Hopp til hovedinnhold Hopp til søkeboks Hopp over båndkommandoer Logg på

Fint møte med lyrikeren Sigmund Løvåsen

Av: Grete Myrvold Rydje | Publisert: 05.09.2018 12:19:54
Sigmund Løvåsen

​Sigmund Løvåsen ga i høst ut si første diktsamling. 13. september leste han for folk i barndomsbygda kl. 19 i Morensalen på Trysil folkebibliotek.

Foto: Grete Myrvold Rydje

​Med øksene dei hauster inn er tittelen på Sigmund Løvåsens debut som lyriker. Den ble godt mottatt av publikum på biblioteket 13. september.

​Sigmund gledet seg veldig til å komme tilbake til barndomsbygda. Men han var litt spent også - på hvordan tryslingene vil ta imot diktene hans. Ingen fare - de likte det de hørte.

Overveldet

- Det er alltid gøy å komme til Trysil og lese for folk. Oppmøte, salg og tilbakemeldinger har alltid vært overveldende. Jeg håper det jeg har skrevet, faller i smak denne gangen også, sa han før han kom.

Superfin

Ei superfin diktbok, mener David Aasen i Samlaget og beskriver Med øksene dei hauster inn slik:

"Kulturlandskap, jord- og skogbruk er ramma for tekstane, som gjennom daglegliv, mytestoff og historie tematiserer menneskets plass i landskapet og blant dei andre artene."

Kulturlandskap

Sigmund har alltid vært opptatt av kulturlandskapet.

- Jeg vokste jo opp på enger ned mot Trysilelva. Nå har jeg jobbet litt med rydding av kulturlandskap i Svartskog der jeg bor, og interessen har bare økt, sier han.

Betyr mye

Det er ingen politisk diktsamling dette.

- Men synet mitt skinner nok igjennom; hvor mye kulturlandskapet betyr, for matproduksjon og omgivelsene, hvor viktig det åpne, lyse kulturlandskapet er for folk, sier forfatteren.

Debutant

Det er ni år siden Sigmunds siste bok, romanen Mamsell Iversen, kom ut.

- Jeg føler meg nesten som en debutant igjen. Det er så lenge siden sist, og så er det en helt ny sjanger for meg, sier han.

Ti år gamle

Ny og ny - det er spor etter dikt han skrev for ti år siden i boka også.

- Men det meste har jeg skrevet det siste halvannet året. Jeg sluttet som leder av forfatterforeningen i mars i fjor etter fem år. Da var det godt å gå inn i en skriveperiode igjen, sier han.

Lyrikk

At det måtte bli lyrikk nå, visste han tidlig. Det startet med en konsert i Svartskog i fjor der han leste tre-fire av sine egne korte dikt. Det satte det hele i gang.

Rykende fersk

Da han kom til Trysil 13. september, var det med ei rykende fersk diktbok. Den kom så å si rett fra trykkeriet.

- Det blir spennende å få reaksjoner fra vanlige lesere og kritikere. Jeg håper folk vil like tekstene, sier han.

Signering

Så har han også denne gangen skrevet seg rett inn i tryslingenes hjerte og sjel. Det var køen av bokkjøpere som ønsket signaturen hans etter opplesinga på biblioteket, et godt bevis på.

Fra diktsamlinga Gjengitt med tillatelse fra David Aasen, Samlaget

Sist oppdatert: 14.09.2018 07:48:00