Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Arbeidet på Raskiftet er i gang

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 12.09.2016 13:18:33
Skogsmaskin i arbeid

​Avskoging, grunnarbeid og vegbygging skal utføres på Raskiftet i høst.

Foto: Austri Raskiftet

Arbeidet med vindkraftverket på Raskiftet i Trysil og Åmot kommuner er i gang.​ Om to år settes de første turbinene i drift.

​I august startet Austri Raskiftet med å avvirke skog, grunnarbeid og utbedring og bygging av veger i søndre og midtre del av området, fortalte Ola Børke da han informerte Trysil kommunestyre om saken.

Anleggsområde

Det vil være beskjedent med anleggstrafikk i år, sa Børke, men han understreket at området er en byggeplass der det av sikkerhetshensyn ikke skal være ferdsel der arbeid pågår. Utbyggerne kommer til å annonsere med åpent hus på gitte datoer, og da kan alle som vil, komme og se. Og i oktober blir det nytt folkemøte.

Glommen og Svevia

Det er Glommen Skog som avvirker, og svenske, statseide Svevia som bygger veger. Senere, når sjølve vindkraftverket skal bygges, kommer selskapene Abeka, ABB og Vestas og Børke håper i tillegg på en rekke, lokale underleverandører. Det er svenske OX2 som er som totalentreprenør ansvarlig for å levere et ferdig vindkraftverk høsten 2018.

Framdriftsplan

Arbeidet på Raskiftet tar pause når vinteren kommer. I perioden mai-november 2017 skal det ifølge framdriftsplanen bygges fundamenter. I juli er det oppstart for transformatorstasjonen. I august bygges det nytt elnett til Osmoen. I 2018 blir det montering av turbiner i juni-september og oppstart av kraftverket i august-september.

31 turbiner

Det skal bygges tre målemaster som skal stå i byggeperioden for å verifisere vindforholdene, fortalte Børke. Selve vindkraftverket vil bestå av 31 turbiner med en rotordiameter på 126 meter og en høye til navet på 117-119 diameter. Raskiftet vindkraftverk vil gi om lag 370 gigawattimer (GWh) ny fornybar kraftproduksjon i året, noe som tilsvarer årsforbruket til om lag 18 500 husstander.

1,4 milliarder kroner

Det er Eidsiva Energi (20 %), Gudbrandsdal Energi (20 %) og det tyske energiselskapet Stadtwerke München (60 %) som eier Austri Raskiftet. Totalt investeres det over 1,4 milliarder kroner i prosjektet. Ola Børke tror på betydelige lokale ringvirkninger i form av inntekter til kommuner, grunneiere og lokalt næringsliv. Trysil og Åmot kommuner vil få cirka 11 millioner på deling i året; hvorav Trysil får cirka to tredeler og Åmot en tredel.

 

Sist oppdatert: 12.09.2016 13:59:33