Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Fotfølje - tryslinger med unikt kulturtilbud

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 12.03.2018 10:46:06
Fotfølje. Foto: Åsmund Gautrik Teppen

​Gruppa Fotfølje er klare for oppdrag; vil du ha en bit av Trysils gamle kulturskatter, er det bare å ta kontakt. Fra venstre: Magne Trondsen, Veronika Johnsen, Else Myhr og Karl Martinus Johnsen Melleby.

Foto: Åsmund Gautrik Teppen

​Viser, bånsuller, småstubber, runddans og bygdedans - gruppa Fotfølje løfter Trysils rike musikktradisjoner til nye høyder.

Fotfølje oppstod i forbindelse med Trysil-Knut Dans og spelmannslags (TKDS) innslag på festprogrammet i kulturhuset Hagelund 17. mai 2015.

Artig

- Den opptredenen var så artig at vi ønsket å spille mer sammen. Vårt neste oppdrag var å bidra på CD-innspillingen til TKDS høsten 2015, sier Veronika Johnsen. Etter å ha hatt noen sporadiske oppdrag her og der, og konsert på Anne på Landet i november i fjor, er de nå klare for mer. 

Unikt

- Vi ønsker å vise fram vårt unike kulturtilbud som utelukkende består av kulturskatter fra Trysils eldste kulturformidlere, skatter som er videreført i generasjoner. Håpet er at bedrifter, foreninger og andre som ønsker seg en bit av det ekte Trysil, tar kontakt, sier Veronika Johnsen.

Fotfølje

Hun synger, spiller fele, trøorgel og lurk i Fotfølje. Sønnen hennes, Karl Martinus Johnsen Melleby, synger og spiller fele. Det gjør Else Myhr også, mens Magne Trondsen spiller bass.

Arrangement

Så langt er det Else som har arrangert musikken for gruppa, men nå er de andre på gli.

- Vi har så smått begynt å leke oss med å arrangere sammen, sier Veronika og nevner Stå opp, Kari latom, Bjønndansen og Lejonbruden som eksempler på gamle godbiter som har fått nye arrangement innenfor en folkemusikalsk tradisjon.

Historier

Mange av visene de synger, har Else lært av Torny Jota. Materialet ellers har de hentet fra innspillinger og nedtegnelser. På konsertene forteller de historier og annet interessant om stykkene.

- Det gjør at lytteren får en særegen og personlig tilnærming til musikken, sier Veronika.

Kontakt

De som ønsker seg en bit av den opprinnelige Trysil-kulturen, kan kontakte Veronika Johnsen, tlf. 901 40 849, v_johnsen@yahoo.no

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 12.03.2018 11:23:51