Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Fare for iskast fra vindmøllene

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 23.11.2018 14:25:47
Fare for iskastskilt

​Hold god avstand fra turbinene i Raskiftet når det er minusgrader - og når det tordner.

​NVE har godkjent Austri Raskiftets plan for varsling av fare.

​Austri ber folk være forsiktige når de ferdes i vindkraftområdet. For i visse situasjoner er det forbundet med fare å være i nærheten av en vindturbin.

Hold avstand

Nærm deg aldri en vindturbin når det:

  • pågår arbeid i tårnet
  • er fare for lynnedslag
  • er fare for isnedfall og iskast fra tårn og vinger.

Respekter varselskilt

Ising på vinger og tårn kan oppstå når det er minusgrader, normalt i perioden oktober til april. Hold god avstand til turbinene og respekter varselskilt. Merkede stier og løyper er lagt utenom beregnede fareområder. Avvik ikke fra merkede traséer når det er tordenvær eller fare for ising uten å forvisse deg om at du holder god avstand til turbinene, skriver Austri.

Iskast

Om iskast skriver de:

Når is løsner fra turbinblad eller turbinhus kan såkalt iskast (eller isnedfall) oppstå. Risikoen for å bli truffet av slike isklumper er små, men hvis man skulle bli truffet kan dette i verste fall føre til alvorlig skade eller død.

Sikkerhetssone

Når forholdene for ising er til stede må ingen oppholde seg innenfor en sikkerhetssone på 370 meter. Det er viktig å huske på at selv om det ikke er forhold for is når man er i området, så kan det ha dannet seg is på et tidligere tidspunkt slik at risikoen fortsatt er høy.

Mer utfyllende informasjon finner du på austri.no.

Sist oppdatert: 29.09.2020 14:46:27