Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Sinfonietta - orkester i bevegelse

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 27.04.2018 11:00:03
Atle Sponberg, Ann-Helen Moen og Kyrre Texnæs

​Den eminente fiolinisten Atle Sponberg, en av Norges fremste sangere sopranen Ann-Helen Moen og den glitrende danseren og koreografen Kyrre Texnæs bidro sterkt til at 1. mai-konserten med Sinfonietta Innlandet i Trysil kirke kl. 17 ble en stor opplevelse.

​Ble du også grepet av Atle Sponbergs fiolinspill da dronning Sonja besøkte Trysil i fjor? 1. mai fikk vi oppleve ham igjen.

​Og da var det enda mer betagende, for da kom han til Trysil kirke med Sinfonietta Innlandet, der han er kunstnerisk leder, og sopran Ann-Helen Moen i konserten Musikk i bevegelse som Kyrre Texnæs  koreograferte. På konsertprogrammet sto Mozart: Arier, Pärt: Fratres og Grieg: Holbergsuiten.

Orkesteret har sendt oss denne omtalen av konserten:


Sinfonietta Innlandet er i siget og inviterer nok en gang til en spennende konsert: «Orkester i bevegelse». Tittelen speiler flere aspekter både av orkesteret og denne spesielle konserten: SI ønsker å være et orkester som går nye veier, et orkester i stadig endring og bevegelse. Med nye formidlingsformer, med presentasjon av ny (og gammel) musikk, unge talenter og fornyende dirigenter, håper vi å bevege stadig nye mennesker med store musikkopplevelser.

Denne gangen vil dere også møte et orkester i reell bevegelse, idet danseren og koreografen Kyrre Texnæs koreograferer hele konserten. Den får en helhetlig regi – og spesielt får Griegs «Holbergsuite» et sterkt uttrykk med dette grepet. Musikerne fremfører verket utenat og oppnår dermed den frihet som trengs for å realisere koreografens ideer. Koreografien gir således musikken en ny dimensjon og forhåpentlig en større opplevelse for publikum.

I tillegg til dette står godbitene i kø: Sopranen Ann-Helen Moen står for andre gang på scenen sammen med Sinfonietta Innlandet. Hun er en av Norges fremste sangere, utdannet fra Norge og Danmark. Hun har sunget over hele Europa og i USA, debuterte i Carnegie Hall med bl.a. Leif Ove Andsnes – og har alternert i operaroller med ingen ringere enn Cecilia Bartoli. Det er kanskje i musikk fra barokken og wienerklassisismen hun har gjort sine aller største suksesser – og det er også i dette repertoaret vi får høre henne med Sinfonietta Innlandet.

Som et orkester i bevegelse – og fornyelse – stiller vi selvsagt også med et verk fra vår egen tid – et vart og vakkert lite stykke, «Fratres», for strykere og slagverk, skrevet i 1977 av den estiske komponisten Arvo Pärt, født i 1935. Han blir ofte forbundet med samtidsmusikalske strømninger med benevnelser som «Ny-enkelhet» og «Hellig minimalisme». Han er en av de nåtidskomponister som er desidert mest spilt, og her skal man ikke være redd for å «ikke forstå eller ikke like», her er det bare å nyte!

Sinfonietta Innlandets faste kunstneriske leder, den eminente fiolinisten Atle Sponberg leder konserten. Han er utdannet fra Norge og Nederland og har flere studieopphold i Argentina bak seg. Både som kammermusiker og solist er han en skattet utøver og har spilt over hele verden. Han skal også ha æren av å ha utviklet Sinfonietta Innlandet til den kvalitet det i dag har.

Vi håper riktig mange av dere benytter anledningen og kommer for å se og høre hva en
orkesterkonsert kan gi av verdifull opplevelse og inspirasjon.

Sist oppdatert: 03.05.2018 09:39:18