Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Halldis-forestilling på Utstein kloster

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 11.05.2020 14:07:19
Mette Arnstad. Foto: Mathies Ekelund Erlandsen

​Mette Arnstad har skrevet Ord over grind - et livslangt møte om Halldis Moren Vesaas, hennes dikterkunst og deres vennskap. Stykket ble satt opp ute på Utstein kloster i mai.

Foto: Mathies Ekelund Erlandsen

​I mai 2020 tok skuespiller Mette Arnstad med seg ordene til Halldis Moren Vesaas til publikum ute på Utstein kloster.

​Det var Rogaland Teater, MUST Museum Stavanger og Utstein kloster som arrangerte dette nære møtet med den stadig aktuelle og nærværende dikterkunsten til Halldis.

Ord over grind

Mette Arnstad har også skrevet stykket "Ord over grind - et livslangt møte". Hun har hatt et tett og nært forhold til Halldis Moren Vesaas gjennom store deler av sitt liv. Men det var ikke gitt at det skulle bli et livslangt møte. Det var en entusiastisk norsklærer som måtte til. Han introduserte Mette for den jordnære, frimodige, selvstendige og livsglade dikteren Halldis Moren Vesaas. Til tross for sine aversjoner mot nynorsken, var den unge Mette solgt og siden har Halldis og hennes lyrikk vært en følgesvenn, både i det private og i det profesjonelle livet, skriver arrangøren og fortsetter:

Nynorskdronninga

Halldis Moren Vesaas hører til den romantiske nynorsktradisjonen i norsk lyrikk. Karakteristisk er at hun omformer den høystemte stilen i nynorsken til hverdagsstil. Hennes oppvekst og bakgrunn i Trysil, med et østnorsk dialektgrunnlag gjorde at hun blant annet brukte e-infinitiv i skriftspråket.
Diktene kom i flere utgaver, og hun moderniserte gjerne språket i de nye utgavene. Gjennom en livslang innsats for nynorsk skriftspråk og nynorsk kultur, ble hun med rette kalt "Nynorskdronninga".

Take-away

I 2007 laget Mette Ord over grind, en take-away forestilling som portretterte Halldis Moren Vesaas, hennes samliv med ektemannen Tarjei og livet etter hans død. I "Ord over grind – et livslangt møte" skal vi bli bedre kjent med Mette og få høre om hennes personlige møter med en av Norges største lyrikere og hvordan hun har kjent seg igjen i både diktene og kvinnen bak. Mettes store lidenskap for og kunnskap om kvinnen, dikteren og kulturpersonligheten Halldis er spunnet sammen med 14 utvalgte dikt, både kjente og mindre kjente - om fødsel, kjærlighet, modning, død, natur og samvær.

13.-28. mai

Det ble to tre kvarter lange forestillinger per kveld 13., 14., 18., 19., 20., 25., 26., 27. og 28. mai. Du kan lese mer på arrangementets facebookside:

https://www.facebook.com/events/554377062151534/

 

 

Sist oppdatert: 02.06.2020 10:37:01