Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Trysil er verdens fremste skibygd

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 24.10.2017 16:00:00
Thor Gotaas med boka Skibygda Trysil slit og glede

​Thor Gotaas har dedikert boka Skibygda Trysil - slit og glede til lærer og lokalhistoriker Olaf Teppen (1903-1995). Biblioteket har fått materialet han samlet inn om Trysils skihistorie, og kultursjefen kjørte villig hele den tunge kassa til Thor Gotaas i Oslo.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​Få kan mer om skihistorie her i landet enn Thor Gotaas. Nå har han skrevet Skibygda Trysil - slit og glede og slår fast at ingen slår oss som skibygd.

Trysil er skibygda framfor noen og langrennets hjembygd. Det går ikke an å argumentere imot, slår Thor Gotaas fast og nevner den rike skihistorien vår, blant annet skildret av presten Smith på 1700-tallet, langrennerne på 1800- og 1900-tallet og dagens suksess som alpinsted. At skisportens vogge sto i Morgedal, er en myte som ble konstruert til OL i 1952, vet han med sikkerhet.

Praktverk

På 552 sider har han skildret skibygda Trysil fra 1700-tallet til i dag. Det handler om skiløperne våre sjølsagt, men også om rollen skia spilte for at tryslingene i det hele tatt skulle overleve. 800 navn er nevnt. Over 350 bilder har han funnet plass til. 11 måneder har han brukt på praktverket.

Begrenset

Og enda kunne han tatt med mye mer. Men særlig større kan ikke bøker være, så da er det bare å gi seg over til begrensningens kunst. Det har Thor Gotaas klart med glans.

Epleslang

- Dette har vært som å gå på epleslang i en hage med mye moden frukt - en sann glede på alle mulige måter. Det er for eksempel ingen selvfølge å finne 1 000 gode skibilder i ei bygd, men det har Trysil, sier han.

Enormt mange

Trysil har hatt enormt mange skiløpere på høyt nivå gjennom tidene. Vi har hatt langrennere, skihoppere, kombinertløpere og skiskyttere. Innseige, sier forfatteren - det er seigere enn seigt - om dem, blant andre Elling Rønes, Sigurd Vestad, Johan Sætre og Anita Moen; tømmerhoggertyper.

Kjent stoff

Folkeminnegranskeren Thor Gotaas er opptatt av det seriøse og det kuriøse. Han har gitt ut 31 bøker. 14 kanskje handler om skisport. Så han kunne mye om skibygda Trysil før også. Han holder ikke ett foredrag om ski uten å bruke minst fem minutter på å snakke om Trysil.

Større enn Northug

Forfatteren er opptatt av å ikke repetere gammelt stoff på gammelt vis. Alt i boka skulle være nytt. Da blir det ikke lett å skrive om Hallgeir Brenden som var en større kjendis enn Petter Northug jr. er i dag.

- Den gang handlet det om Hallgeir, Stein Eriksen, Kupper'n og Hjallis og kanskje et par skihoppere, sier forfatteren.

Ny vri

Så da han skulle skrive om Hallgeir Brenden denne gangen, gikk han til nye kilder. Hvordan opplevde broren Rolf og bussjåfør Knut Hemstad Hallgeirs OL-gull som de hørte på radioen i henholdsvis tømmerskogen og rutebussen. For eksempel.

Lanseringsfest

Boka ble lansert i et fullsatt kulturhus torsdag 2. november. 80 av dem som forfatteren hadde intervjuet, var spesielt invitert. Tilstrømminga viste at denne boka var tryslingene nysgjerrige på. Og de ville ikke gå glipp av møtet med den fascinerende forfatteren heller.

Flåklypa

Han håpet på litt Flåklypa-stemning da tryslingene benket seg og fulgte med på filmklippene som han og Roar Vingelsgaard knyttet noen kommentarer til, altså at vi skulle sitte å følge storøyde med. Flåklypa eller ikke, det ble i alle fall en riktig så givende kveld - en gladkveld i skisportens ånd, som Thor Gotaas ønsket seg.

De musikalske innslagene sto Trysil Mandskor og Bente Kvile Buflod for.

Billigsalg og signering

Publikum fikk kjøpt boka til lanseringspris - og forfatteren satt klar med pennen og skrev og skrev. 450 kroner kostet boka denne kvelden. Nå selges den i bokhandlene på Bygda, på biblioteket og i Skistarshop i Trysilfjellet for 500 kroner. Det er mye for penga uansett!

Kommunal regi

Det er Trysil kommune som gir ut boka, og som engasjerte Thor Gotaas til å skrive den. Vi har finansiert den med midler fra Trysilboka-fondet vårt, som vi håper salget skal fylle opp igjen, og med 150 000 kroner fra Sparebanken Hedmark.

- Jeg er veldig stolt av at vi endelig kan presentere skibygda Trysil mellom to permer! sier kultursjef Anne Norderhaug Sætre.

Sist oppdatert: 03.11.2017 13:01:41