Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Kim F til fem på terningen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 18.09.2018 12:25:00
Rollebilde til Kim F

​Linn Løvvik og Anna Dworak spiller henholdsvis Kim Friele og Wenche Lowsow i Teater Innlandets Kim F.

Foto: Gisle Bjørneby

​En varm og følelsesrik hyllest til Kim Friele, synes HA og gir en femmer. 15. februar 2019 spilte Teater Innlandet Kim F i kulturhuset Hagelund.

​Etter forestillingen inviterte to av skuespillerne, Linn Løvvik og Kristian Berg Jåtten, publikum på ettersnakk - se artikkel til høyre.

Begeistrer

Stykket hadde premiere i Hamar 24. januar. HAs anmelder Geir Vestad er - i likhet med mange andre anmeldere - begeistret:

- For det er et stykke brennende viktig norgeshistorie som Teater Innlandet setter på scenen. Og fra først til sist er det blitt en varm og følelsesrik hyllest til Kim Friele og hennes lange kamp for homofiles rettigheter. Forestillingen er en feiring av et sterkt menneskes nærmest heltemodige innsats. Men det handler også om en mer allmenn konflikt og kamp for menneskeverd og menneskerettigheter, skriver han.

Menneskelig nærvær

Vestad fortsetter:

- Sentralt i forestillingen står Kim Frieles forhold til Wenche Lowzow. Ikke minst i siste halvdel blir også Wenche Lowzow sterkere til stede. Og skuespillerne Linn Løvvik og Anna Dworak sørger for fine og tette menneskeskildringer. Det er mye sak, og mye kamp i stykket. Kanskje er det derfor at sekvensene blir særlig sterke der det menneskelige nærværet er tydeligst til stede.

Kim Friele

Få kvinner har hatt like stor betydning for så mange mennesker som Kim Friele. Skipsrederdatteren fra Fana var den første i Norge som sto offentligfram  som homofil og kjempet for å få fjernet § 213 i straffeloven og homofili som en psykisk diagnose.

Siden har Kim Frieles sterke og tydelige stemme banet veg for kjærligheten. Etter partnerskapsloven ble innført i 1993, var Kim Friele og Wenche Lowzow de første som inngikk partnerskap.

Norge da og nå

Kim F er også en fortelling om Norge. Hvem var vi for 70 år siden, og hvem er vi i dag? Historien om de homofile og lesbiskes rettigheter er også historien om en nasjon der ordet likeverd fortsatt ikke betyr det samme for alle.

Ikke alle kan stå på barrikadene. Ikke alle kan demonstrere. Men alle burde bli helter i sitt eget liv og leve sant, skriver Teater Innlandet.

Medvirkende

Kim F er skrevet av Audny Chris Holsen og Marius Leknes Snekkevåg. På rollelisten finner vi Linn Løvvik, Anna Dworak, Steffen Mulder, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten. Regien har Audny Chris Holsen og scenografien er ved Kristin Bengtson.

Sist oppdatert: 04.03.2019 08:21:45