon og Trysils hittil største enkeltinvestering er satt i drift, flere nye arbeidsplasser skapt og historien om den etterhvert skal skrives, så er det viktig å ha kunnskap om Trysils øvrige sentrale historie; historia om skibygda Trysil, den finnes i bokform og blir en liten hilsen fra Trysil til dette spennende prosjektet.

Fra Trysil kommune vil vi følge spent med i fortsettelsen og utviklingen og drifta av Austri Raskiftet vindkraftverk, og vi skal bidra til godt samarbeid og dialog.

Festkake til åpningen av Raskiftet vindkraftverkEn av vindmøllene i Raskiftet vindkraftverk


 

Sist oppdatert: 09.01.2019 12:48:32