Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Stort runnomforum i Jordet

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 27.03.2019 10:07:30
Instruktører på runnomforum

​Martin Myhr, Margrete Nordmoen, Inga Myhr, Siv Stubsveen og Trygve Liahagen var noen av instruktørene på runnomforumet i Jordet 27. april.

Foto hhv. Førdefestivalen, Marius Nielsen, Sff. Agnar Olsen, Bjørnar Morønning og Knut Utler.

​Martin Myhr, Margrete Nordmoen, Hege Nylund, Sigrid Stubsveen, Inga Myhr og Trygve Liahagen var instruktører på runnomforumet i Jordet 27. april.

​Else Myhr i prosjektgruppa for runnomforumet i Trysil-Knut Dans og Spelmannslag skrev før den store dagen:

Lørdag 27. april 2019 inviterer Trysil-Knut Dans og Spelmannslag, med Engerdalsringen som medarrangør, til runnomforum i Jordet. Det blir en dag fylt med runnom, sang, halling, historietime, ringmoro, middag og dansefest. Kursene holdes på Jordet skole og dansefesten i Jordet samfunnshus. Påmeldingsfristen er 5. april.

Folkesang

Kurset Syng folkesang er i samarbeid med Hedmark Folkemusikklag. Margrete Nordmoen er instruktør. Hun bor i Ottestad, men vokste opp i Trysil. Margrete er en av våre fremste folkesangere. Det siste året har hun markert seg ved å gi ut soloplata Skal du langt og å vinne vokalklassa på Landskappleiken. Gjennom studier og mange års utøvende virksomhet har hun fordypet seg i folkesangen i Hedmark og på den måten satt et eget avtrykk i sangtradisjonene. Denne lørdagen får du blant annet lære runnom og småstubber fra Trysil og Engerdal i tillegg til noen av Margretes utvalgte favoritter!

Runnom for nybegynnere

Inga Myhr er instruktør på nybegynnerkurset i runnom. Hun vokste opp i Trysil og har danset siden hun kunne gå. Hun er utdannet tradisjonsdanser fra NTNU i Trondheim og har sin ekspertise på runnomtradisjonen fra Trysil og Engerdal. I tillegg til å lære dansen fra lokalmiljøet fra hun var lita, har hun studert arkivmaterialet fra området og forsket på egen dans i flere år. Hun er en ettertraktet kursholder og har utdanning i både dans og pedagogikk. Inga har en spesiell interesse for de små, finurlige detaljene som gir variasjon i dynamikk, uttrykk og opplevelsen i dansen. De som tar dette kurset kan fortsette på runnomforumet etter lunsj.

Runnomforum

Martin Myhr - også han oppvokst i Trysil - og Margrete Nordmoen er instruktører på selve runnomforumet. De har begge danset og studert runnom i mange år. Sammen markerer de seg i runnom i A-klassa på Landskappleiken og er ofte å se i toppskiktet. De er begge opptatt av det musikalske i dansen og variasjonsmulighetene som runnomen gir oss. Denne dagen vil de ta deg med inn i en utforskningsprosess på variasjoner og musikalske uttrykk i dansen. Sigrid Stubsveen spiller på kurset.

Halling/Sprek!

Martin Myhr og Trygve Liahagen er instruktører på denne samlinga. Hedmark Folkemusikklag har satt i gang et stort rekrutteringsprosjekt der Trysil og Engerdal er av hovedsatsingsområdene. Sammen inviterer vi til denne samlinga. Det blir mye halling, men også litt annen dans. Fokuset er danseglede

Ringmoro

Trysil og Engerdal har en veldig rik sanglek- og ringmorotradisjon. Det er noe vi ønsker å ta vare på. Derfor blir det ei felles økt med ringmoro for alle kursdeltakerne før lunsj. Hege Nylund leder denne økta. Hun vokste også opp i Trysil.. Nå bor hun i Bærum. Hege er en av landets beste folkesangere og en dyktig pedagog. Hun vil også lede ei økt med ringmoro på dansefesten. 

Historietime

Sigrid Stubsveen avslutter masterstudiet på Norges musikkhøgskole denne våren og har de to siste årene fordypet seg i fortolkning av arkivopptak. Som utgangspunkt har hun jobbet med opptak av Johan Elgshøen (1853-1926), Per Solvang (1878-1966) og Embret Lund (1903-1992), tre svært sentrale spellemenn i tradisjonen fra Engerdal og Trysil. På historietimen vil Sigrid snakke om det hun har jobbet med i masteroppgaven, sitt arbeid med opptakene og musikken og sette særlig fokus på spillestil etter tre nevnte spellemennene. Hun vil også ta en gjennomgang av spellemanns- og musikkhistorie tilknyttet disse tre, presentere arkivopptak og spille noen utvalgte slåtter for oss. 

Middag og fest

Etter kursene forflytter vi oss fra Jordet skole til Jordet samfunnshus. Der blir det middag med underholdning og dansefest. En av Hedmarks store talenter, Trygve Liahagen, som også har aner fra Trysil, er en av dem som spiller til dans i løpet av kvelden.

Påmelding

Meld deg på senest 5. april på dette påmeldingsskjemaet: https://goo.gl/forms/Evxu9L8rntxOFwWA3.

Timeplan

På Jordet skole:

 • Kl. 10.00: Kurs i runnom for nybegynnere, halling og sang
 • Kl. 12.30: Ringmoro for alle kurs
 • Kl. 13.00: Lunsj
 • Kl. 13.45: Historietime
 • Kl. 15.00: Runnomforum. Runnom for nybegynnere fortsetter til kl. 17.00.

I Jordet samfunnshus:

 • Kl. 18.30: Middag med underholdning
 • Kl. 20.00: Dansefest

Priser

Det er mulig å kombinere kurs før og etter lunsj til samme pris. Prisene gjelder ordinære kursdeltakere/medlemmer i Trysil-Knut Dans og Spelmannslag og Engerdalsringen/under 19 år.

 • Kurs, lunsj, middag og dansefest: kr 500/kr 350/kr 200
 • Kurs, lunsj: kr 300/kr 200/gratis (kr 50 for lunsj)
 • Middag og dansefest: kr 275/kr 225 /kr 150
 • Dansefest uten middag: kr 200/kr 150 /kr 100
 • Bare historietimen: kr 50/kr 50/gratis

Betal når du kommer. Vi tar kort, kontanter og vipps.

Spørsmål?

Har du spørsmål om arrangementet, kontakter du arrangøren på Facebook eller på runnomforum@gmail.com.

Arrangementet er støttet av Hedmark Folkemusikklag, Rådet for folkemusikk og folkedans, Jordet skole, Trysil kommune, Frifond og FolkOrg.

Velkommen!

Hilsen Trysil-Knut Dans og Spelmannslag

Sist oppdatert: 29.04.2019 08:15:14