Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Gled dere til ny diktbok fra Trysil

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 04.10.2017 21:15:00
Kari Lise Hagen og Marit Strandvold Bentzen på Kvilsten

Kari Lise Hagen og Marit Strandvold Bentzen skal gi oss de fineste dikta skrevet av tryslinger de siste 120 åra. Til våren kommer ei ny bok med 50 dikt av 18 lyriske tryslinger.

Foto: Grete Myrvold Rydje, Trysil kommune

​De har lest 1 100 dikt i sommer og høst, Marit Strandvold Bentzen og Kari Lise Hagen. Rundt 50 av dem kommer i ei ny diktbok til våren.

​Arbeidstittelen er Trysildikt gjennom 100 år. Kriteriet for å få noe på trykk der, er at man er født i Trysil og har fått utgitt minst ett dikt i et hefte eller ei bok.

16 pluss 16

Og det har 16 lyrikere fått siden Sven Moren debuterte i 1895. Eller 32 for å være nøyaktig. For 16 Trysil-unger fikk dikt på trykk i Gi meg en venn-boka som vi ga ut i 2013. Og to av diktene derfra får også plass i den nye diktboka. Til sammen har altså disse 32 lyrikerne utgitt 1 100 dikt! Kari Lise og Marit har lest alle - flere ganger.

Diktdetektiver

Når de to opprømte diktdetektivene Marit og Kari Lise skal fortelle om den artige jobben de er i gang med, vil de gjøre det ved Kvilsten - selve symbolet på Trysillyrikken. Steinen hentet Marit og ektemannen Eiolf Bentzen i Nord-Tøråsen i 1997. Med mye møye, stort besvær og latterkuler fikk de sammen med vaktmester Tore Moengen og Kari Lise plassert den på Prestgardsjordet.

Hemover

- Det skjedde i forbindelse med prosjekt Kvilsten som endte opp i boka Hemover - smakebiter fra Trysillitteraturen, sier Marit. I den boka er det dikt og prosa fra Trysil skrevet over en 100-årsperiode av Sven Moren, Ole Haugen-Flermoe, Haakon Garaasen, Einar Skjæraasen, Halldis Moren Vesaas, Magnus Buflod, Magne Nybakk, Sigmund Moren, Magne Østby, Dagfinn Grønoset, Tormod Haugen og Thorbjørn Bakken.

Bare dikt

Flere av dem kommer til å bli med i den nye diktboka også, og flere nye lyrikere. Hvem og med hva, det vil ikke Kari Lise og Marit røpe. Ikke vet de det heller, for den sakens skyld.

- Det er nå den store jobben begynner. Å velge ut 50 dikt blant 1 100 blir vanskelig, men moro. Vi skal også kontakte alle rettighetshaverne og etterkommere av de gamle dikterne vi kan bruke fritt, sier Kari Lise.

Enestående

Kultursjef Anne Norderhaug Sætre er også i fyr og flamme.

- Trysil kommune har fått en enesteående mulighet til å gi ut denne diktsamlinga i og med at Kari Lise og Marit meldte seg frivillig til å skaffe seg oversikt over alle diktene og velge ut de som skal med, sier hun. Diktdetektivene gjør det til og med gratis!

Politisk ja

Hovedutvalg for oppvekst og kultur falt også for idéen og ga klarsignal for diktboka i mai i år. Det vil koste 111 000 kroner å lage den, men den går i null hvis vi selger 450 bøker. Og det er ikke noe hårete mål. Tryslinger elsker dikt og særlig av sine egne. 

Gavebok

Ikke bare blir den full av gode ord og vendinger, den blir også vakker. Det sørger Gerd Østlie Elgshøen for. Hun skal illustrere den med motiver fra de fire årstidene i Trysilnaturen.

- Hun er godt i gang med akvareller og tusjtegninger. Boka blir en kjempefin gavebok, sier kultursjefen.

Gi meg en

Diktboka er ikke bare en form for oppfølger av Hemover. Den er også en fortsettelse av Gi meg en-prosjektene våre. Gi meg en A kom i 2003. Målet var å få Trysil-ungene til å lese mer, eller bli lest mer for. Det ble en suksess - hos ungene gikk bøkene ned på høykant. Og i 2013 ga vi ut Gi meg en venn der 26 Trysil-unger i 4., 5. og 6. klasse tegnet og skrev dikt og prosa.

I ånden

- Diktboka er helt i Gi meg en A sin ånd. Vi ønsker at tryslingene skal fortsette å lese, og at det skal bli et rush på biblioteket av folk som har lest diktboka og ønsker mer, ønsker å bli bedre kjent med de enkelte lyrikerne, sier Kari Lise.

Stor opplevelse

Selv har hun allerede hatt en skikkelig lyrisk opptur. Med litt skam å melde, synes vi, har den tidligere biblioteksjefen ikke lest Magnus Buflods dikt før. Nå har hun lest dem alle og er svært begeistret.

- Det var en stor opplevelse! Mye av det han skrev for alle disse årene siden, er fortsatt dagsaktuelt, sier hun.

Da har vi allerede begynt å glede oss vi.

 Mer informasjon

Sist oppdatert: 04.10.2017 21:15:31